Ajuntament d'Alella Festa de la Verema
A més dels vins que produeixen els cellers de la DO, en aquesta 43a edició de la Festa de la Verema també es podran tastar vins elaborats per vinyaters de la zona i es podran fer les inscripcions a les

Cartell Festa Verema 2017Des de fa 43 anys, Alella es converteix durant el segon cap de setmana de setembre en l'aparador i altaveu del vi i del territori DO Alella amb la Festa de la Verema. Durant tres dies, del 8 al 10 de setembre, aquest bonic i singular municipi maresmenc, convida tothom a gaudir dels vins, la gastronomia, el paisatge i el patrimoni d´un poble que ha aconseguit preservar la tradició vitivinícola a tocar de Barcelona. 

El vi és el principal protagonista de la Festa, i enguany encara ho serà més. A més de tastar els vins dels diferents cellers de la DO, també estan convidats a participar a la Mostra gastronòmica els vinyaters del territori de Denominació d'Origen Alella, la més petita i antiga de Catalunya. Enguany, i com a novetat, s'estrena una nova copa, més gran i adequada per al tast de vins que la que s'ha vingut utilitzant els darrers anys. A la Mostra, instal·lada a l´Hort de la Rectoria, també es podran degustar els plats elaborats per a l'ocasió per una vintena de restaurants. 

Els vins de la DO estaran presents en bona part de les activitats programades, com el Tapes + Vi que ofereixen 13 bars i restaurants del poble; la presentació de vins del 9 de setembre a la tarda a Can Lleonart; les visites als cellers i el tast jove de vins. El món del vi i de la vinya són també el fil conductor d´altres propostes del programa: la tallada de raïm infantil, la verema nocturna (l'Enotast matiner), les rutes patrimonials, la proposta artística de Can Manyé i les classes magistrals.  

 La verema festiva

La Festa té altres cites lúdiques i festives: la fira d'artesans, els concerts (amb les orquestres Pensylvania i Marinada i el grup d'havaneres Port Bo), els correfocs, la sortida dels Trabucaires del Vi d'Alella, la trobada de gegants, la ballada de sardanes o la botifarrada popular.

Isma Prados, el pregoner

El tret de sortida de la 43a Festa de la Verema el donarà Isma Prados, el cuiner del programa Cuina x solters de TV3. És el convidat a fer el pregó durant l'acte d'inauguració que tindrà lloc el divendres 8 de setembre a les 19h a la Plaça de l'Ajuntament.

La verema artística

Per a aquesta verema, Can Manyé ens proposa “Allò que vindrà”, un projecte de l'artista Jordi Mitjà, una incursió que parteix del mateix paisatge del vi i dels materials que se´n deriven, molts cops, dels mateixos descarts dels processos que segueix la creació d'un vi i sobretot del temps que s'utilitza fins a tenir un producte de qualitat. Aquesta noció del pas del temps sobrevola tot aquest projecte d'especificitat escultòrica. Allò que veiem i allò que ens amaga el mateix procés d´un vi és altament atractiu. L'exposició s'inaugura el dijous 7 de setembre a les 20.30h i es podrà visitar fins al 15 d´octubre.

Tres classes magistrals

Per a les persones que vulguin aprofundir en el món del vi, el programa ofereix tres classes magistrals, que enguany estaran dirigides pels sommeliers Anna Vicens, Ferran Centelles i Arnau Marco i que es faran els dies 12, 13 i 14 de setembre. “Les dones a través dels seus vins”, és el tema escollit per sommelier Anna Vicens, presidenta de l'Associació Catalana de sommeliers. Ferran Centelles, sommelier col·laborador elBullifoundation i cofundador de Wineissocial, ens parlarà de l'art de combinar vi i menjar i  Arnau Marco, fundador de la consultoria vinícola Consultvi, tancarà les classes magistrals amb una sessió en la qual es tastaran diversos paisatges de la DO Alella a través de diferents vins procedents de vinyes entre el mar i la muntanya.

Beca Verema Ferran Centelles

Fins al 13 d'octubre es poden presentar les sol•licituds a la 4ª Beca Verema, edició Ferran Centelles, destinada a sufragar el 50% del cost acadèmic del curs de Grau Superior de Màrqueting i Publicitat en el sector vitinícola que s'imparteix a l'Institut Alella. 

Inscripcions i venda de tiquets a partir del 30 d'agost 

Enguany serà més fàcil accedir a les activitats programades a la Festa perquè es podran comprar els tiquets per participar a les experiències enoturístiques que ofereix el programa a través d'Internet, a partir del 30 d´agost, des de la nova pàgina web de la Festa de la Verema, www.festaverema.alella.cat, o bé des del portal d´Enoturisme DO Alella www.enoturismedoalella.cat

La venda de tiquets de degustació de la Mostra es fa presencialment, però per facilitar l'adquisició i reduir les cues, es pot fer de forma anticipada a l'Oficina de Turisme des del 30 d'agost. 

