Notícies
Publicat l'1 de març de 202401.03.2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Baixen un 45% els robatoris a domicilis i un 18% els delictes penals
Policia Local

El front comú contra els robatoris comença a donar els seus fruits. L'any 2023 es va tancar amb un total de 38 denúncies per robatoris amb força a domicilis, un 45% menys dels enregistrats l'any anterior. És la xifra més baixa dels darrers deu anys, exceptuant l'any de pandèmia amb les mesures de confinament que va comportar. 

Aquesta important davallada s'atribueix des de fonts policials a la suma de diferents factors que han permès rebaixar la pressió que ha sofert el municipi des de l'any 2014, quan es van disparar les xifres de robatoris, després d'un llarg període de calma. 

Les mesures preventives i de control que s'han posat en marxa en els darrers anys han ajudat a mantenir a ratlla els lladres: des de les càmeres lectores de matrícules, els operatius específics contra robatoris, el reforç de la plantilla i dels comandaments, fins a la millora de la coordinació entre Mossos d'Esquadra i la resta de policies del Baix Maresme. 

En aquests resultats hi han tingut un paper determinant la col·laboració ciutadana i les noves mesures preventives que es van posar en marxa l'any 2022: els dispositius de càmeres unipersonals als agents, la unitat canina, i, sobretot, l'adquisició i posada en marxa de dos drons d'alta tecnologia. Aquest nou recurs s'ha convertit en una eina molt eficaç perquè permet ampliar el camp de visió i donar resposta ràpida en cas de detectar moviments sospitosos. A més, també serveix com a element dissuasiu i permet fer el seguiment dels possibles lladres, evitant que puguin consumar els robatoris o facilitant la seva detenció en el moment de la fugida. 

Baixen un 18% els delictes penals
L'any 2023 es van comptabilitzar un total de 313 delictes penals, un 17,85% menys que l'any anterior. La major part, un 78%, van ser de delictes contra el patrimoni. Dins d'aquesta tipologia, els furts, amb 72 casos, són el fet delictiu que acumula més denúncies, amb un 20% de les actuacions penals tramitades. Els robatoris amb força a domicilis, amb 38 denúncies, ocupen la segona posició, seguits les estafes telefòniques, a domicili o per Internet (34), danys (34), robatoris a l'interior de vehicle (21) i robatoris i furt de vehicles (11). Pel que fa a les infraccions administratives, la xifra es manté en el mateix nivell de l'any anterior amb un total de 112 denúncies, de les quals un 76% van ser tramitades per la Policia Local i el 24% pels Mossos d'Esquadra. 

Altres actuacions policials

Reduir els robatoris amb força segueix sent una prioritat per a la Policia Local, però és només una de les accions que tenen encomanades els agents per garantir i prevenir la seguretat del municipi i afavorir la convivència i el bon ús de l'espai públic. A les seves tasques se n'hi afegeix una de nova i molt important: vigilar que es compleixen les restriccions imposades per la situació de sequera.

Des de l'any 2019 s'han incrementat un 35% les partides que l'Ajuntament destina a seguretat i prevenció. L'any passat l'augment va ser del 3,5% amb un total d'1.422.146€, el 10% del pressupost de despeses de l'any. 
Segons el balanç presentat a la Junta Local de Seguretat celebrada el 28 de febrer, l'any passat els cossos policials van realitzar 2.169 intervencions relacionades amb la seguretat ciutadana, el trànsit o accions administratives i/o assistencials. Són un 55% més que les actuacions registrades l'any 2022. 

Menys denúncies per incivisme
L'any passat es van reduir de forma significativa les intervencions policials derivades d'incidents de convivència i civisme: se'n van registrar 378, un 43% menys que el 2022. Les molèsties produïdes per persones van baixar de 670, l'any 2022, a 378, i també es van reduir de 125 a 39 els expedients oberts per incompliment de l'Ordenança de Convivència i Espai Públic. 

Menys denúncies de trànsit
També van baixar les denúncies de trànsit: se'n van tramitar 1.637, 188 menys que l'any anterior. La majoria, 868, van ser dinàmiques, a vehicles que estaven en circulació, 445 denúncies van ser a vehicles mal estacionats o parats a la via pública, 183 a zones blaves i 141 tramitades pel Servei Català de Trànsit.
La Policia va fer més d'una quinzena de campanyes de control de trànsit i va realitzar més de 500 proves d'alcoholèmia i substàncies estupefaents. Al darrer any van baixar els delictes contra la seguretat del trànsit de 35 a 28 i també es van reduir a la meitat, de 4 a 2, els atropellaments a la via pública sense haver de lamentar cap víctima mortal.

Campanyes informatives i preventives
La Policia va reprendre l'any passat la campanya de seguretat viària a les diferents etapes educatives. Es van fer més d'una vintena de sessions als diferents als centres educatius amb l'assistència de 600 alumnes. També es van fer xerrades-tallers de seguretat a Internet i prevenció de violències sexuals. 

 Delictes penals  Evolució robatoris

Resum d'actuacions policials l'any 2023

  • 26 detencions
  • 142 identificacions policials
  • 1.637 denúncies de trànsit
  • 424 controls d'alcoholèmia i drogues
  • 36 intervencions en baralles familiars i violència masclista
  • 33 intervencions en agressions entre persones
  • 454 proves d'alcoholèmia i drogues
  • 378 actuacions per incidents de convivència i civisme
  • 39 denúncies per l'Ordenança de Convivència
  • 18 intervencions de substàncies estupefaents
  • 26 tallers i xerrades 

Tipologia dels delictes

  • Contra el patrimoni: 244
  • Contra les persones: 29
  • Contra la seguretat viària: 28
  • Contra la salut pública: 4 
  • Contra l'ordre públic: 4
  • Resta de delictes: 4 

Total: 313 un 17,85% que l'any anterior

Pujar al principi de la pàgina