L'Ajuntament presenta la imatge i avança algunes novetats de la 50a Festa de la Verema
Presentació imatge Festa de la Verema

L'Ajuntament ha iniciat aquest dijous, 18 d'abril, el compte enrere d'una celebració molt especial: la 50a edició de la Festa de la Verema que tindrà lloc del 4 al 15 de setembre. Fou l’any 1975, coincidint amb les Festes del Mil·lenari, que un grup d'alellencs i alellenques van començar, potser sense saber-ho, la que avui és una de les cites més importants i genuïnes d’Alella: la Festa de la Verema.  

Al llarg d'aquest mig segle d'història la Festa ha anat canviant i adaptant-se a cada moment, fent gran la Mostra de Vi DO Alella i gastronomia, punt de trobada indispensable per als amants dels vins, però també afegint a la cita activitats culturals, esportives i festives sempre amb la voluntat de donar a conèixer el món vitivinícola i el patrimoni enoturístic del poble. 

Enguany, amb motiu d’aquests 50 anys, la Festa de la Verema tindrà una sèrie d’elements que l’han de fer especial, tant per als alellencs i alellenques com per a totes aquelles persones que visiten Alella amb motiu de la Festa. 

La imatge de la Festa, d’Enric Satué

La Festa de la Verema i el disseny gràfic fa anys que caminen plegats. Any rere any, el cartell que anuncia la Festa sorgeix d’un concurs que s’organitza amb el FAD, l’Associació de professionals i empreses vinculades al disseny. Per a aquesta edició, però, l’encàrrec s’ha fet especialment a l’alellenc Enric Satué i Llop (Barcelona, 1938),  un dels màxims representants del disseny gràfic al nostre país, raó per la qual li serà atorgat el premi Laus d’Honor 2024 per part de l’Associació de Disseny Gràfic i Comunicació Visual (ADG-FAD). Aquest reconeixement se suma a molts altres que ha aconseguit al llarg de la seva carrera: l’any 1988 el Ministeri d’Indústria li va atorgar el Premi Nacional de Disseny i l’any 2012 la Generalitat va guardonar-lo amb el Premi Nacional de Cultura i Disseny. Satué és el creador d’identitats gràfiques d’entitats com ara el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), l’Institut Cervantes o la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, així com el responsable del disseny del cartell oficial dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. 

Amb el cartell de la 50a edició, la Festa de la Verema d'Alella forma part del gruix de creacions d’aquest gran dissenyador. 

La imatge s'ha donat a conèixer amb el desplegament de la gran pancarta a l'Empedrat del Marxant. Seguidament, l'autor ha fet una explicació de la seva obra a l'Espai d'Arts Escèniques Casal d'Alella, en la qual també ha intervingut Jordi Farrús, el fotògraf que ha fet la fotografia del gra de raïm en la qual es basa el cartell.

Satué ha agraït l'encàrrec de l'Ajuntament i ha destacat que la seva intenció ha estat crear una imatge "original, explícita i seductora", tres qualitats que l'artista ha tingut molt presents a la seva obra. Fent referència a la contradicció que suposa anomenar en singular una fruita que sempre es presenta en grup, Satué ha optat per "independitzar-la" i mostrar-la sola perquè es vegi bé. Per fer el seu cartell, Satué ha comptat amb la col·laboració del fotògraf Jordi Farrús, qui ha reconegut que captar la imatge d'un gra de raïm i fer-la tan gran ha estat una tasca difícil i quasi artesanal, per a la qual ha necessitat "molta paciència i molta concentració". 

Durant l'acte de presentació, l'alcalde d'Alella, Marc Almendro, acompanyat de la regidora de Turisme, Elisabet Vilaró, ha agraït el treball realitzat per dos professionals de tan reconegut prestigi. Almendro ha remarcat que una edició tan especial requeria una imatge especial i per això es va decidir fer l'encàrrec a Enric Satué, que enguany també celebra els seus 50 anys de vida en aquest municipi. L'alcalde ha avançat algunes de les novetats d'aquesta edició singular i ha acabat la seva presentació demanant la implicació del poble en aquesta celebració.  

La programació de la Festa: 50 anys que s’han de celebrar

Ja fa molts mesos que l'Ajuntament treballa en els preparatius d'aquest important esdeveniment. El mes d’octubre de 2023 es va posar en marxa la comissió dels 50 anys de la Festa de la Verema, formada per personal tècnic i polític, que tenia un encàrrec molt específic: que la 50a edició de la Festa fos una edició especial. Per elaborar el programa, a més dels responsables de tots els departaments de l’Ajuntament que hi intervenen, aquest any s’ha obert un procés de participació amb la població: des del Consell de Poble fins a persones que a títol individual han volgut ser-hi han pogut fer les seves aportacions. 

El pressupost destinat a la Festa s'ha incrementat fins als 200.000 euros (un 53% més que l'any anterior) amb l'objectiu d'ampliar les activitats enològiques, festives i culturals del programa amb altres propostes commemoratives d'aquesta 50a edició.  