Concurs d'Aparador 

Per encomanar l'esperit de la Festa de la Verema i fer-la més present al poble a través dels seus establiments, l'Ajuntament convoca cada any el Concurs d'Aparadors. Enguany s'han presentat al concurs una desena de comerços d'Alella. Els guanyadors es donaran a conèixer a l'acte d'inauguració del 8 de setembre. Hi ha tres premis escollits per un jurat i un premi popular que decideixen els ciutadans i les ciutadanes a través del seu vot. Per a poder votar cal participar en el joc de la paraula secreta aconseguint les lletres que es donen a cadascun dels establiments participants. Enguany els establiments participants són: DentalellaTot Dolç2D4Pirouette CacahuèteFriselinaMaronasCharol Sabateria, ContrallumGurisesLa Cosmètica i Somnis i Regals. 

Les dades de la Festa

La Festa de la Verema d'Alella és l'esdeveniment més important que se celebra en aquest municipi i una cita esperada del final d'estiu tant pels veïns del poble com a per a persones de fora de la localitat. S'estima que cada any atreu més de 25.000 visitants. A les darreres edicions s'han incrementat considerablement les degustacions, superant les 30.000 consumicions de vi i menjar. El pressupost de la Festa de la Verema ascendeix enguany a 168.000 euros. 

El cartell 

La imatge gràfica és obra de l'estudi de disseny Pilar Gorriz que va ser el guanyador del concurs convocat per l'Ajuntament. El raïm és l'element distintiu del cartell d'enguany, en una composició en la qual es pot llegir el nom d'Alella fet amb grans de raïm. 

#Veremalella17

A més d'un centenar de cartells, venecianes i el gran mural instal·lat a l'Empedrat del Marxant, l'Ajuntament ha editat 5.000 programes que s'han repartit a totes les llars del municipi i als diferents equipaments municipals. Enguany, es podrà accedir de forma més fàcil a tota la informació del programa i també a la compra d'entrades a les activitats a través de la nova web de la Festa de la Verema www.festaverema.alella.cat, que veu la llum en aquesta edició juntament amb un vídeo promocional de l´esdeveniment. La Festa de la Verema també serà present a les xarxes amb l´etiqueta #Veremalella17

Campanya preventiva per a joves a l'entorn de l'oci nocturn

Durant la nit de dissabte, 9 de setembre, s'instal·laran serveis d'informació, atenció i cura en els espais en els quals es concentren les activitats d'oci nocturn per a joves i adolescents per tal de reduir els riscos i incidències associades al consum d'alcohol i altres drogues. Així s'instal·larà una paradeta de salut, que passa a denominar-se LABASE, en la qual un tècnic especialista en drogues i joves acompanyat de l'equip d'adolescència i joventut atendrà totes les consultes, dubtes i incidències que puguin sortir durant la festa. A LABASE també es distribuirà material informatiu i de sensibilització.  La parada de salut es complementa amb la intervenció itinerant a l'entorn de l'espai d'oci nocturn d'una parella d'educadors/es que treballen en la reducció de riscos del consum d'alcohol i drogues i també les relacions entre iguals.

Enguany, s'ha reforçat la campanya per fomentar les polítiques d'equitat entre els joves i promoure les festes no sexistes.

No és No   Per unes festes lliures de sexisme

MESURES DE SEGURETAT I AFECTACIONS VIÀRIES 

ZONES D'APARCAMENT RECOMANADES

  • Durant la Festa de la Verema (del 8 al 10 de setembre), s'obrirà provisionalment un dels dos aparcaments de Can Calderó. L'accés a l'estacionament es farà pel passatge del Vi Marfil (l'accés per al costat d'Alella Vinícola el que ja s'utilitzava abans de les obres). 
  • Aparcament dels antics "Plumeros", a la Riera Fosca i els carrers de les Quatre Torres i d'Eduard Serra i Güell. 
  • Riera Principal, entre els carrers Charles Rivel i la Plaça d'Antoni Pujadas, al costat de l'antiga Crison
  • Tram de sorra de la Riera Principal
  • Zona del Bosquet
  • Carrer de Les Heures i Torrent Vallbona 

Programa de la Festa de la Verema

Llibret web

Llibret web

Fitxer: Llibret_Alella17_web.1.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 26
Mida: 2.96 MB

Vídeo promociona de la Festa  de la Verema 

43A FESTA DE LA VEREMA DIJOUS 7 DE SETEMBRE

18h Tallada de raïm a la vinya de Can Magarola i berenar infantil

Lliurament de diplomes a les dames d’honor, hereus i pubilla.

