X
Emergència sequera
Notícies
Publicat el 10 de març de 201710.03.2017
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Talen un seixantena de pins morts del Bosquet i de la zona boscosa de Cal Baró


Tala d'arbre TomicusL'Ajuntament ha encarregat la tala d'una seixantena d'arbres morts o poc desenvolupats de dues pinedes de titularitat municipal a la zona del Bosquet i a Cal Baró. Es tracta d'exemplars que han mort o estan en molt mal estat per els efectes de la sequera, de la plaga de Tomicus destruens i també d'altres poc desenvolupats, ofegats, i amb poques possibilitats de sobreviure.

Els treballs, que s'han realitzat aquesta setmana, han consistit en la tala de 16 arbres del Bosquet i 47 de la pineda de Cal Baró (entre els carrers Onofre Talavera, Tèlia i Vinya del Rei, al nucli de Nova Alella). L'actuació, que té un cost de 2.670€, persegueix frenar l'expansió de la plaga de Tomicus i afavorir la resistència natural Tomicusde les pinedes. Els treballs van començar el dimecres 8 de març a Cal Baró i van continuar el dia 9 a la zona del Bosquet.

Poda de l'arbrat viari

La tala d'arbres morts se suma als treballs de poda i manteniment anuals de l'arbrat viari, que es van iniciar a finals de gener i que inclouen prop de 600 exemplars del municipi, amb un cost de 14.259€. 

Tractaments fitosanitaris per la processionària del pi

En paral·lel també s'està treballant contra la processionària del pi. A finals de febrer es va fer un segon tractament fitosanitari, per tal d'eliminar les poques bosses d'erugues que persistien després d'una primera aplicació d'un producte biològic que s'havia fet al novembre. 

Tala d'arbre Tomicus  Tala d'arbre Tomicus  Tala d'arbre Tomicus


El govern del Consell Comarcal presentarà al proper Ple la proposta de sol·licitar al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat la Declaració de Zona d'Atenció Urgent als Boscos del Maresme amb coberta vegetal de pi pinyer.  Els darrers informes tècnics sobre la situació dels boscos del Maresme són alarmants. La sequera i l'atac de diferents plagues han provocat la mort de 800 hectàrees de pins i les expectatives no són gaire optimistes. Sense una política de gestió forestal, en pocs anys haurà desaparegut un 20% de la superfície de boscos de la comarca. El seu impacte, més enllà de l'ambiental, porta danys associats com l'increment de risc d'aiguats per la desforestació de les capçaleres de conca i l'augment de risc d'incendis.

Aquests temes s'han tractat aquest divendres, 10 de març,  a la jornada sobre "Canvi Climàtic i Boscos al Maresme" que ha organitzat el Consell Comarcal, a la qual ha assistit Teresa Vilaró, Regidora de Medi Ambient. A la jornada, reconeguts ponents de diferents àmbits han explicat com el canvi climàtic està afectant i continuarà canviant el paisatge maresmenc i quines mesures caldria emprendre per mitigar els seus efectes. (Font Consell Comarcal del Maresme 

Pujar al principi de la pàgina