X
Emergència sequera
Notícies
Publicat el 3 de setembre de 201303.09.2013
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Alella celebra la 39a edició de la Festa de la Verema amb  novetats i pensant en els 40 anys de la celebració

Presentació Festa VeremaAlella es convertirà del 6 al 8 de setembre en el gran aparador del vi de la DO Alella amb la Festa de la Verema, una celebració que arriba a la 39a edició amb novetats i els ulls posats en el 40 aniversari de la Festa que se celebra l'any vinent.  Enguany es modifica el sistema de venda de tiquets de la Mostra gastronòmica, s'amplia l'oferta de Tapes + Vi, s'estrena QR personalitzat per seguir el programa des del mòbil i s'introdueixen dues noves propostes: el vot popular del Concurs d'aparadors i la tallada de raïm per a adults. Els novetats i els contingut del programa han estat presentats públicament aquest dimarts, 3 de setembre, per l'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, acompanyat de la regidora de Turisme, Isabel Nonell, i del regidor de Cultura, Fede Salas.
L'actor maresmenc Joan Pera serà l'encarregat de donar el tret de sortida a la 39a edició de la Festa de la Verema a l'acte d'inauguració que se celebrarà el 6 de setembre a les 19h a la Plaça de l'Ajuntament. En aquest acte, els hereus, les pubilles i les dames d'honor trepitjaran el raïm que els nens i les nenes hauran recollit el dia anterior a la vinya testimonial de Can Magarola.
La tallada i la trepitjada de raïm són dos dels actes més tradicionals d'una Festa que evoluciona itracta de reinventar-se any rere any per donar resposta a les demandes d'un públic cada vegada més nombrós i també més exigent. Fa dos anys es va ampliar l'espai de degustació de la Mostra de vins i QR Veremagastronomia i l'any passat es va introduir la venda anticipades de tiquets. Enguany es modifica el sistema de venda ja no serà manual, sinó informàtic per fer la gestió més àgil, fàcil i segura. A més, s'hi ofereix per primera vegada la possibilitat de pagar amb targeta de crèdit a l'estand de l'Ajuntament.  Els preus de la Mostra es mantenen com a l'edició anterior: 9,5 euros el sopar (2 plats, pastís i cafè); 6,5 euros tres consumicions de vins i copa; 11 euros l'ampolla de vi o cava i 2,5 euros la copa de vidre. Els tiquets es poden adquirir a l'Oficina de Turisme del 28 d'agost al 5 de setembre, i a l'estand de l'Ajuntament durant els tres dies de la Mostra.
La Festa té d'altres ingredients importants com la Fira d'artesans, la presentació de vins, les visites als cellers i els itineraris per les vinyes i les masies, o les propostes artístiques i participatives de Can Manyé “Collita pròpia” i “Verema 2.0”. Tampoc hi falten les activitats més festives com el correfoc, els balls —amb l'Orquestra Titanium i Swing Latino— les havaneres, la ballada de sardanes, la despertada amb els trabucaires, la botifarrada popular o la trobada de gegants. Enguany s'estrena una nova proposta: la tallada de raïm per a adults. A més s'introdueix el vot popular al Concurs d'aparadors i s'amplia l'horari i l'oferta de Tapes + Vi.
L'any vinent la Festa de la Verema fa 40 anys i comencem a preparar aquesta fita amb una recollida de taps de suro d'ampolles DO Alella que serviran per a la Festa dels 40 anys. Es podran dipositar a la bóta que trobareu tot l'any al pati de Can Lleonart.
La Festa estrena QR personalitzat per poder descarregar el programa des del mòbil. Seguiu la Festa a www.alella.cat/festaverema i a través de la xarxa #Veremaalella.

