Escrit AP-CP maig de 2018: "1 de Maig"

Alella Primer-CP

Els i les socialistes de Catalunya som hereus de les lluites obreres i populars en defensa dels drets dels treballadors i les treballadores. Hem treballat amb el sindicalisme en la conquesta i l’establiment de nous drets, que han suposat una millora de les condicions laborals, perō també en l’impuls d’un treball digne i de qualitat, desenvolupant empreses més competitives i un creixement econōmic sostenible i ben distribuīt.

El treball en aquest Primer de Maig recupera de nou la centralitat del debat públic, sent una oportunitat per posar al dia les principals reivindicacions i propostes de les treballadores i els treballadors. La mal anomenada “recuperaciķ econōmica” no s’estā traduint en una millora dels salaris ni dels llocs de treball, ni tampoc en quantitat ni en qualitat. Per contra, els beneficis empresarials s’han recuperat de manera destacada mentre tenim salaris a nivells dels pitjors moments de la crisi. 

Enguany es compleix el sisč aniversari de l’aprovaciķ de la Reforma Laboral del Partit Popular. Una reforma laboral que buscava abaratir els salaris i facilitar l’acomiadament, assegurant que després de la crisi l’ocupaciķ seria estable i es recuperaria el poder adquisitiu. Sis anys després, perō, la realitat és que guanyar competitivitat a base d’una devaluaciķ interna no és, ni ha estat mai, una soluciķ per dinamitzar l’economia, sinķ que simplement representa el māxim exponent d’un model productiu insostenible, basat en el baix cost i el poc valor afegit.

Aquesta Reforma Laboral s’ha acarnissat de manera especial amb les dones i el jovent. Avui segueixen patint més discriminaciķ. Ens trobem amb multitud de casos d’explotaciķ laboral en colˇlectius femenins com les cambreres de pis o en el colˇlectiu jove dins de les plataformes digitals. Velles formes d’explotaciķ disfressades de modernitat.

Davant d’aquests fets, considerem indispensable derogar la Reforma Laboral de l’any 2012 i aprovar un nou Estatut dels treballadors amb el consens dels agents socials, que eviti la reiterada vulneraciķ dels drets dels treballadors i les treballadores.

Hem d’assolir una recuperaciķ econōmica justa amb una reducciķ de les desigualtats que, ara com ara, s’estenen per la nostra societat de manera vertiginosa. Aquesta ha de ser la nostra prioritat i aquest serā el nostre objectiu allā on tinguem la forįa per defensar-lo.