Notícies
Publicat el 23 de maig de 201423.05.2014
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
L'Ajuntament enllesteix el POUM
El planejament urbanístic resta pendent de l'aprovació definitiva de la Generalitat.

Imatge aèriaEl Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) encara la seva recta final. Amb l'aprovació provisional per part del Ple a la sessió del dijous 22 de maig, l'Ajuntament enllesteix la tramitació de l'instrument normatiu que fixa les claus per al desenvolupament d'Alella dels propers 15 anys, que només resta pendent de l'aprovació definitiva per part de la Generalitat. L'aprovació provisional va comptar amb un ampli suport: el vot favorable de 12 dels 13 representats del plenari. El POUM es va aprovar amb el vot a favor de ERC+SxA, CiU, PSC, PP i la regidora de Gd'A. L'altre regidor de Gd'A es va abstenir a la votació.

L'aprovació provisional manté els mateixos objectius estratègics que van guiar els primers passos de la revisió del planejament: protegir el paisatge i valoritzar el sòl no urbanitzable d’ús agrícola i forestal; generar un parc d'habitatge assequible i de protecció oficial; incrementar i millorar els equipaments públics; i dinamitzar l'economia i el sector productiu terciari.

Seguint aquests quatre puntals, el nou pla urbanístic acota els límits del sòl urbà, rebutja el creixement expansiu i preserva com a sòl no urbanitzable dos terços —638 hectàrees— del territori. A més, la major part d'aquesta superfície té una doble protecció perquè forma part de l'espai d'interès natural de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs.

A més de preservar el paisatge, el POUM també pretén satisfer la demanda endògena d'habitatge i evitar que els joves i altres col·lectius hagin de marxar del municipi. Per això s'estableix una reserva de sostre per a la construcció d'un màxim de 608 habitatges, 231 dels quals seran protegits. Part dels nous habitatges —a l'entorn de 140— ja estaven programats en el planejament vigent i la resta procedeix del desenvolupament de polígons i sectors que estan qualificats com urbà (consolidat i no consolidat) en el planejament actual i de dos nous sectors lliures que es qualifiquen com a urbanitzables: La Serreta-El Pla i La Miralda, les dues peces més importants de desenvolupament que dibuixa del nou pla.

La Serreta-El Pla és un sector discontinu format per dos subàmbits, un residencial —el de La Serreta— que permetrà la implantació d'habitatge lliure i de protecció, i l'altre —El Pla—en el qual es preveu la implantació d'una nova zona esportiva a l'aire lliure.
El POUM també programa una nova centralitat a l'entorn de La Miralda, una peça clau per al futur d'Alella ja que es planteja com un espai de dinamització econòmica amb l'aparició d'un parc empresarial i comercial. Aquest nou sector també acollirà un gran parc urbà, habitatges, aparcaments i infraestructures viàries com la variant d'Alella, els accessos a la C-32 i la futura estació de ferrocarril. 

El planejament aposta també per ampliar la dotació d'equipaments i la cessió d'edificis emblemàtics com La Gaietana, La Miralda o Can Viló.

El document aprovat introdueix ajustos a l'aprovació inicial, derivats de les aportacions de la vintena d'informes emesos per les diferents administracions i organismes consultats, així com l'adequació a les preinscripcions apuntades per la Comissió Territorial d'Urbanisme. També inclou altres modificacions introduïdes d'ofici per l'Ajuntament.

Principals canvis de l'aprovació inicial a la provisional

  • Incorporació de la nova delimitació de l'espai protegit de la Serralada Litoral.
  • Introducció de l’ús d'habitatge al sector de terciari de La Miralda.
  • Exclusió de les pistes esportives del Sistres del nou sector de La Serreta-El Pla.
  • Ampliació dels usos a la Torre del Governador.
  • Supressió del Pla de Millora Urbana (PMU-5) Casal d'Alella a Can Calderó que manté la qualificació de sistema d'equipaments públics. 
  • Renuncia a la titularitat pública de Can Manyé.
  • Creació d'un nou sector discontinu Crison-Can Bragulat-Can Viló.


Algunes dades destacades del POUM

  • El POUM entrarà en vigor un cop aprovat definitivament per la Generalitat i publicat al BOGC.
  • Té un horitzó temporal de 15 anys.
  • Dues terceres parts del municipi, 638 hectàrees, són no urbanitzables. D'aquestes, 231 són sòl agrícola d'especial protecció.
  • Desclassificació del sector industrial de la Valls de Rials que passa a ser no urbanitzable.
  • Es preveuen 231 habitatges protegits.
  • Desenvolupament de 21 polígons i sectors en sòl urbà no consolidat (19 hectàrees) i incorporació de dos nous sectors urbanitzables: La Serreta-El Pla i la Miralda (20 hectàrees).
  • S'han presentat 75 al·legacions de les quals 47 han estan estimades total o parcialment i 28 han estat desestimades.

SEGUEIX-NOS AL Logo twitter Logo facebook

Pujar al principi de la pàgina