Agenda
Dimecres, 26 d'abril de 2017  -  2/4 de 8 tarda
Literatures amb sentits. Prudenci i Aurora Bertrana

Literatures amb sentits (34): Any Bertrana

Enguany es commemora l’Any Aurora i Prudenci Bertrana, amb motiu dels 125 i 150 anys del seu naixement. Ens en parlarā el comissari de l’efemčride i editor Oriol Ponsatí-Murlā

Prudenci Bertrana i Compte (Tordera, 1867 — Barcelona, 1941) fou escriptor, periodista i professor de pintura. Va dirigir L’Esquella de la Torratxa i La Campana de Grācia. També va colˇlaborar a El Poble Catalā, La Publicitat, Revista de Catalunya i La Veu de Catalunya. Literāriament es va desmarcar de les modes de l’čpoca. És conegut sobretot per la novelˇla Josafat (1906), que no ha deixat de reeditar-se en catalā durant més de cent anys i que ha estat traduīda a l’alemany, a l’italiā, a l’occitā, al castellā, al francčs i a l’anglčs, i pel recull Proses bārbares (1911). També va publicar els seus primers contes l’any 1898, alguns dels quals han estat considerats dels millors que s’han escrit en catalā. Edicions de la ela geminada publica la Biblioteca Prudenci Bertrana, on recupera el llegat literari d’aquest autor prolífic.


Aurora Bertrana i Salazar (Girona, 1892 — Berga, 1974), també escriptora i filla de Prudenci Bertrana, va comenįar estudiant violoncel. El 1923 es va instalˇlar a Ginebra per ampliar els estudis. El 1925 es va casar amb un enginyer suís i, per motius de feina d’ell, el 1926 van viatjar a la Polinčsia i es van instalˇlar a Tahití. Des d’aquest exōtic indret, Aurora Bertrana va escriure reportatges que es publicaren a la revista D’Ací i d’Allā. També va escriure el seu primer llibre, Paradisos oceānics, que es va publicar el 1930, quan ja havia tornat a Catalunya. Als anys trenta, es va convertir en una activista cultural i política, en la lluita pels drets de les dones. Amb l’esclat de la guerra civil es va posicionar al costat de la República. Es va separar del seu marit. Va viure a l’exili durant una dčcada i després va retornar a Catalunya, on va tornar a escriure. Entre la seva producciķ hi trobem: Camins de somni, Tres presoners, Entre dos silencis. També va escriure la biografia del seu pare, Una vida i les seves memōries. Tots dos volums es van publicar pōstumament. 

Ens explica Oriol Ponsatí- Murlā que Prudenci Bertrana era un home a qui agradava el vi de pagčs, tret de la bķta del celler de la masia, per anar a parar a la taula dins d’un porrķ. Aixō ens fa pensar en el projecte Talcomraja, impulsat per Joan Munic, a Arenys de Munt, que s’acaba d’incorporar a la Denominaciķ d’Origen Alella (a l’espera de l’aprovaciķ definitiva de la Uniķ Europea). Ell, un jove professor d’institut, ha retornat al mķn de la pagesia, a la vinya i al vi, des dels coneixements d’avui, és clar. Treballa per viure de la viticultura, que és com dir que treballa perquč creu possible viure de la terra. Ell també ens acompanyarā per explicar-nos el seu projecte i presentar-nos el seu vi Rial negre.


La sessiķ és de franc. Es recomana inscripciķ prčvia a vinyaserra@gmail.com


Aquesta sessiķ té el suport de la Instituciķ de les Lletres Catalanes.

Organitza: Ajuntament d'Alella.

Idea, coordinaciķ i conducciķ: Montserrat Serra, periodista.

Colˇlaboren: Celler Talcomraja, Can Manyé espai d'art i creaciķ i Biblioteca Ferrer i Guārdia d’Alella.

Lloc: Can Manyé. Espai d'art i creaciķ
Ho organitza: Ajuntament d'Alella