El vi és el protagonista
Els vins de la DO Alella són l'element principal de la Festa de la Verema. Es podran tastar, conèixer i descobrir com s'elaboren i d'on procedeixen a la Mostra gastronòmica, a la ruta de Tapes+Vins que enguany aplega onze bars de diferents barris del poble, a les visites guiades als vuit cellers de la DO que es faran als matins del 7 i 8 de setembre, o a la presentació de vins programada per al dissabte 7 de setembre a les 18h a Can Lleonart. Aquelles persones que vulguin iniciar-se o aprofundir els seus coneixements del món del vi, tenen l'oportunitat de participar en el curs i el concurs de tast de vins que es faran els dies 9, 10 i 12 de setembre a Can Lleonart.

L'aperitiu de la Festa
Tot i que la Festa s'inaugura el 6 de setembre, el dijous 5 de setembre ja comencen les activitats amb la tradicional tallada de raïm a la vinya de Can Magarola que faran els nens i les nenes del municipi acompanyats de la pubilla, els hereus i les dames d'honor. Després de la tallada s'ofereix un berenar popular.

La inauguració de la Festa
El 6 de setembre a les 19h es donarà el tret de sortida oficial de la Festa amb l'acte d'inauguració que, com sempre, es farà a la Plaça de l'Ajuntament. L'actor maresmenc Joan Pera serà l'encarregat de fer el pregó de la Festa d'enguany. A l'acte inaugural, tampoc no hi faltaran l'elecció de la pubilla, la trepitjada del raïm, la benedicció del primer most i la presentació del XXXIX porró de la col•lecció del Casal d'Alella, que són algunes de les imatges més populars de la Festa de la Verema.

Divuit restaurants i vuit cellers a la Mostra
Acabada la inauguració s'obrirà al públic la Mostra de vins i gastronomia. Els estands instal•lats a l'Hort de la Rectoria oferiran durant tres dies -de 20 a 23h- degustacions dels plats elaborats per 18 restaurants de la zona i els vins dels vuit cellers de la DO Alella. A més, enguany també hi haurà un estand de degustació de pernil ibèric.

Els restaurants de la Mostra:
Divendres 6 de setembre
El Mas de Sant Lleí (Vilanova del Vallès)
El Pati de la Morera (El Masnou)
El nou Antigó (Teià)
Masia Can Cabús (Alella)
Palmira (Badalona)
Sant Jaume (Argentona)
Dissabte 7 de setembre
Aromakaori (Alella)
Denominació Original (El Masnou)
Els Garrofers (Alella)
L'Avi Mingo (Tiana)
La Magrana (Alella)
Sauló (Vallromanes)
Diumenge 8 de setembre
Can Roca (Tiana)
Celler Marfil (Alella)
La Nau d'Alella (Alella)
Les Terrasses (Alella)
Orfila (El Masnou)
Sant Miquel (Vallromanes)

Els cellers de la Mostra:
Alella Vinícola 
Bouquet d'Alella
Joaquim Batlle 
Roura 
Alta Alella
Celler Can Roda
Marqués de Alella
Serralada de Marina

Els altres ingredients
La Festa de la Verema té d'altres ingredients importants, com són les activitats lúdiques i festives: el correfoc del Diables del Vi d'Alella, els balls amb les orquestres Titanium i Swing Latino, les havaneres amb el grup Port Bo, la ballada de sardanes amb la cobla La Principal de Llobregat, la despertada amb els Trabucaires del Vi d'Alella acompanyats d'una representació de diferents comparses de Moros i Cristians d'El Campello (Alacant), la botifarrada popular, la trobada de gegants i les activitats infantils. Tampoc no hi faltarà la fira d'artesans: seran 58 parades instal•lades a la Rambla d’Àngel Guimerà i la plaça dels Germans Lleonart. Els comerços d'Alella també es poden afegir a la Festa participant en el concurs d'aparadors que convoca l'Ajuntament i que enguany estrena un nou premi que es decidirà per votació popular.