Sorteig d’obsequis entre les persones que han descobert la paraula secreta del Concurs d’Aparadors. 

Inscripcions Oficina de Turisme

Lloc Vinya testimonial de Can Magarola

20.30h Inauguració de l’exposició “Allò que vindrà”, de Jordi Mitjà

Allò que vindrà, és una incursió que parteix del mateix paisatge del vi i dels materials que se’n deriven, molts cops, dels mateixos descarts dels processos que segueix la creació d’un vi i sobretot del temps que s’utilitza fins a tenir un producte de qualitat.

Del 7 de setembre al 15 d’octubre

Lloc Can Manyé Espai d’Art i Creació

22h Correfoc infantil amb els Diablons del vi d’Alella acompanyats dels Timbalers del vi del Most

Recorregut Inici a Can Gaza i final a la Plaça de l’Ajuntament

DIVENDRES 8 DE SETEMBRE

18 a 23h Fira d’artesans

Lloc Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart

19h Acte d’inauguració de la Festa de la Verema

Pregó a càrrec del cuiner Isma Prados.

Sortida de les dames d’honor, hereus i pubilla del 2016, acompanyats pels Timbalers del Most i proclamació de la pubilla del 2017.

Trepitjada del raïm pels hereus i dames d’honor. Benedicció del primer most.

Guanyadors del Concurs d’Aparadors.

Presentació de la nova peça de la col·lecció de complements per al vi del Casal d’Alella.

Lloc Plaça de l’Ajuntament

20 a 23h Mostra Gastronòmica

Degustacions de vins del territori de la DO Alella i especialitats gastronòmiques.

Venda de complements per al vi de la col·lecció del Casal d’Alella.

Lloc Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l’Ajuntament

23h Correfoc amb els Diables del Vi d’Alella

Recorregut Inici al giratori de Can Sans, Quatre Torres, Serra i Güell, Santa Eulàlia, Balmes, Dom Bosco, Riera Coma Fosca i final a la plaça d’Antoni Pujadas

24h Ball amb l’Orquestra Pensylvania

Lloc Plaça d’Antoni Pujadas

DISSABTE 9 DE SETEMBRE

9 a 23h Fira d’artesans

Lloc Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart

9.30h Visita guiada al celler Raventós d’Alella

Lloc Oficina de Turisme

10h Visita guiada al celler Quim Batlle

Lloc Oficina de Turisme

10h Visita guiada Les Masies d’Alella, patrimoni cultural, arquitectònic i de paisatge

Lloc Oficina de Turisme

A partir de les 10h Tapes + Vi

Vine a tastar la selecció de tapes pensades especialment per degustar amb una copa de vi DO Alella.

Lloc diferents bars i restaurants del municipi

10 a 14h Banc de sang

Lloc Parada de bus de Can Lleonart

10.30h Visita guiada al celler Can Roda

Lloc Oficina de Turisme

11h Visita guiada al celler Bouquet d’Alella

Lloc Oficina de Turisme

12 a 14h Sarau i escuma!

Animació infantil amb Ambaukatunabia que combina la música en directe i l’animació participativa amb una gran festa

d’escuma que farà divertir petits i grans.

Lloc Parc Gaudí

18h Presentació dels vins DO Alella

A càrrec dels enòlegs dels cellers DO Alella, amb la col·laboració de la revista Papers de Vi i d’estudiants del Grau Superior de Màrqueting i Publicitat en el sector vitivinícola.

Lloc Can Lleonart

18h Sardanes amb la Cobla Principal del Llobregat

Trobada de colles veteranes.

Lloc Plaça d’Antoni Pujadas

20 a 23h Mostra Gastronòmica

Degustacions de vins del territori de la DO Alella i especialitats gastronòmiques.

Venda de complements per al vi de la col•lecció del Casal d’Alella.

Lloc Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l’Ajuntament

22.30h Tast Jove de vins DO Alella

Vine al Tast Jove per conèixer alguns

del vins més autèntics i representatius de la DO Alella. Gaudireu molt i aprendreu moltes coses dels nostres vins amb les explicacions de la sommelier alellenca

Eli Vidal.

Lloc Can Lleonart

23.30h Ball amb l’Orquestra Marinada

Lloc Plaça d’Antoni Pujadas

DIUMENGE 10 DE SETEMBRE

8h Despertada amb els Trabucaires del Vi d’Alella

Acompanyats dels Trabucaires Bandolers de Terrassa.

