X
Avis serveis AOC
Notícies
Publicat el 19 de maig de 201719.05.2017
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Els cursos dels Juliols de la UB faran un radiografia del mapa vitivinícola català
Fins al 15 de juny es poden sol·licitar les quinze beques que atorga l'Ajuntament per assistir a aquest curs

Els Juliols"La Catalunya Vitivinícola avui: redescobrint la identitat", és el títol del curs dels Juliols de la UB, programat per l'Ajuntament d'Alella amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona. Les classes s'impartiran a Can Manyé i als cellers Alta Alella i Bouquet d'Alella, del 10 al 14 de juliol. Seran cinc sessions en horari de tarda, de 16 a 20.30h, dirigides per especialistes del món del vi i del territori,  a través de les quals s'oferirà una visió global del mapa vitivinícola català incidint en la situació actual i les tendències del sector a través de professionals especialitzats.

Les classes són obertes a totes les persones majors de 16 anys que tinguin interès per aquest tema. Durant el curs s'estudiaran les diferents denominacions d'origen catalanes, els territoris, les varietats de raïm i les metodologies d'elaboració que caracteritzen el món del vi a Catalunya. Els continguts s'estructuraran en blocs temàtics per dies i s'inclourà un tast de vins per acompanyar les sessions. El curs està coordinat enguany per Sigrid Guillem, llicenciada en ciències de la informació i especialista en comunicació enoturística. 

Les inscripcions als cursos es poden fer fins al 9 de juliol des d'aquest enllaç

Quinze beques per a participar

L'Ajuntament convoca quinze beques adreçades a persones interessades a assistir al curs. Poden sol·licitar-la tots els ciutadans i ciutadanes majors de 16 anys, estudiants universitaris, de batxillerat o de secundària, treballadors i treballadores que busquen formació o en general persones amb interès per ampliar els seus coneixements. Les instàncies per les sol·licituds de beques, més el certificat d'empadronament i la carta de motivació es poden presentar fins al 15 de juny de 2017 amb instància general de l'Ajuntament. Consulteu les bases de la convocatòria en aquest enllaç


Programa del curs  "La Catalunya Vitivinícola avui: redescobrint la identitat"

Del 10  a 14 de juliol, de 16 a 20.30h, a Can Manyé 

Dilluns 10 de juliol (a Can Manyé)

Història, territori i patrimoni. Conèixer els nostres orígens per traçar la nostra identitat vitícola. 

DO Pla de Bages: les tines de pedra, un patrimoni d'arquitectura rural únic a Europa. DO Alella, DO Empordà, DO Penedès: El llegat romà i l'enoturisme de proximitat vinculat al territori i al patrimoni. El Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora (Teià). 

Ponent: Lluís Tolosa, sociòleg, escriptor, divulgador de la cultura del vi, expert en enoturisme.

Arqueologia entre vinyes. La recerca científica i la socialització del patrimoni. El jaciment ibèric de la Font de la Canya a Avinyonet del Penedès. 

Ponent: Dani López Reyes, arqueòleg i arqueobotànic de la cooperativa ArqueoVitis i director del jaciment Font de la Canya (Avinyonet del Penedès)

El present de la DO Alella: la més petita de Catalunya amb una història mil·lenària, està vivint un renaixement dels seus vins. El Celler Alella Vinicola avui: la marca arrelada a un territori, el compromís per preservar la identitat centenària combinant tradició i innovació a través de 3 línies: continuïtat, vins que des de fa cent anys defineixen l'estil de la DO sota la marca Marfil (vins de Pansa blanca i Garnatxa blanca); recuperació, vins a partir de vinificacions que havien quedat oblidades (dolços i generosos) i vins de perfil nou mai elaborats a la zona (escumosos sota la DO Alella).  

Ponent: Xavier Garcia, geòleg i enòleg del celler Alella Vinicola (DO Alella)

Vins vinificats en àmfora, cups de pedra i vins ancestrals: retorn als orígens?

Sessió explicativa a partir de tast dirigit de vins d’àmfora i cups de pedra. 

Ponent: Guillem Panisello, tècnic de laboratori, sommelier i formador.