La Festa de la Verema a Can Manyé
Can Manyé fa mesos que treballa en dues propostes participatives d'art visual que acompanyaran el programa de la Festa de la Verema: “Collita pròpia” i “Verema 2.0”.
“Collita pròpia” és un projecte de l'artista visual i escenògrafa Pi Piquer en la qual s'ha convidat tothom a participar en una exposició col·lectiva que es durà a terme durant la Festa de la Verema. Es tractava de fer una etiqueta per a una ampolla de vi, seguint la tècnica escollida: dibuix, fotografia, collage, poesies, receptes, etc. La idea era personalitzar el reconegut vi d'Alella amb l'empremta personal de cadascú. La convocatòria ha estat un èxit absolut, s'han rebut més de 300 etiquetes fetes per diferents veïns i veïnes del municipi. La iniciativa ha comptat també amb la col·laboració l'Escola Fabra, l'Escola La Serreta, INS Alella, Residència Els Roser, Residència Germans Aymar Puig i també d'artistes com ara Enric Satué, Antoni Llena, Perejaume, Tomàs Bel, Mario Pasqualotto, Antoni Perna, Manuel Gimeno, Xesco Mercè, Rossy de Palma, Vicky Peña, Rosa Renom, Rosa Boladeras, Pep Bou, Lluïsa Castell, Calull, Joan Riambau i el músics Mark Ullod i  Narcís Peric, entre d'altres. La suma de totes les etiquetes serà el recorregut de l'exposició. Podeu seguir l'evolució de les etiquetes i l'exposició a Instagram amb el hashtag #collitapropia.
“Verema 2.0”. Durant la Festa de la Verema també es durà a terme una exposició de fotografies en línia, coordinada per Mònica Urrútia, amb imatges dels elements que fan de la verema una de les nostres tradicions més arrelades. Per tal de preparar aquesta exposició s'han programat tres sortides fotogràfiques per les vinyes que hi ha a l'entorn d'Alella. La sortida és oberta a tothom i les fotografies que es facin en el recorregut formaran part de l'exposició “Verema 2.0”. Podeu penjar les vostres fotografies amb el hashtag #veremaalella.

Les novetats
Tallada de raïm per a adults
Diumenge 8 de setembre a les 10.30 h
Us animem a aprendre com es talla el raïm i quins són els primer passos de l'elaboració artesana del vi, amb les explicacions del pagès vinyataire Rafael Barnadas. Us hi esperem a la porta de la vinya testimonial de Can Magarola.

Premi popular al concurs d'aparadors
EL Concurs d'aparadors estrena un nou premi popular que decidiran els ciutadans i les ciutadanes a través del seu vot. Les persones que vulguin votar al millor aparador, hauran de participar primer al joc de la paraula secreta. Es tracta de formar una paraula combinant les lletres que poden recollir als establiments participants. Es farà un sorteig d'obsequis entre les persones que hi participin. Informeu-vos a www.alella.cat/concursaparadors.

Recollida de taps per als 40 anys de la Festa de la Verema
L'any vinent la Festa de la Verema fa 40 anys i volem començar a preparar aquesta fita tant especial demanant-vos la vostra participació a la recollida de taps de suro d'ampolles DO Alella. Ens serviran per a la Festa dels 40 anys. Podeu dipositar-los a la bóta que trobareu tot l'any al pati de Can Lleonart.

Més Tapes + Vi
Tapes + Vi amplia els espais i els horaris. Podreu tastar l'oferta de tapes i vins de la DO Alella que ofereixen 11 bars i restaurants de diferents barris del poble, des de les 10 del matí i fins a l'hora establerta per cada establiment.

Estrenem QR
Si voleu seguir la Festa, us ho posem fàcil. Enguany estrenem QR perquè podeu seguir el programa des del vostre mòbil.