Recorregut Sortida Pàrquing Alella Vinícola, Heures, Torrent Vallbona, Santa Eulàlia, Eduard Serra i Güell, Quatre Torres, Riera Coma Fosca, Ribas, Passeig Germans Aymar i Puig, Riera Coma Fosca, Plaça GermansLleonart, Àngel Guimerà i arribada a la Plaça de l’Ajuntament

9h Botifarrada popular amb el Casal d’Alella

Preu 5 euros

Lloc Plaça de l’Ajuntament

9 a 23h Fira d’artesans

Lloc Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart

9.30h Visita guiada La vall de Can Cabús i el camí de la Vinyassa

Lloc Vinya testimonial de Can Magarola 

10h Plantada de Gegants

Amb la participació dels gegants dels municipis de Sant Vicenç de Montalt, Drac d´Or del Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Jaume de Barcelona, Vilallobent, Taradell, Les Borges Blanques, Bisbalet Igualada, Teià, Pallejà, Alella i els Timbalers del Most.

Lloc Avinguda de Sant Josep de Calassanç

A partir de les 10h Tapes + Vi

Vine a tastar la selecció de tapes pensades especialment per degustar amb una copa de vi DO Alella.

Lloc diferents bars i restaurants del municipi

10h Visita guiada al celler Alta Alella Mirgin

Lloc Oficina de Turisme

10.30h Visita guiada al celler Alella Vinícola

Lloc Oficina de Turisme

11h Visita guiada al celler Roura

Lloc Oficina de Turisme

12h Cercavila de la Colla de Gegants, Capgrossos, Grallers i Timbalers d’Alella

Recorregut Passeig Sant Josep de Calassanç, Les Heures, Torrent Vallbona, Santa Eulàlia, Balmes, Plaça de l’Església, Rector Desplà, Plaça de l’Ajuntament, Empedrat del Marxant, Rambla d’Àngel Guimerà (per la calçada), Plaça dels Germans Lleonart, Riera Principal i final a la Plaça d’Antoni Pujadas

20 a 23h Mostra Gastronòmica

Degustacions de vins del territori de la DO Alella i especialitats gastronòmiques.

Venda de complements per al vi de la col·lecció del Casal d’Alella.

Lloc Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l’Ajuntament

22h Havaneres amb el grup Port Bo i rom cremat preparat per Quico Lluch

Lloc Parc Gaudí

DIMARTS 12 DE SETEMBRE

20h Classe magistral. "Les dones a través dels seus vins" amb Anna Vicens

Lloc Can Lleonart

DIMECRES 13 DE SETEMBRE

20h Classe magistral. "Els maridatges segons Ferran Centelles" amb Ferran Centelles

Lloc Can Lleonart

DIJOUS 14 DE SETEMBRE

20h Classe magistral.  "Alella, vinyes entre el mar i la muntanya" amb Arnau Marco

Lloc Can Lleonart

DISSABTE 16 DE SETEMBRE

5h (matinada) Verema nocturna

Ens trobarem al celler de Can Magarola, farem un tast i anirem a la vinya a tallar el raïm. En acabar de veremar farem un esmorzar tots plegats.

Inscripcions a les activitats i venda de tiquets de la Festa de la Verema  

El 30 d'agost s'obre el termini per poder fer les inscripcions a les activitats de la Festa de la Verema i per comprar els tiquets de la Mostra Gastronòmica de manera anticipada.

Inscripcions a les activitats
Les entrades a les activitats es podran comprar, per primera vegada, a través d'Internet des del web www.festaverema.alella.cat (a partir del 30 d'agost) i també presencialment a l'Oficina de Turisme d'Alella

Venda de tiquets de la Mostra Gastrònomica

De forma anticipada a partir del 30 d’agost 

  • Oficina de Turisme: Dimarts, dimecres, dijous i diumenge, de 10 a 14.30h. Divendres i dissabte, de 10 a 14.30h i de 15.30 a 17.30h Divendres 8, dissabte 9 i diumenge 10, de 9 a 20h
  •  Estand de l’Ajuntament de l’Hort de la Rectoria: 8, 9 i 10, de 18 a 20h

Durant la Mostra

  • Estand de l’ajuntament de l’Hort de la Rectoria: 8, 9 i 10, de 20 a 23h

Preus

  • Tiquet de menjar: 4 euros (inclou 1 plat)
  • Tiquet de postres: 2,5 euros
  • Tiquet de vi: 2 euros (inclou una degustació de vi sense copa)  
  • Tiquet d’ampolla: 12 euros (inclou una ampolla de vi o cava)
  • Copa de vidre: 1,5 euro
  • Cafè gratuït (patrocina Rentat Alella)

Més informació a www.festaverema.alella.cat

Veure àlbum de fotos d'edicions anteriors.

Festa de la Verema 2016

Festa de la Verema 2015

Publicat el 29 d'agost de 2017