Notícies
L'Ajuntament i l'Associació de Gent Gran renoven el conveni de col·laboració amb la Fundació "La Caixa"
L'acord facilita l'organització d'activitats adreçades a promoure l'envelliment actiu d'aquest col·lectiu

Signatura conveni gent granL’alcalde d’Alella, Andreu Francisco; el director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón; la directora d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Maresme Sud, Noemí Nicolás; i el President de l’Associació de la Gent Gran d’Alella, Jordi Molas, han signat aquest dimecres, 25 de gener, un conveni de col·laboració a través del qual es pretén millorar el benestar i fomentar la participació activa d'aquest col·lectiu. 

L'acord, que dóna continuïtat a la tasca de col·laboració iniciada l'any 1998, inclou la realització d'activitats relacionades amb la participació i el voluntariat i la promoció de la salut i el benestar, les tecnologies de la informació i comunicació i una nova línia de desenvolupament vital amb el programa Viure bé, sentir-se millor.  

L’any passat, l’Obra Social ”la Caixa” va destinar més de 9.000 euros al Casal de la Gent Gran Can Gaza en el marc de l’acord entre Signatura conveni gent granles dues institucions. Cada any, aquest centre acull un alt nombre d’activitats i tallers de diverses temàtiques, dels quals participen més de 150 persones grans d’Alella. 

Tallers de promoció de la salut i el benestar

Despertar amb un somriure: Aquest taller vol contribuir al benestar i a la salut intentant donar resposta a les preocupacions que sorgeixen sovint entre la gent gran pel fet de no dormir bé, amb la voluntat d’informar per tenir més coneixements sobre el son i les seves alteracions, i oferir estratègies que ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.

Activa’t: L’objectiu d’aquest taller és donar a conèixer com funciona el nostre cos —en particular, el cervell— i quins són els efectes de l’envelliment, i posar a l’abast de la gent gran eines per detectar la diferència entre envelliment natural i malaltia, per tal d’ajudar a entendre la importància d’una vida activa amb vista a gaudir d’un benestar més gran en aquesta etapa de la vida. 

Menys dolor, més vida: Taller per promoure el benestar i la millora de la qualitat de vida de persones grans afectades pel dolor, i de persones grans no afectades pel dolor però que volen tenir eines per prevenir-lo. Pretén ajudar a combatre creences com ara que el dolor és un mal de l’edat, i contribuir així a millorar la salut física i emocional de la gent gran. 

Entrena: Es tracta d’un dels programes més nous: és un taller preventiu per aconseguir un envelliment saludable que ajudarà la gent gran a conservar l’autonomia, a cuidar-se i a recuperar l’activitat física. 

Exercit@ la teva ment: Plataforma virtual pensada perquè la gent gran exerciti les seves capacitats cognitives d’una manera senzilla i entretinguda, com a clau d’un envelliment satisfactori i saludable. Entrant a www.activalament.com, les persones grans poden seguir un itinerari personalitzat de més de 1.200 exercicis que treballen les principals àrees cognitives del cervell: el llenguatge, la memòria, les funcions executives, l’atenció i la concentració, i el processament visual i auditiu. 

Tallers de desenvolupament personal i cicle vital

Viure bé, sentir-se millor: Aquest programa té tres itineraris, a on es treballen les següents temàtiques: motivacions, control sobre la pròpia vida, planificació i gestió del temps, pressa de decisions, pensar en positiu i relacions personals, entre d’altres. Tot plegat per ajudar a entendre aquesta nova etapa de la vida com un període d’oportunitats.

Formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)

Inicia't a la informàtica: En aquest taller s’ensenyaran les funcions més bàsiques de l'ordinador i el ratolí, coneixeran i practicaran amb el programa de tractament de textos i s'iniciaran en el món d'Internet i el correu electrònic.

Crea i dissenya un document de text: L’objectiu del taller és ensenyar a crear i editar un document digital amb la finalitat de realitzar un projecte grupal. Buscaran informació per Internet sobre el projecte i aprendran a descarregar imatges i a incorporar-les. A banda, esbrinaran com enviar correus electrònics amb arxius, entre altres coses.

Retoc fotogràfic i presentacions digitals: En aquest espai, aprendran a retocar imatges amb Photoshop. Coneixeran com es crea i s'edita una presentació digital (PowerPoint) on s'incorporaran les imatges prèviament retocades amb la finalitat de realitzar un projecte grupal.

Connecta't a la Xarxa: Coneixeran i practicaran amb les plataformes socials més rellevants i aprendran a tenir un ús responsable de les mateixes. Podran contactar amb coneguts, compartir experiències, opinions i difondre o obtenir notícies d'última hora. Aquest taller ajuda a comprendre perquè serveixen les Xarxes Socials i, en conseqüència, decidir com les poden aplicar a la seva vida quotidiana per ampliar i millorar les seves possibilitats de comunicació amb l'entorn més proper.

Incorpora Internet en el teu dia a dia: Ampliaran en el seu coneixement en la recerca d’informació a Internet, coneixeran diferents plataformes per a visualitzar i compartir vídeos o fotografies, aprendran a realitzar diversos tràmits en línia amb seguretat i s’iniciaran en l’ús de les aplicacions dels dispositius mòbils personals, tablets o smartphones.

Projectes de participació social i voluntariat

Amics Lectors (formació): Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica i dinamitzades per voluntaris. Es preveuen activitats formatives.

Grans Lectors (tertúlia): Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica. Aquest taller serà dinamitzat per professionals i es durà a terme en aquells centres on es valori la dificultat que sigui dinamitzat per voluntaris. 

Acció Local: Activitat per desenvolupar un projecte de voluntariat amb entitats i agents del territori en funció de les necessitats específiques de cada zona. 

Recursos formatius en TIC: Taller adreçat a persones voluntàries que necessiten una formació específica en algun recurs informàtic per poder desenvolupar projectes de voluntariat.

Aula oberta d’ActivaLaMent: Activitat per dinamitzar aules obertes en què els voluntaris introdueixen els participants en l’ús de la plataforma d’estimulació cognitiva ActivaLaMent. Es preveuen activitats formatives. 

Més informació en aquest enllaç

Informació publicada el 25 de gener de 2017