Notícies
Publicat el 20 de juliol de 201620.07.2016
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Gisela i Júlia comencen l'estada solidària a Colòmbia

Estades 2016Gisela Ferrer i Júlia Sebastian, les dues alellenques becades per l'Ajuntament per fer una estada solidària, van arribar el 18 de juliol a Colòmbia, on viuran durant tres setmanes, en primera persona, l'experiència de la cooperació internacional i el suport al desenvolupament. Ho faran participant en un projecte que l'Associació Catalana per la Pau i Action for Peace promou amb els camperols de Meta, a 90 km de Bogotà. Elles mateixes ho expliquen en el seu primer escrit fet al blog del Diari de les Estades, poc abans de marxar amb destinació a Colòmbia. 

Podeu seguir la seva estada solidària a través del blog el diaridelesestades.wordpress.com.


"Som la Júlia, estudiant d'infermeria de 21 anys, i la Gisela, periodista de 23 anys, les dues noies becades per l'Ajuntament d'Alella per realitzar les estades solidàries. El projecte s'organitza amb l'Associació Catalana per la Pau (ACP), juntament amb International Action for Peace (IAP). Aquest any el destí torna a ser Colòmbia. Exactament ens mourem pel departament del Meta, situat al centre del país, a 90 km de Bogotà. És un dels departaments – d'entre els 32 que té el país – més extens, equivalent al 7,5% de tot el territori nacional.

Aquesta part del territori compta amb una gran extensió de parcs naturals, i s'hi troben molts recursos com petroli, carbó i minerals entre d'altres. És per aquestes terres que existeix un conflicte intern entre els camperols que viuen a la zona per un costat, i el govern i les multinacionals per un altre. Els camperols, per la seva part, treballen organitzats en associacions per preservar la riquesa i els recursos naturals. Aquests aposten per un turisme responsable i ecològic com a activitat econòmica que alhora vetlla per la protecció del medi. Ecoamem és l'organització que s'encarrega de gestionar les propostes, defensant la terra, la cultura i les tradicions camperoles.

Pel que fa a les multinacionals, recolzades pel govern, enfoquen l’ús de la terra i els seus recursos des d'una visió més empresarial. La principal finalitat és l'obtenció de beneficis mitjançant l'explotació.

El nostre objectiu durant l'estada és reflectir i difondre, amb un vídeo documental que realitzarem in situ, aquesta problemàtica existent. Coneixerem la zona, la gent que hi viu i com hi viu, les organitzacions que formen i les activitats que realitzen. Ens centrarem en explicar les principals raons per les quals defensen aquest tipus de turisme – ecoturisme – i la importància que donen a mantenir el medi, així com les conseqüències negatives que poden patir amb l'alternativa de les multinacionals.  Tot això gràcies a la col·laboració del DHOC (Fundación por la Defensa de los Derechos Humanos y el DIH del Oriente y Centro de Colombia), els camperols amb qui parlarem durant la ruta i a les persones d'IAP que ens acompanyen.

( A la fotografia: De dreta a esquerra, Guillem, Sílvia, Gisela i Júlia, membres de la brigada).

Treballarem també amb  la Sílvia, advocada i cooperativista, i el Guillem,tècnic audiovisual i actualment estudiant de dret, que s'han unit a la brigada des de Barcelona (a la fotografia). Ells seran els nostres companys de viatge i amb els que compartirem aquesta experiència. Seguirem informant tan aviat com ens sigui possible! 

Pujar al principi de la pàgina