X
Avis serveis AOC
Exposicions temporals
Publicat el 29 d'octubre de 201529.10.2015
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Ploro els difunts, allunyo les tempestes i alegro les festes
El llenguatge de les campanes, del 6 de novembre al 13 de desembre a Can Manyé
  • Dates: 
    Del 6 de novembre al 13 de desembre
  • Horari: 
    Dimecres, dijous i divendres, de 17.30 a 20.30h. Dissabtes i diumenges de 10 a 14h.
  • Lloc: 
    Can Manyé, espai d'art i creació
  • Organitza: 
    Ajuntament d'Alella
  • Descripció

    «Ploro els difunts, allunyo les tempestes i alegro les festes»
    El llenguatge de les campanes

    Miquel Cunyat
    Joan Riambau

    Fa més de tres mil anys que sentim campanes. Les més antigues, a la Xina, representaven l'harmonia de l'univers. I en els nostres pobles han estat lligades a la litúrgia cristiana i a la vida quotidiana de les comunitats.
    Les campanes anunciaven naixements i defuncions, ordenaven les hores del dia amb els tocs d'oració al matí, al migdia i al vespre, alertaven del foc o dels temporals i pregonaven les festes. Cada poble i cada campaner —allà on les campanes no han estat mecanitzades o han callat— tenen els seus tocs i repics propis. A Alella, la família Xarrié fa sonar les campanes des de fa més de cinc generacions.
    Com els servidors d'Internet avui, els campanars teixien temps enrere una xarxa de poble en poble. I malgrat l'omnipresència dels telèfons mòbils, les campanes encara parlen a aquells que viuen dins del seu radi amb un llenguatge sense paraules. Repiquen, solemnes o festives: «Ploro els difunts, allunyo les tempestes i alegro les festes», duen gravat moltes campanes antigues en el seu aliatge de coure i estany. Són ecos de la memòria dels vius i dels difunts, veus vives del passat.
    L'exposició «Ploro els difunts, allunyo les tempestes i alegro les festes. El llenguatge de les campanes», creada per Miquel Cunyat i Joan Riambau, convida a escoltar les campanes, els seus tocs i repics, i a reflexionar sobre el llenguatge, la memòria i la comunicació en la societat.
    L'exposició presenta una peça audiovisual realitzada amb la col·laboració de Joana Balfegó a partir d'obres de Miquel Cunyat creades al voltant dels diversos tocs i repics, i projectada sobre els murs de Can Manyé. Paral·lelament, i a través de material gràfic, audiovisual —l'entrevista a Francisco Xarrié realitzada per Irina López— i testimonis diversos, s'explora la història de les campanes i el seu llenguatge, i en particular la de les campanes del rellotge i de l'església d'Alella. L'exposició és també un homenatge a en Francisco Xarrié Oliveras (1918-2015), qui va ser durant molts anys el campaner d'Alella.

    Can Manyé

Pujar al principi de la pàgina