X
Avis serveis AOC
Portada|Cultura i Festes|Actes del Tricentenari a Alella
 
Versió per imprimir
Actes del Tricentenari a Alella


Tricentenari

6 de febrer de 2014
19.30h Plaça de l'Ajuntament
Recollida de terra de la vinya de Can Magarola d'Alella per al Roure del Tricentenari

16 de març de 2014
12h Parc del Tricentenari 1714-2014
Inauguració del nou espai públic situat entre la carretera BP-5002 i els carrer del Molí i de la Rosaleda, al barri de Can Sors que ha estat batejat amb el nom del Parc del Tricentenari.

31 de maig de 2014
19h Sala gran can Lleonart
Presentació de la beca de recerca històrica d'Alella: "Alella a l'entorn de la Guerra de Successió", realitzada per Àlex Asensio i Jordi Albaladejo

31 de maig de 2014
21h Golfes de can Lleonart
Teatre. Representació de Mestre Oleguer, d’Àngel Guimerà, l’única obra de la nostra literatura clàssica que parla dels fets de 1714, interpretat per Jaume Costa, amb música de David Martell.

18 de setembre de 2014
21h Biblioteca Ferrer i Guàrdia d'Alella
Club de lectura: Victus, amb assistència de l'autor, Albert Sánchez Piñol

30 de setembre de 2014
17.30h Biblioteca Ferrer i Guàrdia d'Alella
Activitat infantil: L'hora del conte: Avi, què va passar el 1714, amb Albert Estengre

Octubre-novembre de 2014
Can Lleonart
Taller d'història: ALELLA 1714
Mentre els exèrcits borbònics atacaven Barcelona, a Alella operava la xarxa d'espionatge ideada per Salvador Lleonart, gràcies a les arts de seducció de Marianna Copons. El 1713 la població es va convertir en l'únic cap de pont que havia de permetre trencar el setge i guanyar la guerra. Però l'operació va fracassar en l'últim moment i això va desfermar la repressió al Maresme. S'hi hostatjaren llavors tropes d'elit, encarregades de segrestar i confiscar els béns i les propietats de les nissagues locals que eren a la ciutat, fusell en mà, compromeses amb la defensa de les llibertats de Catalunya. Coneixerem 24 famílies alellenques implicades en el conflicte, de tots dos bàndols, i resseguirem la trajectòria vital d'alguns dels seus membres.
Dimarts de 19 a  20.30h a partir del 7 d'octubre (6 sessions) 
Preu: 42 euros  
Professors: Jordi Albaladejo i Àlex Asensio, autors del llibre Alella a l'entorn de la Guerra de Successió.
Inscriu-te aquí

Exposició a Can Manyé
"El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (1702-1714)"
Del 20 d'octubre al 9 de novembre

El plantejament d'organitzar una exposició sobre el Maresme i el 1714 va sorgir el 2013, sorgeix com una proposta de la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, en considerar que era la manera de facilitar una major difusió de la història de la Guerra de Successió en aquesta comarca, i també perquè en el moment de fer la proposta s'estava constituint la Comissió Maresme Commemoració 1713-1714, fet que posava de manifest l'interès dels ajuntaments per commemorar el Tricentenari.
Un cop va estar assegurada la viabilitat de l'exposició, gràcies a les gestions del Consell Comarcal del Maresme amb la Diputació de Barcelona, vàrem optar pel projecte d'aportar una selecció de documents sobre el Maresme, els quals, ubicats en la línia general del temps de la Guerra de Successió, anessin construint el diàleg expositiu, perquè encara no podem establir un diàleg entorn a la síntesi del context polític, socioeconòmic o militar d'aquest conflicte bèl•lic a la comarca, atès que no disposem de gaires monografies locals sobre el tema
És una exposició de format molt senzill, però que té valor afegit per quatre factors: a) per donar a conèixer documentació fins ara inèdita sobre la Guerra de Successió; b) per haver estat d'utilitat per generar altres projectes locals que permetin avançar cap a un coneixement més aprofundit i generalista d'aquests fets històrics al Maresme; i c) per ser un treball col·lectiu en l’àmbit comarcal, tant per la seva realització per part de regidors, arxivers, conservadors de museu, tècnics municipals i estudiosos locals, com per la difusió territorial de l'exposició, ja que té seu en 22 municipis del Maresme des de la seva inauguració, gràcies a l'Ajuntament de Calella, que a través de la Regidoria de Ciutadania ha assumit els actes inaugurals; i d) perquè hem comptat amb la col·laboració d'un equip d'historiadors i  l'assessorament de la Dra. Eva Serra, tot ells  especialistes en la Guerra de Successió a Catalunya.


Consulteu el programa d'activitats del Tricentenari al Maresme en aquest enllaç

Pujar al principi de la pàgina