Medi ambient

Arbres de NadalDel 7 al 21 de gener (inclōs) s’habilita un espai al costat d’on s’ubica habitualment la deixalleria mōbil, a la Riera Principal (davant de la plaįa Antoni Pujadas), per dipositar-hi els arbres de Nadal  naturals, sense ornaments i sense el test. També podeu portar-los directament a la deixalleria fixa municipal: www.ladeixalleria.cat. Si no teniu la possibilitat de desplaįar-vos, podeu trucar al servei de recollida porta a porta, 93 790 55 60, i concertar la seva recollida. Els exemplars recollits seran utilitzats per fer compost. Així doncs, us demanem que no els llenceu dins dels contenidors o els abandoneu a les ārees de recollida del poble. 

Abocaments

L’Ajuntament ha posat en marxa aquest mes de desembre una campanya informativa i de sensibilitzaciķ ciutadana per tal de reduir la problemātica detectada, des de fa uns mesos, d’abocaments indeguts a les ārees de recollida, i davant de l’increment del volum de residus que es produeix durant l’čpoca nadalenca. La campanya, que va comenįar el 8 de desembre i s'allargarā  fins al dia 16 de desembre, es concreta en la presčncia d’un agent cívic a les ārees més conflictives, que informa els usuaris i usuāries que els utilitzen sobre com han de gestionar els residus.

Contenidor olisL'Ajuntament ha substituīt les māquines de recollida d'olis domčstic que hi havia fins ara per uns contenidors específics per aquest tipus de residu i ha aprofitat el canvi per ampliar els punts de recollida, posant-ne dos de nous a l’ārea del carrer Doctor Homs amb Fontcalda, i a la Riera Coma Fosca, a l’alįada de Cal Doctor. En els nous contenidors s’hi podrā dipositar qualsevol ampolla de plāstic amb oli, perō no donaran el bidonet, com fins ara. Per tal que la gent que vulgui pugui seguir utilitzant aquest recipient, l’Ajuntament en farā quatre lliuraments per any, un per trimestre, dos d’ells aprofitant la recollida de bosses compostables. El primer lliurament serā el dia  divendres 16 de novembre, de 9.30 h a 13h, a la rambla d'Āngel Guimerā, al costat de l'entrada al pārquing de l'Hort de la Rectoria. 

Vespa AsiāticaRecentment s’han detectat exemplars de vespa asiātica (Vespa velutina nigrithorax) en diferents punts del municipi. Es tracta d’una espčcie invasora que no és especialment agressiva per a les persones, perō que representa un problema per a l’apicultura perquč captura moltes abelles. 

RialsDesprés de més de 20 anys de litigis, l’Ajuntament ha guanyat la darrera gran batalla per mantenir la Vall de Rials com a espai no urbanitzable agrícola d’especial protecciķ. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en una sentčncia dictada el 27 de febrer de 2018, declarada ferma per la mateixa sala el 24 de maig, desestima el recurs presentat per Rials SA contra el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i l’Ajuntament d’Alella per l’acord d’aprovaciķ definitiva del Pla d’Ordenaciķ Urbanística Municipal (POUM), en el qual es desclassifica el polígon industrial de la Vall de Rials i es preserva com a sōl no urbanitzable agrícola d’especial protecciķ.