Les dades de la festa
La Festa de la Verema d'Alella és l'esdeveniment més important que se celebra en aquest municipi i una cita esperada del final d'estiu tant pels veïns del poble com a per a persones de fora de la localitat. S'estima que cada any atreu més de 25.000 visitants. A les darreres edicions s'han incrementat considerablement les degustacions. L'any passat es van servir a la Mostra més de 31.800 consumicions (12.008 copes de vi, 264 ampolles de vi senceres, 14.862 racions de menjar i postres i 4.954 cafès). El pressupost de la Festa de la Verema d'enguany ascendeix a 120.000 euros.

I després la Setmana del Vi de la DO Alella
Setembre és el més del vi per excel·lència a la DO Alella. A més de la Festa de la Verema, del 20 de setembre al 6 d'octubre se celebra la Setmana del Vi, que enguany arriba a la seva quarta edició i s'estén a 21 municipis.  Són dues setmanes dedicades a la promoció vitivinícola i del patrimoni gastronòmic i cultural del territori de la Denominació d'Origen Alella. La Setmana del Vi està organitzada pel Consorci de la DO Alella i ofereix una vuitantena d'activitats.


PROGRAMA DE LA 39a FESTA DE LA VEREMA 2013


DIJOUS 5 DE SETEMBRE
18.30 h Tallada de raïm a la vinya de Can Magarola i berenar infantil.
Lliurament de diplomes a les dames d'honor, hereus i pubilla.
Inscripcions: Oficina de Turisme del 28 d'agost al 4 de setembre de 10 a 14.30 h i de 15.30 a 17.30 h i diumenge de 10 a 14.30 h
Lloc de trobada: La vinya testimonial de Can Magarola

20.30 h Inauguració de l'exposició “Collita pròpia”, un projecte de Pi Piquer
Lloc: Can Manyé


DIVENDRES 6 DE SETEMBRE
18 a 23 h Fira d'artesans
Lloc: Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart

19 h Acte d'inauguració de la Festa de la Verema
Pregó a càrrec de l'actor Joan Pera.
Proclamació de la pubilla del 2013.
Trepitjada del raïm pels hereus i dames d'honor, amb acompanyament dels Timbalers del Most.
Benedicció del primer most.
Lectura del veredicte del Concurs d'aparadors i sorteig d'obsequis de la paraula secreta.
Presentació del 39è Porró de la col•lecció del Casal d'Alella
Lloc: Plaça de l'Ajuntament

20 a 23 h Mostra Gastronòmica
Degustacions de vins de la DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques
Venda del 39è Porró de la col•lecció del Casal d'Alella
Lloc: Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l'Ajuntament

23 h Correfoc amb els Diables del Vi d'Alella
Recorregut: Can Patatina, Santa Madrona, Eduard Serra i Güell, Quatre Torres, Can Sans (bolet), Riera Fosca, Ribes, Aymar i Puig i Riera Fosca.
Final amb castell de focs a la Riera Principal, davant de la plaça d'Antoni Pujadas.

24 h Ball amb l'Orquestra Titanium
Lloc: Plaça d'Antoni Pujadas

DISSABTE 7 DE SETEMBRE
9 a 23 h Fira d'artesans
Lloc: Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart

9.30 h Visita al celler Marqués de Alella

10 h Visita al celler Joaquim Batlle

10 h Ruta guiada Les masies del vi a la DO Alella

10.30 h Visita al celler Alella Vinícola (en anglès)

11 h Visita al celler Bouquet d'Alella

Inscripcions: Oficina de Turisme del 28 d'agost al 5 de setembre de 10 a 14.30 h i de 15.30 a 17.30 h; diumenge de 10 a 14.30 h.
Preu: 8 euros. Places limitades.
Lloc de trobada: Oficina de Turisme

10 a 14 h Banc de sang
Lloc: parada de bus de Can Lleonart

A partir de les 10 h Tapes + Vi
Vine a tastar la selecció de tapes pensades especialment per degustar amb una copa de vi DO Alella.

