Notícies
Publicat el 5 de juny de 201805.06.2018
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Carpetada al litigi per la Vall de Rials
El TSJC desestima el recurs presentat per Rials SL contra l'aprovació del POUM i avala la preservació de la Vall de Rials com a sòl no urbanitzable agrícola d'especial protecció.

RialsDesprés de més de 20 anys de litigis, l’Ajuntament ha guanyat la darrera gran batalla per mantenir la Vall de Rials com a espai no urbanitzable agrícola d’especial protecció. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en una sentència dictada el 27 de febrer de 2018, declarada ferma per la mateixa sala el 24 de maig, desestima el recurs presentat per Rials SA contra el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i l’Ajuntament d’Alella per l’acord d’aprovació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), en el qual es desclassifica el polígon industrial de la Vall de Rials i es preserva com a sòl no urbanitzable agrícola d’especial protecció. La sentència manté la mateixa línia que una altra resolució del mateix tribunal d’octubre de 2015 en la qual també es va desestimar un recurs similar contra la Generalitat per l’aprovació del Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB).

El tribunal avala la protecció de la Vall de Rials 

En aquesta darrera sentència, el TSJC  avala “l’encert de les determinacions del POUM, l’adherència a la realitat i als objectius del PTMB” que justifiquen la protecció dels terrenys de Rials. La resolució favorable a l’aprovació del POUM té en compte també la sentència estimatòria del recurs presentat per Rials SA contra l’aprovació de l’ampliació del Pla d’Espais d’Interès Natural de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs, insistint que l’anul·lació de l’ampliació es basa en la falta de la preceptiva avaluació ambiental però que, en cap cas, qüestiona la protecció i preservació d’aquest territori. 

Sentència ferma

La mateixa Secció Tercera de la Sala contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar ferma la sentència al no haver interposat recurs de casació contra la mateixa.

CRONOLOGIA D'UN LLARG LITIGI 

1963  El Pla Comarcal dibuixa una zona industrial a Rials.

1987  El Pla General d’Alella consagra la qualificació industrial.

1990  L’Ajuntament aprova provisionalment el Pla Parcial de Polígon: 43.000 m2 de sostre. 

1994  La Generalitat aprova definitivament el Pla Parcial, però ho condiciona als accessos.

1998  Els promotors presenten proposta a l’Ajuntament i la Generalitat la informa desfavorablement.

1999  Els promotors demanen la subrogació a la Comissió Urbanisme de Barcelona, que és denegada. 

2003  Conveni urbanístic d’intencions de Rials.

2003  Denúncia del conveni urbanístic d’intencions.

2003  Rials SA presenta dos contenciosos contra l’Ajuntament

2005  Sentència desfavorable en primera instància i apel·lació davant el TSJC.

2006  Acord amb els promotors i suspensió dels contenciosos.

2007  Aprovació Avanç de planejament.

2008  Sentència favorable a l’Ajuntament que anul·la la sentència de 2005 per inactivitat administrativa.

2015  Sentència favorable a la Generalitat contra el recurs presentat per Rials al PTMB.

2017  Sentència contra l’ampliació del PEIN de la Conreria-Sant Mateu-Cèllecs per manca d’estudi ambiental.

2018  Sentència favorable a l’Ajuntament pel recurs presentat contra l’aprovació del POUM.  

Si voleu saber més coses sobre la Vall de Rials us recomanen aquest vídeo en el qual s'explica les principals característiques d'aquest paratge situat a cavall entre els municipis d'Alella, Teià i el Masnou. Un petit recorregut per la Vall de Rials -guiat pel tècnic de medi ambient de l'Ajuntament, Jordi Serrano, i la directora de la Biblioteca Ferrer i Guàrdia, Rosa Casas- que mostra un dels paratges recollits a la Guia de singularitats naturals del Maresme publicada enguany dins de les guies de recursos que publica cada any la xarxa de Biblioteques del Maresme. La guia es va presentar a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia el 22 de maig de 2018.

Pujar al principi de la pàgina