Medi ambient

Bosses compostablesEntre el 15 de març i el 15 d'octubre, es prohibeix en els terrenys forestals (poblats o no per espècies arbòries) i en la franja de 500 metres que els envolta:

  • Encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat, sigui quina en sigui la finalitat. Especialment no es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició, dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires. Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

La prohibició de no encendre foc en terreny forestal està recollida al Decret 64/1995, que té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. De manera extraordinària, si s´han de realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d'incendi forestal, cal demanar autorització al Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Més informació en aquest enllaç

Durant la nit del 13 al 14 de juliol es realitzarà un tractament fitosanitari contra la cotxinilla i el pugó present en els arbres fruiters dels carrers Comas i Santa Madrona.  Tot i que no és un tractament perillós, es recomana els veïns i veïnes dels carrers afectats que tanquin les finestres, retirin la roba estesa i els animals durant l'aplicació prevista entre les 23 hores i l'1.30h, aproximadament.

VinyaL'Ajuntament va posar en marxa l'any 2007 una iniciativa municipal pionera a Catalunya de concessió de subvencions destinades a finançar projectes o activitats que afavoreixin la recuperació, el manteniment i la dinamització de l'activitat agrària. En aquests deu anys s'han atès un total 192 sol·licituds. El termini de presentació de sol·licituds per a convocatòria de 2017 és del 10 al 28 de juliol. 

Bosses compostablesDel 26 de juny a l'1 de juliol podeu passar per Can Lleonart a recollir les bosses compostables, en el segon lliurament de l'any que fa l'Ajuntament per fomentar la recollida responsable de residus. L'horari de lliurament de bosses és de dilluns a divendres, de 8 a 13h i de 17 a 20h, i dissabte de 10 a 14h. 

Foto: ADF Serra de MarinaUn any més els agents implicats en la prevenció i control d'incendis forestals treballaran de forma coordinada per minimitzar-ne el risc i, si és el cas, actuar amb celeritat en la seva extinció. Ahir es va fer la reunió de coordinació i actualització dels protocols d'actuació. Es demana la col·laboració ciutadana extremant les mesures de prevenció especialment en dates tant assenyalades com la Revetlla de Sant Joan. La peculiaritat d'aquesta nit, amb petards i fogueres, fa que estigui considerada com una de les més perilloses de l'any pel que fa a risc d'incendi forestal. Les ADF i els bombers han muntat un operatiu especial per a la nit del 23 al 24 de juny

Taller de compostatge casolàL'Ajuntament s'afegeix als actes del Dia Internacional del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny, amb l'organització d'un taller de compostatge casolà que es durà a terme el dissabte 10 de juny a Can Lleonart. A la sessió, que es farà d'11 a 13h, s'explicarà com es fa i quins són els beneficis de fer compostatge a casa.

Tala d'arbre TomicusEl Ple del Consell Comarcal del Maresme va aprovar a la darrera sessió del 16 de maig la creació de l'Agència de Boscos del Maresme, un nou servei que permetrà donar suport tècnic i col·laborar amb els ajuntaments i associacions de propietaris en la preservació de la massa forestal que es troba greument afectada pel canvi climàtic i l'acció destructiva de plagues com el Tomicus.

Tala d'arbre TomicusEl Consell Comarcal del Maresme ha anunciat la propera creació de l'agència de boscos del Maresme que tindrà com a principal objectiu impulsar una gestió forestal sostenible que permeti preparar el pulmó verd de la comarca per afrontar els efectes del canvi climàtic.

Incendi Can ComuladaDes d'aquest dimecres, dia 15 de març, fins al 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat.

Recollida selectivaA Alella es recullen de forma selectiva vora el 50% dels residus. Així ho indiquen els resultats de la recollida de residus de l’any 2016 que consoliden la tendència a l’increment del reciclatge al municipi iniciada l’any 2015, amb la posada en marxa del nou sistema de gestió.  El darrer any, els alellencs i allenques, van dipositar als contenidors i van dur a la deixalleria un total de 5.490 tones de residus domèstics —un 0,59% més que l’any 2015— dels quals prop de la meitat, un 48,4%, es van recollir de forma selectiva. Aquesta xifra suposa un increment de prop de 4 punts percentuals respecte al 2015 i un augment de quasi 20 punts en relació a 2005, el primer any de recollida de la fracció orgànica, quan el percentatge estava a l’entorn del 30%. 

Des de l'1 de novembre s'ha modificat el calendari de recollida de voluminosos: els dies de recollida són dilluns, dimecres i divendres, i no dimarts, dimecres i divendres, com fins ara. Recordeu que es tracta d'un servei gratuït de recollida porta a porta que permet desfer-se còmodament de mobles, electrodomèstics espatllats i trastos vells sense cap cost per a l'usuari i sense embrutar la via pública. Només cal trucar al telèfon 937905560 i concertar dia i hora.

DeixalleriaLa deixalleria mancomunada d’Alella, el Masnou i Teià torna a estar operativa des del dimarts 2 de juny després de quatre mesos de tancament per obres d’ampliació. Els treballs han servit per facilitar la circulació dins de la instal·lació i per millorar alguns espais d‘aportació de residus.