Notícies
Publicat el 21 de juny de 201121.06.2011
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
L'estrena amb Manel i l'ampliació del projecte 'Músics en Residència' marquen la setena edició del Festival d'Estiu

L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, ha presentat aquest dimarts 21 de juny el programa de l'edició d'enguany, acompanyat del regidor de Cultura, Frederic Salas, i la professora de música i coordinadora del projecte de 'Músics en Residència, Judit Cuixart.

Presentació Festival d'Estiu Alella 2011El Festival d'Estiu d'Alella arriba a la setena edició fidel als seus orígens: mantenir l'aposta per la qualitat i la diversitat d'estils musicals i l'acurada posada en escena. Del 2 al 23 de juliol, els amants de la música tenen l'oportunitat de gaudir de diferents i variades propostes musicals en escenaris idíl·lics. El programa té com a cap de cartell el grup Manel i amplia, amb més músics i més dies d'audicions obertes al públic, l'experiència de ‘Músics en Residència’. La projecció de l’òpera del Gran Teatre del Liceu L'elisir d'amore i l'actuació de la Polifònica Joia d'Alella completen un programa pensat per a tots els públics.

Manel obre el festival
El Festival d'Estiu Alella 2011 s'estrena amb el fenomen Presentació Festival d'Estiu Alella 2011musical de la temporada. Manel, la banda que ha revolucionat el panorama de la música en català, arriba a Alella amb les entrades exhaurides de la major part dels concerts programats a Catalunya i l'aval d'haver estat número 1 a les llistes de l'Estat i d'haver aconseguit dos discos d'or amb els dos treballs publicats fins ara.
Manel actuarà el 2 de juliol al Passeig dels Jardins de Cal Marquès en un concert que, a priori, s'albira com una de les nits més prometedores de la història del festival. El grup barceloní farà parada a Alella dins la gira de presentació del seu segon àlbum, 10 milles per veure una bona armadura.

Torna la coral  
Després de Manel arriba el torn de la Polifònica Joia Presentació Festival d'Estiu Alella 2011d'Alella. La coral alellenca torna al festival per fer-nos viure una nit de cine, amb un espectacle audiovisual que ens farà recordar algunes de les bandes sonores més destacades de la història del cinema. Serà el dissabte 9 de juliol al parc de Can Sors. És l'espectacle gratuït del programa d'enguany.

L’òpera del Liceu
Com a les dues darreres edicions, l’òpera té un espai dins del festival. Primer va ser la projecció de Rigoletto, després La Traviata, i enguany tindrem l'oportunitat de gaudir de les desventures amoroses de Nemorino, amb L'elisir d'amore de Gaetano Donizetti. Produïda pel Gran Teatre del Liceu, sota la direcció musical de Daniele Callegari i la direcció d'escena de Mario Gas,  es projectarà al Jardí de les Estàtues de Cal Marquès el dissabte 16 de juliol.

Més ‘Músics en Residència’
El festival referma la seva aposta per apropar a la ciutadania el procés d'interpretació musical amb la proposta de Músics en Residència. Les estades musicals guanyen pes, amb més músics, més instruments i més dies d'audicions obertes al públic. Tindrem el privilegi d'escoltar dotze intèrprets reconeguts procedents de diferents països i tres músics “júnior” (estudiants destacats) que s'incorporen al projecte. A més d'una bona representació d'instruments de corda, gaudirem de la presència d'un quintet de vent que tindrà una rellevància especial en aquesta edició. Els músics assajaran junts, en audicions obertes al públic que es faran del 15 al 23 de juliol a Can Lleonart i a l'Escola Ressò (la programació i el calendari es penjarà a Can Lleonart).  El resultat final d'aquest intens treball artístic es mostrarà al públic en dos concerts programats per als dies 21 i 23 de juliol als jardins de les Quatre Torres.


EL PROGRAMA D'ENGUANY

Dissabte 2 de juliol (22h)
Manel. Al Passeig dels Jardins de Cal Marquès.

Dissabte 9 de juliol (22h)
Polifònica Joia d'Alella. Al parc de Can Sors (gratuït)

Dissabte 16 de juliol (22h)
Projecció de l’òpera l'Elisir d'Amore, de Gaetano Donizetti, produïda pel Gran Teatre de Liceu. Al Jardí de les Estàtues de Cal Marquès.