11 a 14 h Activitat infantil
Inflables per a tots els infants
Lloc: Plaça d'Antoni Pujadas

18 h Sardanes amb la cobla La Principal Llobregat
Trobada de colles veteranes.
Lloc: Plaça d'Antoni Pujadas

18 h Presentació dels vins DO Alella
A càrrec dels enòlegs dels cellers DO Alella, amb la col•laboració de la revista Papers de Vi i d'estudiants del Grau Superior de Gestió comercial i màrqueting enològic.
Inscripcions: Oficina de Turisme del 28 d'agost al 5 de setembre de 10 a 14.30 h i de 15.30 a 17.30 h; diumenge 10 de a 14.30 h i divendres 6 de setembre de 9 a 20 h.
Preu: 11 euros. Places limitades
Lloc: Can Lleonart

20 a 23 h Mostra Gastronòmica
Degustacions de vins de la DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques
Venda del 39è Porró de la col•lecció del Casal d'Alella.
Lloc: Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l'Ajuntament

22.30 h Tast de vins Jove
Tast de vins DO Alella amb una breu explicació de cada vi. Descobrirem el seu gust i aroma de la mà d'un jove entès en vins.
Més informació al facebook dels CEP'S o enviant un correu a ceps.alella@gmail.com
Preu: 6 euros
Lloc: Pati de Can Lleonart

23.30 h Ball amb l'orquestra Swing Latino
Lloc: Plaça d'Antoni Pujadas


DIUMENGE 8 DE SETEMBRE

8 h Despertada amb els Trabucaires del Vi d'Alella
Acompanyats amb una representació de diferents comparses de Moros i Cristians de El Campello (Alacant).
Lloc: Sortida de davant de l'Escola Fabra (Av. del Bosquet), Maria Auxiliadora, Ferran Fabra, plaça dels Germans Lleonart, passeig dels Germans Aymar i Puig, Ribas, Riera Coma Fosca, Quatre Torres, Eduard Serra i Güell, Santa Eulàlia, Torrent Vallbona, Empedrat del Marxant i Plaça de l'Ajuntament.

9 h Botifarrada popular
Preu: 4 euros
Lloc: Plaça de l'Ajuntament

9 a 23 h Fira d'artesans
Lloc: Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart

9.30 h Visita als cellers Can Roda i Serralada de Marina

10 h Visita al celler Roura

10.30 h Visita al celler Alella Vinícola

11 h Visita guiada al celler Alta Alella


Inscripcions: Oficina de Turisme del 28 d'agost al 5 de setembre, de 10 a 14.30 h i de 15.30 a 17.30 h; diumenge de 10 a 14 h. 
Preu: 8 euros. Places limitades.
Lloc de trobada: Oficina de Turisme

10 h Plantada de Gegants
22a Trobada de colles geganteres. Amb la participació dels gegants d'Alella, d'Almoster, d'Arenys de Mar, del Barri de l'Havana de Mataró, de Blanes, del Masnou, dels Salencaires, de l'Escola Bergantí, de Premià de Dalt, de Sant Andreu de Palomar, de Sant Boi de Llobregat, de Santa Coloma de Gramanet, de Teià, de Tuïr i de la Colla de Bastoners del Masnou.
Lloc: Avinguda de Sant Josep de Calassanç (Passeig de la Riera Coma Clara)

A partir de les 10 h Tapes + Vi
Vine a tastar la selecció de tapes pensades especialment per degustar amb una copa de vi DO Alella. (+ pàg. 34 i 35)

10.30 h Tallada de raïm per a adults
Inscripcions: Oficina de Turisme del 28 d'agost al 5 de setembre de 10 a 14.30 h i de 15.30 a 17.30 h; diumenge de 10 a 14 h.
Preu: 8 euros. Places limitades.
Lloc: Vinya testimonial de Can Magarola

12 h Cercavila de la Colla de Gegants, Capgrossos, Grallers i Timbalers d'Alella
Recorregut: Passeig Sant Josep de Calassanç, Les Heures, Torrent Vallbona, Santa Eulàlia, Balmes, plaça de l'Església, Rector Desplà, Plaça de l'Ajuntament, Empedrat del Marxant, rambla d’Àngel Guimerà (per la calçada), plaça dels Germans Lleonart, Riera Principal i plaça d'Antoni Pujadas.

