Medi ambient

Abocaments

L’Ajuntament ha posat en marxa aquest mes de desembre una campanya informativa i de sensibilització ciutadana per tal de reduir la problemàtica detectada, des de fa uns mesos, d’abocaments indeguts a les àrees de recollida, i davant de l’increment del volum de residus que es produeix durant l’època nadalenca. La campanya, que va començar el 8 de desembre i s'allargarà  fins al dia 16 de desembre, es concreta en la presència d’un agent cívic a les àrees més conflictives, que informa els usuaris i usuàries que els utilitzen sobre com han de gestionar els residus.

El Bosquet

Les nits dels propers dimecres 21 i dijous de novembre, (si no plou) s’aplicarà un tractament fitosanitari als pins i cedres ubicats a la via pública, carrers, parcs i jardins municipals, per combatre la processionària del pi. Es tracta d’un tractament preventiu biològic a base de Bacillus thuringiensis, que és completament innocu per a les persones i els animals. A més, és un tractament compatible amb l’agricultura ecològica i no està classificat com a tòxic. El realitzarà l’empresa Centroplag S.L. en horari nocturn, a partir de les 23h, amb l’ajuda d’una pistola nebulitzadora i d’un canó polvoritzador de gran abast, que ruixarà les copes dels arbres pe evitar que les erugues continuïn amb el seu cicle de vida.

Contenidor olisL'Ajuntament ha substituït les màquines de recollida d'olis domèstic que hi havia fins ara per uns contenidors específics per aquest tipus de residu i ha aprofitat el canvi per ampliar els punts de recollida, posant-ne dos de nous a l’àrea del carrer Doctor Homs amb Fontcalda, i a la Riera Coma Fosca, a l’alçada de Cal Doctor. En els nous contenidors s’hi podrà dipositar qualsevol ampolla de plàstic amb oli, però no donaran el bidonet, com fins ara. Per tal que la gent que vulgui pugui seguir utilitzant aquest recipient, l’Ajuntament en farà quatre lliuraments per any, un per trimestre, dos d’ells aprofitant la recollida de bosses compostables. El primer lliurament serà el dia  divendres 16 de novembre, de 9.30 h a 13h, a la rambla d'Àngel Guimerà, al costat de l'entrada al pàrquing de l'Hort de la Rectoria. 

Vespa AsiàticaRecentment s’han detectat exemplars de vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) en diferents punts del municipi. Es tracta d’una espècie invasora que no és especialment agressiva per a les persones, però que representa un problema per a l’apicultura perquè captura moltes abelles. 

RialsDesprés de més de 20 anys de litigis, l’Ajuntament ha guanyat la darrera gran batalla per mantenir la Vall de Rials com a espai no urbanitzable agrícola d’especial protecció. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en una sentència dictada el 27 de febrer de 2018, declarada ferma per la mateixa sala el 24 de maig, desestima el recurs presentat per Rials SA contra el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i l’Ajuntament d’Alella per l’acord d’aprovació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), en el qual es desclassifica el polígon industrial de la Vall de Rials i es preserva com a sòl no urbanitzable agrícola d’especial protecció.