Dijous 21 de juliol (22h)
Primer concert de Músics en Residència. Al Jardí de les Quatre Torres
-Quintet "Stadler" per a clarinet en La Major, Kv 581 de Wolfgang Amadeus Mozart
-Sis bagatel·les per a quintet de vent de György Ligeti
-Divertimento per oboè, fagot, violí, viola i contrabaix de Michael Haydn
-Nonet per flauta, oboè, clarinet, trompa, fagot, violí, viola, violoncel i contrabaix de  Bohuslav Martinu.

Dissabte 23 de juliol (22h)
Segon concert de Músics en Residència. Al Jardí de les Quatre Torres
-Divertimento per oboè, 3 trompes i fagot en Mi b major de Ludwig Van Beethoven
-Sextet per piano i quintet de vent de Francis Poulenc
-Quintet "La truita" amb piano en la Major Opus Post 114 de Franz Schubert

Assajos oberts al públic a Can Lleonart i l'Escola Ressò, del 15 al 23 de juliol.

Xerrada Preludi als concerts
18 de juliol a les 20 h a Can Lleonart
La professora de música i coordinadora de ‘Músics en residència’ Judit Cuixart ens endinsarà en el món de la música de cambra i farà una introducció al programa dels dos concerts del 21 i 23 de juliol. La xerrada serà un bon preludi per gaudir de les audicions.

APUNTS SOBRE FESTIVAL D'ESTIU D'ALELLA

EL FESTIVAL

El Festival d'Estiu d'Alella va néixer el 2005 amb l’ànim de convertir-se en un referent musical de la comarca del Maresme i una cita destacada dins dels cicles de concerts que s'organitzen arreu del país coincidint amb l’època estival.

El punt de partida del festival, però, es remunta a un any abans, al juliol de 2004. L'Ajuntament d'Alella va tenir l'encert en aquell moment d'unir art i natura, aventurant-se a organitzar un concert de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu en els idíl·lics Jardins del Cal Marquès, una finca privada del centre del municipi que es va obrir al públic gràcies a la complicitat i la col·laboració dels seus propietaris.

L’èxit d'aquest primer concert va engrescar l'Ajuntament a donar forma, imatge i contingut a un cicle de concerts d'estiu que ajuntés la bellesa dels espais i la qualitat artística de les propostes programades.

A diferència d'altres festivals que s'organitzen arreu del país, el Festival d'Estiu d'Alella té la particularitat que està promogut exclusivament per l'Ajuntament, tot i que compta cada any amb aportacions de patrocinadors i la col·laboració dels propietaris dels dos magnífics jardins privats que cedeixen els espais com a escenaris musicals.  

Música i jardins. Jardins i música. Una suggestiva combinació que queda recollida en la flor –amb la tija en forma de nota musical- que és la imatge i l'essència d'aquesta proposta cultural de les nits de juliol.

NITS MUSICALS EN ESPAIS IDÍL·LICS

ELS ESPAIS
El primer escenari del festival van ser els Jardins de Cal Marquès, una extensa finca privada amb l'atractiu natural d'una vinya propera a la zona de l'escenari i del públic que deixa ben palesa la identitat vinícola d'Alella. En aquest gran espai, ubicat al centre del municipi, s'acostumen a programar dos concerts: un a l'espectacular Passeig dels Jardins –que normalment és el tret de sortida del festival- i un altre al Jardí de les Estàtues.
A la segona edició del festival, al 2006, els escenaris es van ampliar amb un altre espai emblemàtic i idíl·lic del municipi: els Jardins de les Quatre Torres. Una finca privada que acull un magnífic jardí i una de les cases senyorials amb més atractiu del municipi. Aquest espai acostuma a ser l'escenari de les propostes de música clàssica del festival.
A banda dels jardins privats, cedits exclusivament per al Festival, l'Ajuntament d'Alella va decidir l'any 2006 estendre també la seva oferta musical a espais públics del municipi. A més dels concerts de pagament dels Jardins de Cal Marquès i dels Jardins de les Quatre Torres, el festival es va obrir al carrer per apropar la música a tota la ciutadania. Així, el festival també va incloure des d'aquest moment propostes musicals gratuïtes, de gran nivell i pensades per a tots els públics, que tenen com a escenari espais públics com el carrer Àfrica, el parc de Can Sors o el parc Gaudí.
Igual que els espectacles programats als jardins privats, els concerts dels espais populars mantenen una acurada posada en escena i una alta qualitat tècnica i artística.