Dimarts 11 de juliol (a Can Manyé)

La cerca de la pròpia identitat per diferenciar-se en un mercat global i respondre a la seva demanda. Recuperació de varietats autòctones vs varietats globalitzades: diferenciació vs homogeneització. Perquè s'estan recuperant unes varietats i altres s'estan deixant morir?: el potencial enològic de cada varietat, la demanda del mercat i el factor climàtic. Casos concrets: projectes d'investigació de recuperació de varietats ancestrals. 

El concepte de terroir. Recorregut sensorial per les diferentes DO's: descobrint la tipicitat de diferents territoris a través dels seus vins. Tast de vins monovarietals de varietats autòctones de les diferents denominacions. 

Ponent: Guillem Panisello, tècnic de laboratori, sommelier i formador.

La identitat de la DO Penedès: la qualitat en la diversitat. El nou mapa de zones de la DO: la singularitat en la diversitat climàtica i de sòls. El Clàssic Penedès. El projecte de recuperació de varietats ancestrals d'Albet i Noya. 

Ponent: Josep Maria Albet i Noya, propietari del celler Albet i Noya, president del Consell Regulador de la DO Penedès.


Dimecres, 12 de juliol (a Can Manyé)

El paisatge i la viticultura com a identitat

La viticultura a Catalunya avui. Noves tendències en viticultura: Agricultura integrada, ecologia i biodinàmica... L'aposta per la mínima intervenció a la vinya, el respecte per l'entorn, el retorn a la tracció animal, la importància de la fertilitat de la terra i la preservació de la biodiversitat. Com afecten les pràctiques viticoles a la qualitat del raïm?

Ponent: Blanca Ozcáriz, viticultora i enòloga.

La DOQ Priorat avui des del projecte de Vall Llach: la passió de l'enòleg i el compromís social darrera la identitat d'un nom. 

Ponent: Albert Costa, enòleg responsable del Celler Vall Llach a Porrera DOQ Priorat.

Tast de garnatxes i carinyenes de la DOQ Priorat i de la DO Montsant


Dijous 13 de juliol (a Alta Alella)

Ecologia i biodinàmica en vins i caves d'autor

Recaredo, artesans de la terra: l'aposta per la viticultura biodinàmica per assolir la qualitat i l'excel•lència en els vins. ‘Les respostes cal trobar-les en la mateixa natura, perquè els vins neixen a la vinya. No hi ha vi sense vida a la vinya. No hi han vins amb essència de paisatge, si no cuidem i respectem el paisatge’. Tast de caves de llarga criança.

Ponent: Ton Mata, propietari cellers penedesencs Recaredo i Credo (primer elaborador biodinàmic de la DO Penedès)

El món dels vins naturals: més enllà de la metodologia, una filosofia de vida i una tendència de consum? El cas concret d'Alta Alella: el cultiu de vinya ecològica a la zona litoral. El cava de paratge.

Ponent: Josep Maria Pujol-Busquets, director tècnic i propietari del Celler Alta Alella i el Celler de les Aus (DO Alella). 

La sessió es farà a Alta Alella, amb visita final al celler i al Celler de les Aus, on elaboren la gamma de vins naturals.

Tast final comparatiu de vins de xarel·lo, xarel·lo vermell, pansa blanca i pansa rosada, en vins i caves naturals.


Divendres 14 de juliol (a Bouquet d'Alella)

La DO Empordà i la DO Terra Alta: les denominacions emergents. Per què? Els territoris. Garnatxes i carinyenes. Viticultura, elaboracions de blancs, negres, rosats i dolços. 

Ponents:

Joan Arrufí, soci-fundador i gerent d'Altavins Viticultors i president CRDO Terra Alta.

Anna Espelt, enòloga Espelt Viticultors, DO Empordà.

Ramon Roqueta, enòleg, fundador i propietari de LaFOU, gerent del Grup Roqueta Orígens.

La sessió es farà a Bouquet d'Alella, amb final de visita guiada al celler i tast de vins comparatiu de garnatxes blanques de la DO Terra Alta, la DO Empordà i la DO Alella.

Pujar al principi de la pàgina