X
Emergència sequera
Portada|Educació|Juliols UB 2018: "La Catalunya Vitivinícola avui: la identitat com a supervivència?"
 
Versió per imprimir
Juliols UB 2018: "La Catalunya Vitivinícola avui: la identitat com a supervivència?"
Juliols UB 2017
Els Juliols
PROGRAMA DEL CURS  "LA CATALUNYA VITIVINÍCOLA AVUI: REDESCOBRINT LA IDENTITAT"

Del 10  a 14 de juliol, de 16 a 20.30h, a Can Manyé 

Dilluns 10 de juliol (a Can Manyé)

Història, territori i patrimoni. Conèixer els nostres orígens per traçar la nostra identitat vitícola. 

DO Pla de Bages: les tines de pedra, un patrimoni d'arquitectura rural únic a Europa. DO Alella, DO Empordà, DO Penedès: El llegat romà i l'enoturisme de proximitat vinculat al territori i al patrimoni. El Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora (Teià). 

Ponent: Lluís Tolosa, sociòleg, escriptor, divulgador de la cultura del vi, expert en enoturisme.

Arqueologia entre vinyes. La recerca científica i la socialització del patrimoni. El jaciment ibèric de la Font de la Canya a Avinyonet del Penedès. 

Ponent: Dani López Reyes, arqueòleg i arqueobotànic de la cooperativa ArqueoVitis i director del jaciment Font de la Canya (Avinyonet del Penedès)

El present de la DO Alella: la més petita de Catalunya amb una història mil·lenària, està vivint un renaixement dels seus vins. El Celler Alella Vinicola avui: la marca arrelada a un territori, el compromís per preservar la identitat centenària combinant tradició i innovació a través de 3 línies: continuïtat, vins que des de fa cent anys defineixen l'estil de la DO sota la marca Marfil (vins de Pansa blanca i Garnatxa blanca); recuperació, vins a partir de vinificacions que havien quedat oblidades (dolços i generosos) i vins de perfil nou mai elaborats a la zona (escumosos sota la DO Alella).  

Ponent: Xavier Garcia, geòleg i enòleg del celler Alella Vinicola (DO Alella)

Vins vinificats en àmfora, cups de pedra i vins ancestrals: retorn als orígens?

Sessió explicativa a partir de tast dirigit de vins d’àmfora i cups de pedra. 

Ponent: Guillem Panisello, tècnic de laboratori, sommelier i formador.

Dimarts 11 de juliol (a Can Manyé)

La cerca de la pròpia identitat per diferenciar-se en un mercat global i respondre a la seva demanda. Recuperació de varietats autòctones vs varietats globalitzades: diferenciació vs homogeneització. Perquè s'estan recuperant unes varietats i altres s'estan deixant morir?: el potencial enològic de cada varietat, la demanda del mercat i el factor climàtic. Casos concrets: projectes d'investigació de recuperació de varietats ancestrals. 

El concepte de terroir. Recorregut sensorial per les diferentes DO's: descobrint la tipicitat de diferents territoris a través dels seus vins. Tast de vins monovarietals de varietats autòctones de les diferents denominacions. 

Ponent: Guillem Panisello, tècnic de laboratori, sommelier i formador.

La identitat de la DO Penedès: la qualitat en la diversitat. El nou mapa de zones de la DO: la singularitat en la diversitat climàtica i de sòls. El Clàssic Penedès. El projecte de recuperació de varietats ancestrals d'Albet i Noya. 

Ponent: Josep Maria Albet i Noya, propietari del celler Albet i Noya, president del Consell Regulador de la DO Penedès.


Dimecres, 12 de juliol (a Can Manyé)

El paisatge i la viticultura com a identitat

La viticultura a Catalunya avui. Noves tendències en viticultura: Agricultura integrada, ecologia i biodinàmica... L'aposta per la mínima intervenció a la vinya, el respecte per l'entorn, el retorn a la tracció animal, la importància de la fertilitat de la terra i la preservació de la biodiversitat. Com afecten les pràctiques viticoles a la qualitat del raïm?

Ponent: Blanca Ozcáriz, viticultora i enòloga.

La DOQ Priorat avui des del projecte de Vall Llach: la passió de l'enòleg i el compromís social darrera la identitat d'un nom. 

Ponent: Albert Costa, enòleg responsable del Celler Vall Llach a Porrera DOQ Priorat.

Tast de garnatxes i carinyenes de la DOQ Priorat i de la DO Montsant


Dijous 13 de juliol (a Alta Alella)

Ecologia i biodinàmica en vins i caves d'autor

Recaredo, artesans de la terra: l'aposta per la viticultura biodinàmica per assolir la qualitat i l'excel•lència en els vins. ‘Les respostes cal trobar-les en la mateixa natura, perquè els vins neixen a la vinya. No hi ha vi sense vida a la vinya. No hi han vins amb essència de paisatge, si no cuidem i respectem el paisatge’. Tast de caves de llarga criança.

Ponent: Ton Mata, propietari cellers penedesencs Recaredo i Credo (primer elaborador biodinàmic de la DO Penedès)

El món dels vins naturals: més enllà de la metodologia, una filosofia de vida i una tendència de consum? El cas concret d'Alta Alella: el cultiu de vinya ecològica a la zona litoral. El cava de paratge.

Ponent: Josep Maria Pujol-Busquets, director tècnic i propietari del Celler Alta Alella i el Celler de les Aus (DO Alella). 

La sessió es farà a Alta Alella, amb visita final al celler i al Celler de les Aus, on elaboren la gamma de vins naturals.

Tast final comparatiu de vins de xarel·lo, xarel·lo vermell, pansa blanca i pansa rosada, en vins i caves naturals.


Divendres 14 de juliol (a Bouquet d'Alella)

La DO Empordà i la DO Terra Alta: les denominacions emergents. Per què? Els territoris. Garnatxes i carinyenes. Viticultura, elaboracions de blancs, negres, rosats i dolços. 

Ponents:

Joan Arrufí, soci-fundador i gerent d'Altavins Viticultors i president CRDO Terra Alta.

Anna Espelt, enòloga Espelt Viticultors, DO Empordà.

Ramon Roqueta, enòleg, fundador i propietari de LaFOU, gerent del Grup Roqueta Orígens.

La sessió es farà a Bouquet d'Alella, amb final de visita guiada al celler i tast de vins comparatiu de garnatxes blanques de la DO Terra Alta, la DO Empordà i la DO Alella.

Pujar al principi de la pàgina