Una Festa de la Verema per fer memòria

Arribar a la celebració de 50 edicions de la Festa de la Verema a Alella és motiu més que suficient per dedicar una part important de la programació a la retrospectiva. Entre algunes de les novetats previstes en el programa destaquen: 

  • Una exposició sobre les 50 edicions de la Festa de la Verema. Es farà a Can Lleonart i que inclourà els cartells, els porrons i alguns dels elements més identificatius de la Festa.
  • L’escultura dels 50 anys. L’artista alellenc Ricard Aymar és l’artista que firma l’obra que commemorarà aquestes 50 edicions de la Festa de la Verema. La creació, que ja fa temps que s’ha encarregat i es troba en procés de producció, es donarà a conèixer en el primer dels actes oficials d’aquesta festa. Amb aquesta escultura, l’art i la Festa continuen avançant de la mà i prenen l’espai públic com a lloc de referència de la vida social alellenca. 
  • Beca recerca històrica d’Alella. Dins de les activitats previstes en aquest any de celebració dels 50 anys de la Festa de la Verema, l'Ajuntament recupera la Beca de Recerca Local d'Alella, amb la convocatòria d'una edició especial que promou la investigació i l'estudi de l'impacte que el vi i la vinya  ha tingut i té al poble. Les sol·licituds es poden presentar fins al dia 10 de maig. 
  • III Premis Verema 2024. Dins els actes de la Festa de la Verema, no hi faltarà el moment d’homenatge a les persones que han tingut un paper important en l’àmbit vitivinícola alellenc. Per això, en aquesta 50a Festa els Premis seran atorgats al Casal d’Alella, com a iniciadors de la Festa, i a Papers de vi, publicació referent en el món del vi i que esdevé un puntal en la difusió de la nostra DO.   
  • Ampliació de l'espai de la Mostra. Per poder acollir tots els cellers de la DO i l'oferta gastronòmica i facilitar l'accessibilitat a les persones visitants, enguany s’ampliarà la zona de la Mostra, estenent-la a un espai privat del municipi que també servirà per oferir altres tipus d’activitats. 
  • Els vins de Carquefou a la Mostra.  Aquesta 50a edició és una bona oportunitat per conèixer els vins que es produeixen a la regió del Loira i reforçar els vincles d'agermanament amb el poble francès, dedicant-los un dels estands de la Mostra.
  • Tast de vins amb Pitu Roca. La Festa tindrà enguany un convidat excepcional: el reconegut sommelier Josep Roca, d'en Celler d'en Roca, premi Especial Sommelier Michelin 2024 i millor sommelier del món en 2022, segons The World’s 50 Best Restaurants.
  • Marxandatge de la 50a edició. L'Ajuntament està preparant diferents materials de marxandatge relacionades amb la 50a Festa de la Verema, com ara samarretes i bosses amb la imatge d'aquesta edició.
  • 1r Concurs de tast per parelles. Amb aquest concurs, que s’organitza per primera vegada a Alella, la Festa de la Verema demostra que queda molt camí per recórrer i un munt d’activitats per explorar i poder oferir als participants de la Festa. 

Una Festa de la Verema plena d'ingredients

A més de les novetats de la 50a edició, el programa manté la seva oferta habitual, amb una seixantena d'activitats i propostes pensades per a tot tipus de públic i amb la voluntat de fer d'altaveu del patrimoni vitivinícola, cultural i paisatgístic del territori de la pansa blanca, la varietat que identifica la DO Alella. Per això no faltaran els tastos -en diferents formats-, les visites als cellers, les visites guiades, els tastos amb personalitat, les presentacions de vins (un celler un vi), la proposta de tapes + vi. Ni tampoc les activitats de caràcter tradicional, com la tallada de raïm a la Vinya Testimonial, la trepitjada de la pubilla, les dames d'honor i els hereus, el correfoc, la trobada de gegants, la Fira-Mercat, els concerts i les activitats familiars. 

Galeria d'imatges

×  
L'Ajuntament d'Alella presenta el cartell i algunes novetats de la 50a Festa de la Verema L'Ajuntament d'Alella presenta el cartell i algunes novetats de la 50a Festa de la Verema
×  
Presentació de la imatge de la 50a edició de la Festa de la Verema, obra d'Enric Satué Presentació de la imatge de la 50a edició de la Festa de la Verema, obra d'Enric Satué

 

Publicat el 18 d'abril de 2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Plaça de l'Ajuntament, 1, 08328 Alella
Tel. 93 555 23 39 - Fax 93 540 03 28
alella.ajuntament@alella.cat
NIF. P0800300F
Logo Alella talent i vinyes
Biosphere
Enoturisme Alella
Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme
Turisme Catalunya
Logo DIBA
logo consell regulador DO Alella
PSL
Pujar al principi de la pàgina