Notícies
Publicat l'11 de març de 201611.03.2016
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Comunicat de l'Ajuntament sobre l'ocupació de tres habitatges les darreres setmanes al municipi

El dimecres 24 de febrer es va produir l'ocupació d'un habitatge en un dels barris de la zona d'Alella de Mar per part d'un grup de 32 persones, entre adults i menors, que formaven part de les persones que van haver de marxar de casa seva la nit del 23 de gener com a conseqüència de l'homicidi d'un home al Port Olímpic. Es produïa a Alella el que aquests dies ha estat passant també a diferents poblacions catalanes.

Ens trobem davant d'un cas excepcional. La situació és molt complexa i sense precedents. És excepcional tant pels motius que l'originen i el nombre de persones afectades com per la voluntat manifestada per aquestes persones de poder tornar als seus habitatges a la població d'origen tan aviat com això fos possible. Un cas excepcional d'ocupació que ha requerit un tractament excepcional.

A data d'avui hi ha tres habitatges ocupats per part d'aquestes persones, els dos darrers ocupats el 26 i 27 de febrer també a la zona d'Alella de Mar. Els tres habitatges estaven buits en el moment de l'ocupació. Dos són propietat de particulars i el tercer és d'una entitat financera.

Les dues primeres ocupacions es van denunciar de manera immediata i s'ha fet seguiment de la situació amb les respectives propietats. Respecte a la tercera, es va contactar amb l'entitat financera per tal que es procedís a fer la denúncia.

L'ocupació d'immobles és il·legal. Malgrat això, la legislació és garant amb les persones ocupants: cal la denúncia del propietari i un procediment judicial, sovint llarg, fins que un jutge o jutgessa acaba ordenant la desocupació.

D'altra banda, tot sembla indicar que la situació als llocs d'origen del grup arribat a Alella podria començar a recuperar la normalitat.


Les actuacions dutes a terme per part de l'Ajuntament:

  • En l'àmbit de la seguretat ciutadana, de manera coordinada entre cossos de seguretat es va produir un increment de la presència mitjançant punts estàtics i un increment de pas de les patrulles en els entorns afectats.
  • En l'àmbit judicial, promovent la tramitació de les denúncies per poder iniciar i apressar els procediments judicials.
  • En l'àmbit social, davant el quantiós nombre de menors -un total de disset- i atenent a les  precàries condicions, es va donar un suport de mantes, kits d'higiene i d'alimentació entre els dies 24 i 29 de febrer per tal d'atendre les mínimes necessitats bàsiques, responent segons el “Protocol de coordinació per l'atenció de les situacions d'urgència social al municipi d'Alella”. Aquesta actuació també perseguia els objectius d'establir un cert grau de confiança per tenir una línia directa de diàleg amb aquestes persones i així poder aconseguir la seva identificació, fer-ne la valoració social i intentar contenir l'arribada de més persones i el nombre d'habitatges ocupats.
  • Immediatament ens vam posar en contacte amb la Generalitat de Catalunya per tal d'explicar-los la situació i demanar-los suport. L'endemà, el 25 de febrer, ens vam incorporar a la taula tècnica de coordinació formada pels diferents departaments de la Generalitat i els Ajuntaments d'origen. Tot aquest temps s'ha estat en contacte directe amb els Serveis Socials del seu municipi d'origen per tal de poder actuar amb el millor criteri possible.
  • El 25 de febrer també es va convocar una Junta de Portaveus amb els diferents grups municipals per tal d'informar de la situació i demanar-los el seu suport davant l'excepcionalitat. Volem agrair la seva col·laboració i responsabilitat.
  • El dissabte 27 de febrer a la tarda, i davant l'ocupació del segon i tercer habitatge, l'Alcalde acompanyat per un regidor i una regidora es van desplaçar al primer dels habitatges ocupats per tal de parlar amb aquestes persones i evitar que continuessin ocupant més habitatges.
  • Dilluns 29 de febrer es va completar, a les dependències de Serveis Socials, la identificació de totes les persones que formen part d'aquest grup, un total de 15 adults i 17 menors. Aquest és també el darrer dia que l'Ajuntament els va facilitar ajut.
  • Durant aquests dies hem mantingut des de l'Ajuntament diversos contactes amb totes aquelles associacions de veïns i altres persones que ens han expressat la seva preocupació per aquest tema.  


Volem puntualitzar que des de l'Ajuntament no s'ha fet cap pas per a l'empadronament d'aquestes famílies ni l'escolarització dels menors. Entenem que aquesta situació és provisional i que tan bon punt es tornin a donar les condicions per al retorn segur d'aquestes persones als seus domicilis en els municipis d'origen, aquest retorn s'ha de produir.  

La posició de l'Ajuntament és la de ser sempre al costat de la seva ciutadania. I dintre de l'estretíssim marge de maniobra que la llei dóna a ajuntaments i cossos de seguretat en casos d'ocupació d'habitatges, seguirem actuant per revertir l'actual situació.

Alella, 11 de març de 2016

Pujar al principi de la pàgina