14 h Paellada Jove
Paella feta per l'associació juvenil CEP'S per a tot el jovent del poble.
Més informació al facebook dels CEP'S o enviant un correu a ceps.alella@gmail.com
Preu: 7 euros
Lloc: Pati de Can Lleonart

18 h Ruta guiada a les vinyes de la Vall de Rials
Inscripcions: Oficina de Turisme del 28 d'agost al 5 de setembre de 10 a 14.30 h i de 15.30 a 17.30 h; diumenge de 10 a 14.30 h.
Preu: 8 euros. Places limitades
Lloc de trobada: Oficina de Turisme

20 a 23 h Mostra Gastronòmica
Degustacions de vins de la DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques
Venda del 39è Porró de la col•lecció del Casal d'Alella.
Lloc: Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l'Ajuntament

22 h Havaneres amb el grup Port Bo
Rom cremat preparat per Quico Lluch
Lloc: Parc Gaudí

 

Dades d'interès del Consell Regulador de la DO Alella
Data de constitució: 1953
Municipis de la DO Alella: 11 del Maresme – Alella, Argentona, Cabrils, El Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Teià, Tiana i Vilassar de Dalt- i 7 del Vallès Oriental – La Roca del Vallès, Martorelles, Montornès del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès-.
Extensió del territori DO: 319 hectàrees de vinya conreada.
Seu: Can Magarola (av. Sant Mateu, 2). Tel. 93 555 91 53

Consorci DO Alella
Data de constitució: 7 de juny de 2010
El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Alella i els municipis d'Alella, Cabrils, El Masnou, La Roca del Vallès, Martorelles, Montornès del Vallès, Òrrius, Premià de Mar, Santa Maria de Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt s'han unit per promocionar conjuntament el territori sota el paraigües del Consorci DO Alella. El Consorci té la seu a Alella i està presidit per Andreu Francisco, alcalde d'aquest municipi. És una eina creada per impulsar i coordinar les polítiques turístiques dels municipis i promoure iniciatives per atreure visitants al territori i donar a conèixer els vins, el patrimoni i el paisatge de la zona.
Seu: Riera Fosca, 2 (Oficina de Turisme). Tel. 93 555 63 53. A/e consorcidoalella@gmail.com. Web: www.doalella.cat


Oficina de Turisme d'Alella
L'Oficina de Turisme d'Alella és un espai destinat a facilitar informació sobre l'oferta turística del territori i a promocionar els vins i el patrimoni cultural de la DO Alella. Es va inaugurar el 10 de juliol de 2010 i està situada a la Riera Fosca número 2. L'oficina està equipada amb expositors, amb fulletons i díptics d'interès per al visitant, i una mostra de vins de la DO Alella, forma part de la Xarxa d'Oficines de Turisme de Catalunya i ofereix informació en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. L'Oficina de Turisme també és Punt d'Informació del Parc de la Serralada Litoral i espai Enoteca.
Horari: De dimecres a dissabte de 10 a 14.30h i de 15.30 a 17.30h. Diumenge de 10 a 14.30h. Dilluns i dimarts tancat.

Horari durant la Festa de la Verema:                           
6, 7 i 8 de setembre: de 9 a 20h
Seu: Riera Fosca, 2. Tel: 93 555 46 50. A/e: oficinadeturisme@alella.cat.  Web: www.alella.cat/turisme

Més informació a www.alella.cat/festaverema




 

Pujar al principi de la pàgina