Notícies
Talen un seixantena de pins morts del Bosquet i de la zona boscosa de Cal Barķ


Tala d'arbre TomicusL’Ajuntament ha encarregat la tala d’una seixantena d’arbres morts o poc desenvolupats de dues pinedes de titularitat municipal a la zona del Bosquet i a Cal Barķ. Es tracta d’exemplars que han mort o estan en molt mal estat per els efectes de la sequera, de la plaga de Tomicus destruens i també d’altres poc desenvolupats, ofegats, i amb poques possibilitats de sobreviure.

Els treballs, que s'han realitzat aquesta setmana, han consistit en la tala de 16 arbres del Bosquet i 47 de la pineda de Cal Barķ (entre els carrers Onofre Talavera, Tčlia i Vinya del Rei, al nucli de Nova Alella). L’actuaciķ, que té un cost de 2.670€, persegueix frenar l’expansiķ de la plaga de Tomicus i afavorir la resistčncia natural Tomicusde les pinedes. Els treballs van comenįar el dimecres 8 de marį a Cal Barķ i van continuar el dia 9 a la zona del Bosquet.

Poda de l'arbrat viari

La tala d’arbres morts se suma als treballs de poda i manteniment anuals de l’arbrat viari, que es van iniciar a finals de gener i que inclouen prop de 600 exemplars del municipi, amb un cost de 14.259€. 

Tractaments fitosanitaris per la processionāria del pi

En paralˇlel també s’estā treballant contra la processionāria del pi. A finals de febrer es va fer un segon tractament fitosanitari, per tal d’eliminar les poques bosses d’erugues que persistien després d’una primera aplicaciķ d’un producte biolōgic que s’havia fet al novembre. 

Tala d'arbre Tomicus  Tala d'arbre Tomicus  Tala d'arbre Tomicus


El govern del Consell Comarcal presentarā al proper Ple la proposta de solˇlicitar al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentaciķ de la Generalitat la Declaraciķ de Zona d'Atenciķ Urgent als Boscos del Maresme amb coberta vegetal de pi pinyer.  Els darrers informes tčcnics sobre la situaciķ dels boscos del Maresme sķn alarmants. La sequera i l'atac de diferents plagues han provocat la mort de 800 hectārees de pins i les expectatives no sķn gaire optimistes. Sense una política de gestiķ forestal, en pocs anys haurā desaparegut un 20% de la superfície de boscos de la comarca. El seu impacte, més enllā de l'ambiental, porta danys associats com l'increment de risc d'aiguats per la desforestaciķ de les capįaleres de conca i l'augment de risc d'incendis.

Aquests temes s'han tractat aquest divendres, 10 de marį,  a la jornada sobre "Canvi Climātic i Boscos al Maresme" que ha organitzat el Consell Comarcal, a la qual ha assistit Teresa Vilarķ, Regidora de Medi Ambient. A la jornada, reconeguts ponents de diferents āmbits han explicat com el canvi climātic estā afectant i continuarā canviant el paisatge maresmenc i quines mesures caldria emprendre per mitigar els seus efectes. (Font Consell Comarcal del Maresme 

Informaciķ publicada el 10 de marį de 2017