Agenda
Dimecres, 31 de gener de 2018  -  2/4 de 8 tarda
Literatures amb sentits

Dimecres 31 de gener

19.30h Can Manyé, Espai d'Art i Creaciķ

Llibres i cuina: Receptaris antics de la cuina catalana.

Literatures amb sentits (40): llibres i cuina

Joan Santanach, doctor en filologia catalana i professor de literatura catalana medieval a la Universitat de Barcelona, ens parlarā dels receptaris antics de la cuina catalana.

De la mateixa manera que durant les darreres dčcades del segle XX i el comenįament del XXI, la cuina catalana de l'edat mitjana va gaudir d'un important reconeixement internacional entre els paladars delicats i sofisticats. Disposem de diverses notícies i testimonis que ho confirmen. I, sobretot, hem conservat un nombre sorprenentment elevat, tenint en compte la demografia, de receptaris que transmeten aquesta cuina destinada a la noblesa i a les classes benestants. A la sessiķ parlarem d'aquesta important tradiciķ gastronōmica i de les particularitats de la seva transmissiķ. 

Joan Santanach, especialista en el Llibre de Sent Soví, en va ser el curador de l’ediciķ de l’editorial Barcino del 2007. Es va basar en l’únic manuscrit que se’n conserva, copiat el segle XV i actualment a la Biblioteca Histōrica Universitāria de Valčncia. També ha estudiat el mestre Robert, autor del Llibre de coc, l’ediciķ més antiga del qual que es conserva data del 1520. Actualment en prepara una nova ediciķ. També ha editat altres llibres de cuina antics, com el Llibre d'aparellar de menjar o el Llibre de totes maneres de confits. És membre del comitč científic de la col•lecciķ ‘Set Portes de receptaris histōrics de cuina catalana’, que publica Barcino i el Restaurant 7 Portes.

Per acompanyar aquesta sessiķ, tastarem el Raventķs d’Alella Santa Maria 2016. Aquest vi ha fermentat molt lentament, com lentitud demana el bon fer dels fogons i el pacient escrivent dels receptaris de cuina.

La sessiķ és de franc. Es recomana inscripciķ prčvia a vinyaserra@gmail.com

Organitza: Ajuntament d'Alella.

Idea, coordinaciķ i conducciķ: Montserrat Serra, periodista.

Colˇlaboren: Raventķs d’Alella, Can Manyé espai d'art i creaciķ i Biblioteca Ferrer i Guārdia d’Alella.

Lloc: Can Manyé. Espai d'art i creaciķ
Ho organitza: Ajuntament d'Alella