Notícies
Publicat el 5 de desembre de 201405.12.2014
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El POUM d'Alella ja és vigent des d'aquest divendres 5 de desembre
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat l'aprovació definitiva del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Imatge aèriaEl Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) ha entrat en vigor aquest divendres, 5 de desembre de 2014, l'endemà de l'aprovació definitiva al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC. Núm. 6764). La Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona, organisme depenent de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, a la sessió celebrada el 16 de juliol de 2014, va aprovar definitivament el nou planejament urbanístic d'Alella.

El POUM és l'instrument normatiu que fixa les qualificacions per al desenvolupament d'Alella dels propers 15 anys. L'aprovació provisional per part de l'Ajuntament es va fer el 22 de maig de 2014 i va comptar amb un ampli suport: el vot favorable de 12 dels 13 representats del plenari. El POUM es va aprovar amb el vot a favor de ERC+SxA, CiU, PSC, PP i la regidora de Gd'A. L'altre regidor de Gd'A es va abstenir a la votació.

Els objectius estratègics del POUM són protegir el paisatge i valoritzar el sòl no urbanitzable d’ús agrícola i forestal; generar un parc d'habitatge assequible i de protecció oficial; incrementar i millorar els equipaments públics; i dinamitzar l'economia i el sector productiu terciari.

Seguint aquestes quatre directrius, el nou pla urbanístic acota els límits del sòl urbà, rebutja el creixement expansiu i preserva com a sòl no urbanitzable dos terços —638 hectàrees— del territori. A més, la major part d'aquesta superfície té una doble protecció perquè forma part de l'espai d'interès natural de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs.

A banda de preservar el paisatge, el POUM també proposa satisfer la demanda endògena d'habitatge i evitar que els joves i altres col·lectius hagin de marxar del municipi. Per això s'estableix una reserva de sostre per a la construcció d'un màxim de 608 habitatges, 231 dels quals seran protegits. Part del total de nous habitatges —a l'entorn de 140— ja estaven programats en el planejament vigent i la resta procedeix del desenvolupament de polígons i sectors que estan qualificats com urbà (consolidat i no consolidat) en el planejament actual. El POUM proposa dos àmbits de sól urbanitzable: La Serreta-El Pla i La Miralda, que són les dues peces més grans de desenvolupament que dibuixa del nou pla.

La Serreta-El Pla és un sector discontinu format per dos subàmbits, un residencial —el de La Serreta— que permetrà la implantació d'habitatge lliure i de protecció, i l'altre —El Pla—en el qual es preveu la implantació d'una nova zona esportiva a l'aire lliure.
El POUM també programa una nova centralitat a l'entorn de La Miralda, una peça clau per al futur d'Alella ja que es planteja com un espai de dinamització econòmica amb l'aparició d'un parc empresarial i comercial. Aquest nou sector també acollirà un gran parc urbà, habitatges, aparcaments i infraestructures viàries com la variant d'Alella, els accessos a la C-32 i la futura estació de ferrocarril. 

El planejament aposta també per ampliar la dotació d'equipaments i la cessió d'edificis emblemàtics com La Gaietana, La Miralda o Can Viló.

Anunci DOGC

Podeu consultar tota la informació del POUM en aquest enllaç.

Pujar al principi de la pàgina