Notícies
Publicat el 2 d'octubre de 201802.10.2018
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
L'1 d'Octubre ja té plaça a Alella
La posada del nom de Plaça de l'1 d'Octubre a l'espai públic situat a tocar de la futura biblioteca va ser un dels actes destacats de la commemoració del primer aniversari de l'1-O a Alella.

Commemoració de 1 d'Octubre

Alella ja té una plaça dedicada a l’1 d’Octubre. L’acord unànime del plenari de l’Ajuntament del 22 de març de posar aquest nom a un espai públic del municipi en reconeixement a “la resistència que va demostrar la ciutadania durant la jornada electoral així com les hores anteriors, la capacitat d’organització i civisme”, s’ha fet efectiu el 30 de setembre, la vigília del dia de les votacions, dins dels actes de commemoració del primer aniversari del referèndum. 

La celebració va partir dels quatre edificis que van acollir les urnes (les dependències de Serveis a les Persones, La Gavina, les antigues Escoles Fabra i el Pavelló Municipal d’Esports). En aquests quatre punts es van aplegar cap al migdia diferents grups de ciutadans que van anar en comitiva fins a l’espai batejat amb el nom de la Plaça de l’1 d’Octubre, situat en la confluència del Torrent Vallbona amb el carrer Avellaners. Aquest espai, que fins ara no tenia nom, ha de convertir-se en un lloc de trobada per a la ciutadania com a porta d’entrada a la futura biblioteca d’Alella que es construirà a l’antiga fàbrica de pintures. L’acte de posada de nom va acabar amb la descoberta d’un tòtem d’acer corten amb el nom de la data electoral, l’urna i una papereta. La jornada commemorativa va prosseguir amb un dinar popular amb més de 250 persones, l’escriptura de cartes i missatges als polítics empresonats i exiliats i un espectacle familiar a la Plaça de l’Ajuntament. A Can Lleonart es va projectar el documental 1-O i seguidament es va fer un correfoc dels Diables del Vi d’Alella. 

Els actes van ser organitzats conjuntament per l’Ajuntament, Òmnium Cultural d’Alella, el Masnou i Teià, Alella per la Independència-ANC, CDR Alella,, ERC+SxA, Junts per Catalunya i Alternativa per Alella-CUP.

La memòria de l’1 d’Octubre a Alella

L’Ajuntament anima la ciutadania a participar en una iniciativa col·lectiva de posada en comú de les vivències personals que van suposar la jornada de l’1’Octubre de 2017,  a partir de la recopilació de fotografies, escrits i testimonis. Per tal de poder fer aquest treball, la Regidoria de Participació ha encarregat a la Revista Alella la feina de recollida de material fotogràfic i escrit i a una productora audiovisual l’elaboració d’un documental que es va començar a enregistrar als actes de commemoració del primer aniversari. L’objectiu d’aquest treball es poder tenir un recull del què va passar el 1-O a Alella, que pugui quedar en un futur a l’arxiu municipal. La intenció és que tota aquesta feina pugui quedar enllestida abans del segon aniversari de l’1 d’Octubre. 

Commemoració de 1 d'OctubreCommemoració de 1 d'OctubreCommemoració de 1 d'OctubreCommemoració de 1 d'Octubre
Commemoració de 1 d'OctubreCommemoració de 1 d'OctubrePlaça de l'1 d'Octubre

Plaça de l'1 d'Octubre

Pujar al principi de la pàgina