QUALITAT I DIVERSITAT
La qualitat i la diversitat han estat una constant en totes les edicions del Festival d'Estiu d'Alella. Al llarg de la seva trajectòria ha acollit espectacles de música i dansa de diferents i variats estils amb l'objectiu de satisfer les preferències de tot tipus de públic. Els assistents han pogut gaudir de propostes ben diverses, com el jazz, la música clàssica, l’òpera, el gospel, el flamenc, la lírica, la música cubana, el ballet, el claqué... La música de cantautor també ha tingut un paper important dins del festival des de la seva creació.
Als suggestius escenaris dels jardins han deixat la seva empremta formacions tan destacades com l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l'Orquestra Barroca de Sevilla, Quartet Bartok, Gospel Train, Gospel Viu!,  l'Orquestra Simfònica de San Cugat, l'Orquestra de Cambra de Terrassa, el Conjunt Barroc del Cafè, Celtic Caos, Spiritus et Alme, l'Original Jazz Orquestra, Las Migas, la Polifònica Joia, Tap Olè o la Companyia de Ballet David Campos. A més de les propostes de gran format, el festival ha comptat en les diferents edicions amb reconegudes figures de la música com Jordi Savall, Pedro Estevan, Lluís Claret, Josep Maria Colom, Joan-Enric Lluna, Maria del Mar Bonet, Miquel Gil, Cris Juanico o Laura Simó.
Una oferta artística i musical curosament escollida per atreure tot tipus de públic de dins i fora del municipi que converteix el Festival d'Estiu d'Alella en un dels principals referents culturals de la comarca del Maresme.


EL PÚBLIC DEL FESTIVAL
Des dels inicis, l'aposta impulsada directa i exclusivament per l'Ajuntament d'Alella, s'ha vist recompensada pel reconeixement del públic, dels mitjans de comunicació i dels patrocinadors.
El Festival d'Estiu d'Alella és una cita esperada per a molts afeccionats a la música procedents de diferents municipis catalans. La proximitat a Barcelona fa que el nostre festival sigui una oferta de referència pels barcelonins per passar una agradable vetllada d'estiu escoltant els acords de la música en els agradables jardins alellencs. A més del públic incondicional alellenc, el festival rep també una àmplia assistència d'espectadors maresmencs. En els seus anys d'història, el festival ha rebut prop de 20.000 persones. Tots els concerts programats als jardins privats –que són les actuacions de pagament- tenen, deliberadament, un aforament limitat per tal que els assistents puguin gaudir plenament de la música i de l'espai sense distorsions o aglomeracions.  A les propostes al carrer, les que són gratuïtes, l'espai també disposa d'unes 400 cadires perquè el públic assistent pugui presenciar còmodament l'espectacle. Són espais oberts que es condicionen per a l'ocasió d'acord amb la posada en escena de cada espectacle.


VENDA D'ENTRADES
El preu de les entrades per les actuacions de pagament oscil·la cada any entre els 25 i el 15 euros, segons la complexitat de l'espectacle i el nivell de la proposta musical. Les entrades es poden adquirir de forma anticipada a través d'internet i en el centre cultural de Can Lleonart (plaça dels Germans Lleonart). També es venen el mateix dia de concert, abans del començament de l'actuació. Un cop començat el concert no es permet l'entrada al recinte per no molestar les audicions. Enguany, i de forma excepcional donada la gran expectació generada per l'actuació del grup Manel, s'han posat les entrades a la venda de forma anticipada a Can Lleonart tres dies abans de la venda on-line per facilitar els veïns i les veïnes d'Alella la possibilitat d'assistir al concert. En poc més de dues hores es van exhaurir totes les entrades.

CAMPANYA DE COMUNICACIÓ
A més de les informacions que recullen els mitjans de comunicació, la campanya de promoció del festival inclou l'edició de venecianes i banderoles, tríptics amb la programació i anuncis a diversos mitjans de comunicació. El Periódico és el diari oficial del festival.  El festival compta també amb una pàgina web (www.festivalalella.org) que recull la programació de cada edició i tota la informació relacionada amb aquest esdeveniment cultural. També s'està treballant en la creació d'una pàgina web amb informació específica sobre el projecte de Músics en Residència (www.musicsenresidencia.com) que estarà operativa en els propers dies.  

