X
Avis serveis AOC
Notícies
Publicat el 28 de maig de 201728.05.2017
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El Ple aprova el codi de conducta dels alts càrrecs de l'Ajuntament
El control del compliment del Codi de conducta serà una de les funcions que s'assignarà a la futura Sindicatura Municipal de Greuges d'Alella

Acte constitució AjuntamentEl Ple municipal va aprovar el passat 25 de maig el codi de conducta d'alts càrrecs de l'Ajuntament d'Alella. El Consistori alellenc s'ha adherit al document elaborat per la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya, integrada per la Generalitat, les diputacions, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya. El codi de conducta aprovat afecta tant als càrrecs electes com a les persones que ocupen la gerència del Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO i de l'Ajuntament. 

El document conté els principis ètics i de bon govern al qual s'han de sotmetre els alts càrrecs, així com les normes de conducta per les quals s'han de regir, que inclouen, a més d'uns compromisos generals, els compromisos en relació amb els conflictes d'interessos i grups d'interès i en la relació a la ciutadania. 

Com a principis ètics, s'inclou el respecte als drets fonamentals i les llibertats públiques, la integritat i l'exemplaritat, la igualtat de tracte, la imparcialitat i la responsabilitat, entre d'altres. Respecte a la relació amb els conflictes d'interessos i grups d'interès, els alts càrrecs han d'actuar amb independència, abstenir-se de participar en els assumptes en què tinguin algun interès personal, no acceptar regals o donacions (fora d'aquells regals de cortesia que li siguin lliurats per raó del seu càrrec), i no acceptar el pagament de viatges o invitacions a àpats ni esdeveniments que no estiguin relacionats amb el seu paper institucional. 

Segons s'estableix a l'acord del Ple, les funcions de control del compliment del codi de conducta dels alts càrrecs serà assignada a la Sindicatura Municipal de Greuges d'Alella, una figura que es preveu crear properament. 

El codi de conducta es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups presents al plenari (ERC+SxA, AP-CP, Gd'A i PP) excepte el de AA-CUP, que va decidir abstenir-se per considerar que també poden tenir la consideració d'alts càrrecs els caps d'àrea i en espera que es pugui definir el criteri a la revisió del Reglament Orgànic Municipal (ROM).

Renuncia al dret de retracte de Can Xeco Monnar 

El Ple també va aprovar -amb els vots a favor d'ERC+SxA i AP-CP, el vot en contra de Gd'A i l'abstenció d'AA-CUP i PP-  la renuncia a l'exercici del dret de retracte de la finca de Can Xeco Monnar, catalogada dins del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) com a Bé Cultural d'Interès Local. La finca va ser venuda per l'antiga propietat el mes d'abril a una empresa mercantil pel preu de 600.000 euros. Degut a la seva catalogació, i segons la Llei de Patrimoni Cultural Català, l'Ajuntament té la possibilitat d'exercir el dret de retracte i adquirir la finca pel mateix preu pel qual ha estat venuda. A l'acord de renuncia aprovat pel Ple s'estableix que no es considera d'interès municipal l'exercir aquest dret.

Els grups municipals de Gd'A i AA-CUP es van mostrar crítics amb aquesta decisió al considerar que la renuncia suposa deixar la finca en mans d'un grup inversor i perdre l'oportunitat de recuperar-la per a l'ús públic. Gd'A es va mostrar partidària d'adquirir la finca per reconvertir-la en una escola taller. AA-CUP va optar per abstenir-se argumentant que tot i que seria molt interessant poder salvaguardar la finca, l'Ajuntament no ha de contribuir a enriquir el patrimoni del seu propietari pagant els 600.000 euros per la compra. El govern municipal va rebatre els grups de l'oposició assenyalant que l'interès públic de l'Ajuntament és que les finques i els edificis privats es conservin en bon estat i siguin rehabilitats pels propietaris, al temps que va recordar que el POUM ja preveu l'adquisició de tres edificis que, sumant la Fàbrica de Pintures, són suficients per cobrir les necessitats que pugui tenir l'Ajuntament. 

Trasllat provisional del fons documental del arxiu històric municipal a l'arxiu comarcal del Maresme

El Ple del mes de maig també va aprovar la cessió en comodat (préstec d'ús provisional, sense perdre en cap cas la seva propietat) del fons documental de l'arxiu històric municipal a l'Arxiu Comarcal del Maresme. L'ajuntament ha decidit traslladar provisionalment els document perquè siguin custodiades en les dependències comarcals, degut a les obres de reforma que s'han de dur a terme a l'edifici municipal i atenent al fet que fins que s'executi la construcció de la nova biblioteca a la Fàbrica de Pintures no es disposarà d'un espai adequat per a la custòdia de l'arxiu municipal. L'Arxiu Comarcal del Maresme garanteix la consulta d'aquesta documentació, així com la tasca de restauració d'aquells elements més malmesos i de digitalització de l'arxiu històric per tal que sigui consultable en línia per qualsevol ciutadà. L'acord de cessió es va aprovar amb el vots a favor d'ERC+SxA, AP-CP, Gd'A i AA-CUP i l'abstenció del PP. 

Suport al Pacte Nacional per a una Societat Digital

L'Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció de suport al Pacte Nacional per a una Societat Digital, signat el 24 d'octubre de 2016 entre la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions catalanes, l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i el Consorci Localret, i impulsar les accions necessàries per a col·laborar en la implementació dels objectius d'aquest pacte, que afecta a cinc àmbits bàsics d'actuació: El desplegament i la gestió coordinada d'infraestructures tecnològiques; l'impuls d'una nova administració digital, més oberta, àgil, senzilla i eficaç; el desplegament de l'estratègia de territori intel·ligent del Govern català (smartCAT); l'adopció de mesures i eines conjuntes en l'àmbit de la ciberseguretat i el desenvolupament de la Indústria 4.0.

Pujar al principi de la pàgina