Notícies
L'arxiu històric es trasllada a l'Arxiu Comarcal del Maresme

 Trasllat arxiuA finals d’octubre es va fer efectiu el trasllat de l’arxiu històric municipal, ubicat a la planta baixa de l’Ajuntament a l’Arxiu Comarcal del Maresme, situat a Mataró. El canvi d’ubicació és fruit del conveni de cessió en comodat (préstec d'ús provisional, sense perdre la seva propietat) subscrit per l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Maresme, aprovat pel Ple de maig amb els vots a favor d’ERC+SxA, AP-CP, Gd’A i AA-CUP i l’abstenció del PP.  

El trasllat provisional dels documents s’ha dut a terme amb intenció que es pugui custodiar el fons en un espai adequat fins que es faci la biblioteca a la Fàbrica de Pintures que ha d’acollir l’arxiu municipal d’Alella. Es tracta d’un total de 653 unitats d’instal·lació i 30 pergamins, que apleguen el fons antic de l’Ajuntament; el fons antic del Jutjat de Pau d’Alella; la documentació del fons del Marquès d’Alella; el fons de la Secció local d’Alella de la Falange Española Tradicionalista y de las JONS; el fons del Montepío de San Antonio Abad; el fons de la fàbrica de “Plumeros”, i el fons fotogràfic i la col·lecció de pergamins d’Alella.

Des de l’ingrés dels fons a l’Arxiu Comarcal s’ha procedit a la descripció i posada en línia dels fons a la plataforma Arxius en Línia i en breu s’iniciarà la digitalització d’algunes sèries (pergamins, llibres d’acords de ple,...) per tal que aquests siguin consultables directament a Internet. Altrament, l’Arxiu Comarcal ha pres el compromís de digitalitzar El Full per tal que sigui consultable a la plataforma XAC-Premsa, on també es podrà consultar en breu Papers de Vi i la Revista d’Alella. A més del fons d’Alella, l’Arxiu Comarcal custodia els arxius de Teià, Cabrera de Mar, Òrrius, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Mataró i Sant Pol (col·lecció de pergamins de la Universitat de Sant Pol). 

Informació publicada el 24 de novembre de 2017