X
Avis serveis AOC
Notícies
Publicat el 19 de maig de 201719.05.2017
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El Consell Comarcal  crea l'Agència de Boscos del Maresme
El principal objectiu serà donar suport tècnic i col·laborar amb els ajuntaments i associacions de propietaris en la preservació de la massa forestal que es troba greument afectada pel canvi climàtic i l'acció destructiva de plagues com el Tomicus

Tala d'arbre TomicusEl Ple del Consell Comarcal del Maresme va aprovar a la darrera sessió del 16 de maig la creació de l'Agència de Boscos del Maresme, un nou servei que permetrà donar suport tècnic i col·laborar amb els ajuntaments i associacions de propietaris en la preservació de la massa forestal que es troba greument afectada pel canvi climàtic i l'acció destructiva de plagues com el Tomicus. La creació d'aquest nou servei, que també tindrà altres àmbits d'actuació com la preservació de les rieres, va ser refrendada per tots els grups comarcals a excepció d'ERC i CUP que es van abstenir.

Una de les línies estratègiques d'actuació del Consell Comarcal és la mitigació dels efectes del canvi climàtic en el Maresme que comencen a ser visibles en la degradació que estan patint els boscos de la comarca. Els darrers controls apunten que 800 hectàrees de pi pinyer estan greument afectades per l'acció de l'escarabat Tomicus, situant-se entre Dosrius/Argentona i Sant Pol de Mar la zona de màxima concentració. Tot i això, la seva expansió cap al Maresme Nord està sent força ràpida i, si no hi ha actuacions d'urgència, en un parell d'anys la plaga arribarà als municipis de La Selva.

L'escarabat s'està enfortint per la manifesta debilitat dels pins pinyers, situats en zones on durant anys no s'ha fet gestió forestal i per les variacions climatològiques: augment de temperatures i sequera.

L'Agència de boscos del Maresme, que té per objectiu la gestió sostenible de la zona forestal (que ocupa el 65% del territori) per adaptar-la al nou model de bosc al què ens aboca el canvi climàtic i la prevenció d'incendis, centrarà inicialment els seus esforços en el combat de la plaga de Tomicus. Per això, s'ha marcat com a principals fites aconseguir més recursos econòmics, promoure la contractació agregada dels treballs forestals per aconseguir preus més competitius, fomentar els acords de custòdia per a la gestió de les finques públiques i privades i formar tècnics i professionals.

L'Ajuntament d'Alella va intervenir al mes de març a les pinedes de titularitat pública afectades pel Tomicus. En total es van talar una seixantena d'arbres morts o pocs desenvolupats de les pinedes de la zona del Bosquet i de Cal Baró. Es tracta d'exemplars que han mort o estan en molt mal estat per els efectes de la sequera, de la plaga de Tomicus destruens i també d'altres poc desenvolupats, ofegats, i amb poques possibilitats de sobreviure. L'actuació, que va tenir un cost de 2.670€, persegueix frenar l'expansió de la plaga de Tomicus i afavorir la resistència natural de les pinedes. 


Tomicus

Poda de l'arbrat viari
La tala d'arbres morts se suma als treballs de poda i manteniment anuals de l'arbrat viari, que es van iniciar a finals de gener i que inclouen prop de 600 exemplars del municipi, amb un cost de 14.259€. 

Tractaments fitosanitaris per la processionària del pi

En paral·lel també s'han fet treballs contra la processionària del pi. A finals de febrer es va fer un segon tractament fitosanitari, per tal d'eliminar les poques bosses d'erugues que persistien després d'una primera aplicació d'un producte biològic que s'havia fet al novembre. 

FONT: Consell Comarcal del Maresme i Ajuntament d'Alella 

Fotos: Ajuntament d'Alella 

Pujar al principi de la pàgina