X
Avis serveis AOC
Portada|Ajuntament|Escrit CDC desembre 2016: "Estat impropi, ajuntament aliè"
 
Versió per imprimir
Escrit CDC desembre 2016: "Estat impropi, ajuntament aliè"

Logo convergents

La degradació de l'estat espanyol segueix el seu curs, a bon ritme. Hi ha, però, una certa confusió respecte de causes i efectes. El “problema catalán” no és l'efecte, sinó causa principal. No volem marxar perquè Espanya s'estigui degradant, sinó que Espanya s'està degradant a marxes forçades perquè hem desconnectat. El problema no és conjuntural, dels partits de torn (ja sense torn) o de la situació econòmica, sinó estructural, de fons. És la incapacitat genètica de l'estat per reconèixer la nació catalana, que li ha explotat a la cara. Mai l'estat havia acceptat allò de les “nacionalidades” que diu una Constitució que fa contorsions per no haver de citar Catalunya (i el català), però que Catalunya la travessa de cap a peus com un fantasma. És un problema que l'estat té arrelat al cor: la legalitat és seva i n'ha abusat fins petar-se'n la legitimitat, i ara només li queda imposar per la força la seva legalitat corrompuda.

Sí, el problema és sobretot de legitimitat: l'estat ha perdut la legitimitat a Catalunya. Ja no reconeixem com a propis Constitució i Estatut, i sense adhesió ciutadana les normes constitucionals, a diferència de les altres lleis, són completament estèrils. Si no es reconeixen com a pròpies no serveixen per a res. Aquesta mena de desconnexió és irreversible i no admet cirurgia estètica. L'estat ens tenia ben lligats, només havia de respectar aquell estatut retallat, més administratiu que polític, on anàvem a quedar atrapats una bona temporada. Però, volent apretar-lo encara més, va desfer el nus amb la sentència 31/2010 del seu Tribunal Constitucional, que va anular la voluntat dels catalans manifestada en referèndum. Aquell referèndum, el de l'estatut, era el nostre vincle amb l'Espanya constitucional, i se'n van riure. L'estat democràtic es podreix per causa d'un referèndum que havia “guanyat”. Aquest, podríem dir, és el sarcasme que resumeix la història d'aquesta falsa “gran nación”.

A Alella cada dia que passa es fa més evident que l'actual majoria absoluta amb què es banya l'alcalde li ha (auto)atorgat un “plus de legitimitat” que li permet evitar fer política (“faci com jo i no es fiqui en política”, que diuen que deia aquell). El llegat dels tretze anys de l'era franciscana pot ser com una bomba de neutrons: deixar intactes les parets del consistori aniquilant la vida política que hi ha a l'interior. D'excés de legitimitat també es mor. 

Bon Any 2017!

Pujar al principi de la pàgina