Portada|Ajuntament|Escrit CDC octubre. "L'hora de les institucions"
 
Versió per imprimir
Escrit CDC octubre. "L'hora de les institucions"

Logo convergentsA l'espera del que faci la CUP amb el pressupost, el procés s'acosta al final de trajecte. El referèndum és la millor manera d'acabar-la, però òbviament no és l'única. Les nostres institucions han de fer el possible perquè el referèndum es faci amb tots els pronunciaments i garanties democràtiques, que sobretot vol dir reconeixement internacional. Però no ens ha d'angoixar si les dificultats que avui ja s'endevinen impedissin dur-lo a terme per fer-lo efectivament vinculant. Qui l'impedeixi no en pot sortir beneficiat. Del Govern depèn sobretot preparar el terreny.

El resultat del 27S ja és l'expressió de la voluntat clarament majoritària dels catalans a favor de la independència: el 55% a favor i el 45% en contra, amb una extraordinària participació del 77,5% que ratifica el valor plebiscitari d'aquelles “eleccions autonòmiques”. Quasi dos milions de vots a favor contra un milió sis-cents mil en contra. La resta de vots no es van voler definir, no van voler “jugar” la partida. Contràriament al que sosté l'unionisme, doncs, seguint el sentit plebiscitari de les eleccions, els vots que no poden adscriure's ni al Sí ni al No lògicament no han de ser computats. Són abstencions. Vam guanyar àmpliament el “plebiscit”, i a més amb una majoria absoluta al Parlament que ha permès formar el primer Govern independentista de la història.

Avui la força independentista, a diferència del 9N, domina les nostres institucions. L'extraordinària operació de JxS ha estat un èxit rotund. Una jugada mestra. La llàstima és que els rebrots partidistes d'ERC no hagin permès reforçar-lo a les municipals i a les successives generals espanyoles, donant aire penosament a aquells que han volgut des del primer moment enterbolir i confondre la victòria independentista.

El referèndum necessita dos coses per ser vinculant, que van íntimament lligades: el seu reconeixement internacional i la capacitat, el poder, de les nostres institucions de fer efectiu el resultat favorable de forma visible i sostinguda en el temps (igual que en la declaració d'independència). Com en les eleccions del 27S, els contraris a la independència només participaran en el referèndum si són conscients que si perden, perden. Llavors van perdre les institucions, que ara són la nostra gran força per culminar el procés. 

(Nota: mentre, el nostre ajuntament segueix amb les constants democràtiques sota zero. La majoria absoluta franciscana segueix el seu camí cap a l'antipolítica).

Pujar al principi de la pàgina