Agenda
Dimecres, 26 d'abril de 2017  -  2/4 de 8 tarda
Literatures amb sentits. Prudenci i Aurora Bertrana

Literatures amb sentits (34): Any Bertrana

Enguany es commemora l’Any Aurora i Prudenci Bertrana, amb motiu dels 125 i 150 anys del seu naixement. Ens en parlarà el comissari de l’efemèride i editor Oriol Ponsatí-Murlà

Prudenci Bertrana i Compte (Tordera, 1867 — Barcelona, 1941) fou escriptor, periodista i professor de pintura. Va dirigir L’Esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia. També va col·laborar a El Poble Català, La Publicitat, Revista de Catalunya i La Veu de Catalunya. Literàriament es va desmarcar de les modes de l’època. És conegut sobretot per la novel·la Josafat (1906), que no ha deixat de reeditar-se en català durant més de cent anys i que ha estat traduïda a l’alemany, a l’italià, a l’occità, al castellà, al francès i a l’anglès, i pel recull Proses bàrbares (1911). També va publicar els seus primers contes l’any 1898, alguns dels quals han estat considerats dels millors que s’han escrit en català. Edicions de la ela geminada publica la Biblioteca Prudenci Bertrana, on recupera el llegat literari d’aquest autor prolífic.


Aurora Bertrana i Salazar (Girona, 1892 — Berga, 1974), també escriptora i filla de Prudenci Bertrana, va començar estudiant violoncel. El 1923 es va instal·lar a Ginebra per ampliar els estudis. El 1925 es va casar amb un enginyer suís i, per motius de feina d’ell, el 1926 van viatjar a la Polinèsia i es van instal·lar a Tahití. Des d’aquest exòtic indret, Aurora Bertrana va escriure reportatges que es publicaren a la revista D’Ací i d’Allà. També va escriure el seu primer llibre, Paradisos oceànics, que es va publicar el 1930, quan ja havia tornat a Catalunya. Als anys trenta, es va convertir en una activista cultural i política, en la lluita pels drets de les dones. Amb l’esclat de la guerra civil es va posicionar al costat de la República. Es va separar del seu marit. Va viure a l’exili durant una dècada i després va retornar a Catalunya, on va tornar a escriure. Entre la seva producció hi trobem: Camins de somni, Tres presoners, Entre dos silencis. També va escriure la biografia del seu pare, Una vida i les seves memòries. Tots dos volums es van publicar pòstumament. 

Ens explica Oriol Ponsatí- Murlà que Prudenci Bertrana era un home a qui agradava el vi de pagès, tret de la bóta del celler de la masia, per anar a parar a la taula dins d’un porró. Això ens fa pensar en el projecte Talcomraja, impulsat per Joan Munic, a Arenys de Munt, que s’acaba d’incorporar a la Denominació d’Origen Alella (a l’espera de l’aprovació definitiva de la Unió Europea). Ell, un jove professor d’institut, ha retornat al món de la pagesia, a la vinya i al vi, des dels coneixements d’avui, és clar. Treballa per viure de la viticultura, que és com dir que treballa perquè creu possible viure de la terra. Ell també ens acompanyarà per explicar-nos el seu projecte i presentar-nos el seu vi Rial negre.


La sessió és de franc. Es recomana inscripció prèvia a vinyaserra@gmail.com


Aquesta sessió té el suport de la Institució de les Lletres Catalanes.

Organitza: Ajuntament d'Alella.

Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.

Col·laboren: Celler Talcomraja, Can Manyé espai d'art i creació i Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella.

Lloc: Can Manyé. Espai d'art i creació
Ho organitza: Ajuntament d'Alella