Notícies
El llibre Alella, 1714. Una visiķ social, política i econōmica a l'entorn de la Guerra de Successiķ es presenta al Born
La publicaciķ recull el treball guanyador de la 2a Beca de Recerca Local d'Alella

Portada llibre "Alella, 1714..."La Sala Annex del Centre Cultural del Born (c/ Comercial, 5 de Barcelona) acollirā el proper dimarts 21 d'abril, a les 19h, la presentaciķ del llibre Alella, 1714. Una visiķ social, política i econōmica a l’entorn de la Guerra de Successiķ, de Jordi Albaladejo i Ālex Asensio. La publicaciķ recull el treball d'investigaciķ guanyador de la 2a  Beca de Recerca Local d'Alella, convocada l'any 2013.
El llibre investiga 24 nissagues, tan borbōniques com austriacistes, per aproximar-se a la societat de l’čpoca, cončixer els negocis, la participaciķ política, el funcionament dels estaments, etc. Es reconstrueix la genealogia i la trajectōria vital de persones dels dos bāndols, fet que ens permet mostrar la complexitat i la diversitat de motius de la contesa. Entre d’altres, el llibre parla dels Antich, els Calderķ, els Claresvalls o els Lleonart. I de dues dones: Gaietana de Cordelles i l’espia Marianna Copons. Alguns d’ells van estar directament implicats en el conflicte, com Salvador Lleonart, cap de l’espionatge catalā, i Marianna Copons, una de les informadores de la seva xarxa.

El llibre aborda la situaciķ socioeconōmica, amb factors com la puixanįa comercial vinícola o l’impacte local dels fets d’armes. L’obra també se centra en la repressiķ borbōnica, que va arribar a Alella molt abans de la caiguda de Barcelona. En aquest sentit, es documenten 13 segrestos de propietats sobre destacats austriacistes molt abans de l’11 de setembre de 1714.

A l'acte de presentaciķ, que és obert a tothom, intervendran els dos autors del llibre, Jordi Albaladejo i Ālex Asensio, i l'alcalde d'Alella, Andreu Francisco.

Beca de Recerca Local

Editat per l'Ajuntament d'Alella, el llibre recull el treball guanyador de la 2a Beca de Recerca Local d'Alella. La publicaciķ es pot adquirir a la Biblioteca Ferrer i Guārdia d'Alella i a Can Lleonart per un preu de 18 euros.

Amb la convocatōria de la Beca de Recerca Local d’Alella, l'Ajuntament té per objectiu fomentar i promoure la investigaciķ sobre el municipi i el seu entorn en el camp de les cičncies socials, ambientals i humanes. La beca, que es convoca cada dos anys i estā dotada amb 3.000 euros, pretén millorar el coneixement sobre el poble, incentivar-ne la divulgaciķ i ampliar la historiografia local.  Poden optar a la beca investigadors i investigadores que, de manera individual o colˇlectiva presentin una proposta de recerca, basant-se amb les bases de la convocatōria.

Els projectes d'investigaciķ han de ser inčdits i han de tenir, necessāriament, relaciķ amb Alella i el seu entorn. Les persones interessades han de presentar una memōria explicativa de la proposta que volen desenvolupar d'un mínim de cinc pāgines. El termini per presentar els treballs de la tercera ediciķ de la Beca finalitza el proper 24 d'abril.

Informaciķ publicada el 17 d'abril de 2015