Notícies
Publicat el 4 de juliol de 201604.07.2016
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Front comú per protegir les pinedes del Maresme
Les pinedes estan patint simultàniament els atacs de l'eruga processionària, del fong Thyriopsis halepensis i de l'escarabat Tomicus destruens

Les pinedes del Maresme estan en perill. Les situacions de sequera i d'onades de calor, agreujades per una manca de gestió forestal eficaç, han debilitat els arbres deixant-los sense recursos per contrarestar les plagues. Estan patint simultàniament els atacs de l'eruga processionària, del fong Thyriopsis halepensis i de l'escarabat Tomicus destruens, el més agressiu dels tres. S'han detectat exemplars afectats —en major o menor intensitat— a tots els municipis del Maresme, i Alella no n’és l'excepció.
La situació requereix d'una intervenció urgent, tant per retirar dels boscos els arbres morts com per protegir aquells exemplars que, tot i estar afectats, poden ser recuperables. Són actuacions, però, que s'han de programar de manera coordinada tota vegada que hi ha arbres afectats en sòl forestal, però també en sòl urbà, i tenint en compte que el 99% es troben en propietat privada.
L'Ajuntament d'Alella ha fet un front comú amb la resta d'ajuntaments maresmencs, el Consell Comarcal, la Diputació i la Generalitat per treballar conjuntament per fer front a la situació. Aquestes administracions s'han compromès a donar ajuts que es canalitzaran a través de les dues associacions de propietaris forestals que hi ha a la comarca: la del Parc Serralada Litoral Central i la del Montnegre Corredor. Per poder accedir a aquests ajuts cal, doncs, que els propietaris contactin amb l'associació que territorialment   tinguin adscrita. A més, s'ha elaborat una guia amb recomanacions de com cal actuar per tal d'evitar la proliferació de les diferents plagues.
A Alella, s'ha detectat una major incidència del fong Thyriopsis halepensis, i algun cas aïllat d'afectacions pel Tomicus. Segons el tècnics de la Generalitat les afectacions per fongs no haurien de comportar danys significatius als pins. El fong ataca les fulles antigues dels pins que es queden sense fulles i semblen morts, però segons els tècnics, no ho estan.

Guia per als ajuntaments

Guia per als ajuntaments

Fitxer: GUIAAJUNTAMENT.PINEDESMARESME__1_.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 5
Mida: 627,34 kB

Pins malalts en sòl forestal

Pins malalts a sòl urbà

Fitxer: INFO.PINEDES.MARESME.PRIVAT.SOL.FORESTAL.2016.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 932,57 kB

pins malalts en sòl urbà

pins malalts en sòl urbà

Fitxer: INFO.PINEDES.MARESME.PRIVAT.SOL.URBA.2016.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 1,03 MB

FONT: Ajuntament d'Alella i Consell Comarcal del Maresme

Pujar al principi de la pàgina