ALELLA I EL VI
Alella és coneguda arreu del món pels seus vins. El municipi és cor i ànima de la Denominació d'Origen Alella i com, no podia ser d'una altra manera, aquesta particularitat també és visualitza al Festival d'Estiu d'Alella. A més de la presència de la vinya en els concerts que es fan als Jardins de Cal Marquès, el vi de la DO està present a totes les actuacions programades.
Una de les característiques que diferència la nostra oferta de la resta de cicles musicals, és que després de cada espectacle, ja sigui de pagament o gratuït, oferim al públic assistent la possibilitat de tastar un dels nostres vins blancs.
Després d'un bon concert, degustar una copa de vi en un espai agradable és, sens dubte, un pla excel·lent per passar una nit d'estiu inoblidable.

ESPECTACLES DE PRODUCCIÓ PRÒPIA
El Festival d'Estiu Alella 2009 va donar un pas endavant introduint per primera vegada en el seu programa un espectacle de producció pròpia. El tret de sortida d'aquesta edició del festival va ser una coproducció de l'Ajuntament amb l'Original Jazz Orquestra del Taller de Músics i la Polifònica Joia d'Alella. El projecte musical Nit & Swing, va unir sobre l'escenari del Passeig dels Jardins de Cal Marquès 17 músics – de l'Original Jazz Orquestra del Taller de Músics- i un cor de 40 veus – de la Polifònica Joia d'Alella- que van preparar un repertori especial per a l'ocasió amb una selecció de peces de jazz i swing, amb arranjaments de Martí Ventura, Joan Monné i Vicens Martín.

MÚSICS EN RESIDÈNCIA
El Festival d'Estiu Alella 2010 va explorar un nou camp de creació artística: l'estada musical. Aquesta nova aventura cultural, va portar a Alella nou músics en residència que van unir els seus instruments per interpretar junts un repertori amb peces d'alguns dels millors compositors clàssics. La bona acollida d'aquesta proposta ha portat els organitzadors a ampliar el projecte amb més músics –i la incorporació d'estudiants destacats- i més dies d'estada al municipi.

PROGRAMACIÓ D'EDICIONS ANTERIORS

FESTIVAL D'ESTIU ALELLA 2005
Gran Teatre del Liceu
Orquestra de Cambra de l'Empordà i Polifònica Joia
Arts Cambra

FESTIVAL D'ESTIU ALELLA 2006
Orquestra Barroca de Sevilla
Bella Terra & Músiques de l'instant
Quartet Bartók
Eloi Prat i Morgades
Companyia de Ballet David Campos
Polifònica Joia d'Alella
Fusa
Gospel Train

FESTIVAL D'ESTIU ALELLA 2007
Orquestra Simfònica de Sant Cugat
Polifònica Joia d'Alella
Cris Juanico
Jordi Savall i Pedro Estevan
Quimi Portet
Spiritus et Alme
Celtic Caos

FESTIVAL D'ESTIU ALELLA 2008
Maria del Mar Bonet
Companyia de Ballet David Campos
Conjunt Barroc del Cafè
Orquestra de Cambra de Terrassa 48
Laura Simó Quintet
Miquel Gil + Bandaband
Aché!

FESTIVAL D'ESTIU ALELLA 2009
Original Jazz Orquestra i Polifònica Joia
Tap Olé
Trio Colom-Lluna-Claret
Projecció de Rigoletto del Gran Teatre del Liceu

FESTIVAL D'ESTIU ALELLA 2010
Gospel Viu!
Las Migas
Músics en Residència (dos concerts)
Projecció de ‘La Traviata’ del Gran Teatre del Liceu.

Programa del Festival d'Estiu Alella 2011

Llibret Festival d'Estiu Alella 2011

Llibret Festival d'Estiu Alella 2011

Fitxer: Llibret_FE_2011.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 5
Mida: 3.38 MB

Més informació a www.festivalalella.org i www.musicsenresidencia.com

Pujar al principi de la pàgina