Notícies
Publicat el 2 de setembre de 201502.09.2015
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Enologia, gastronomia i cultura centren la Festa de la Verema
Durant tres dies, del 4 al 6 de setembre, Alella es converteix en l'aparador del vi de la DO Alella

Festa Verema 2014Alella es convertirà durant tres dies en un punt de trobada per als amants del territori, el vi i la gastronomia amb la 41a edició de la Festa de la Verema que se celebra del 4 al 6 de setembre. El vi és el protagonista principal d'una Festa que reivindica la tradició vitivinícola del poble i la riquesa patrimonial, cultural i paisatgística del seu territori. La trepitjada de raïm en família, una actuació castellera i la recuperació de la conferència d'un especialista del món del vi i la gastronomia són les principals novetats d'una edició que té com a pregoner el gran defensor de la terra a Catalunya, el pagès mataroní Pep Riera.

L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, acompanyat del regidor de Cultura i Festes Popular, Fede Salas, i de la regidora de Turisme, Isabel Nonell, han presentat aquest  dimecres, 2 de setembre, el programa de la Festa de la Verema en un acte celebrat al celler Alta Alella

Festa anticipada

La 41a Festa de la Verema s'avança una setmana i es farà els dies 4, 5 i 6 de setembre de 2015 i no el segon cap de setmana de setembre com és habitual cada any, per no fer-la coincidir amb la Diada de l'Onze de Setembre i l'inici de la campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre. Dos dies abans ja hi haurà activitats: el dia 2 s'inaugura una exposició de càntirs d'Argentona, promoguda pels Trabucaires del Vi a la sala d'entitats de les Antigues Escoles Fabra, i el dia 3 es farà la tallada de raïm a la vinya testimonial de Can Magarola i la inauguració de l'exposició “El paisatge transmèdia”, la proposta artística de Can Manyé.

Presentació Festa Verema  Presentació Festa Verema  Presentació Festa Verema
 
El pregó d'un pagès emblemàtic


Pep RieraLa Festa de la Verema tindrà com a pregoner un apassionat de la terra i una de les persones que més ha lluitat pel manteniment de la pagesia a Catalunya: Pep Riera. Lluitador i treballador incasable, “el guerrer del tractor”, és fundador i ex-coordinador general del sindicat Unió de Pagesos. Actualment és coordinador de Pagesos per la Independència, la branca sectorial de la pagesia de l'Assemblea Nacional Catalana. Pep Riera serà l'encarregat de donar el tret de sortida a la Festa el divendres 4 de setembre a les 19h a la Plaça de l'Ajuntament. A l'acte d'inauguració també es farà la tradicional trepitjada de raïm per part de la pubilla de 2015, les dames d'honor i els hereus i la benedicció del primer most.
El programa recupera la conferència d'una persona especialitzada en el món del vi o la gastronomia, amb Paco Solé Parellada, el propietari del llegendari restaurant 7 Portes de Barcelona. L'acte es farà diumenge 6 de setembre a la tarda a Can Lleonart. La Festa té d'altres nom propis: Rosa Vila, Montse Velasco i Carlos Puñet. Tres grans especialistes del món del vi que impartiran les classes magistrals programades per als dies 8, 9 i 10 de setembre.

Paco Solé   Rosa Vila    Carlos Puñet Montse Velasco

Trepitjada de raïm en família
La tallada de raïm familiar s'amplia enguany amb la trepitjada de raïm. La nova activitat s'ha programat per a diumenge 6 de setembre a partir de les 11h. El punt de trobada d'aquesta activitat familiar serà la vinya testimonial de Can Magarola. Allí es tallarà el raïm que després es trepitjarà a la Masia de Can Magarola. La sommelier Rosa Vila, encarregada de dinamitzar l'activitat, ensenyarà els assistents com tallar i trepitjar el raïm i què han de fer perquè el most obtingut es converteixi en vi.

Segona Beca Verema
Amb l'objectiu de fomentar la formació de professionals del vi, l'Ajuntament convoca la segona Beca Verema, edició Paco Solé Parellada, destinada a sufragar el 50% del cost acadèmic del curs 2015-2016 a quatre alumnes de primer o segon curs del Grau Superior de Màrqueting i Publicitat en el Sector Vitivinícola que s'imparteix a l'Institut Alella. La beca té un import total de 750 euros (187 euros per alumne), les sol•licituds es poden presentar fins al 15 d'octubre però cal estar matriculat prèviament.
 
La Verema a Can Manyé
La proposta artística de Can Manyé per aquesta Verema és “Paisatge transmèdia”: un projecte de Carlota Castells i Xavi Saucedo que ens proposa repensar la idea de paisatge des de la diversitat de diferents medis com el so, el cinema i disseny gràfic. L'exposició s'inaugura el 3 de setembre a les 20.30h i es podrà visitar fins a l'11 d'octubre.

Concurs d'Aparador
Per encomanar l'esperit de la Festa de la Verema i fer-la més present al poble a través dels seus establiments, l'Ajuntament convoca cada any el Concurs d'Aparadors. Enguany s'han presentat al concurs una dotzena de comerços d'Alella. Els guanyadors es donaran a conèixer a l'acte d'inauguració del 4 de setembre. Hi ha tres premis, escollits per un jurat, i un premi popular que decideixen els ciutadans i les ciutadanes a través del seu vot. Per a poder votar cal participar en el joc de la paraula secreta aconseguint les lletres que es donen a cadascun dels establiments participants.

El vi és el protagonista
Els vins de la DO Alella són l'element principal de la Festa de la Verema. Es podran tastar, conèixer i descobrir com s'elaboren i d'on procedeixen, a la Mostra gastronòmica, a la ruta de Tapes+Vins (que enguany incrementa considerablement la participació passant de nou a tretze bars-restaurants de diferents barris del poble),  a les visites guiades als vuit cellers de la DO que es faran als matins del 5 i 6 de setembre, o a la presentació de vins programada per al dissabte 5 de setembre a les 18h a Can Lleonart. La Festa és també una oportunitat per aprofundir en les particularitats del vi de la DO Alella assistint a les classes magistrals que impartiran els sommeliers Rosa Vila, Carlos Puñet i  Montse Velasco, del 8, 9 i 10 de setembre.

Inscripcions i venda de tiquets
Les inscripcions per participar a les diferents activitats de la Festa de la Verema —la conferència, les visites als vuit cellers de la DO Alella, les rutes per les masies i per la Vall de Rials o la tallada i trepitjada de raïm familiar— es fan a l'Oficina de Turisme. La venda anticipada de tiquets de degustacions de la Mostra Gastronòmica es farà el 3 de setembre, de 10.30 a 14h i de 16 a 17h, i el 4, 5, 6 de setembre, de 10 a 14h, a l'Oficina de Turisme. Els tiquets també es podran adquirir anticipadament a l'estand de l'Ajuntament de l'Hort de la Rectoria, de 18 a 20h, i durant la celebració de la Mostra, de 20 a 23h. Durant els tres dies de la Mostra es podran degustar els diferents plats elaborats per a l'ocasió per 21 restaurants del Maresme, el Vallès Oriental i Barcelona i els vins i caves dels vuit cellers de la DO Alella.
Els preus dels tiquets de degustació es mantenen igual que l'any passat, ha excepció del de pastisseria que s'ha abaixat de 4 a 2,5 euros. Preus: plat de menjar 4 euros, pastís 2,5 euros; tiquet de vi 2 euros (sense copa); ampolla de vi o cava 12 euros; copa de vidre de la 41a Festa de la Verema 1 euro.

Els restaurants de la Mostra:

Divendres 4 de setembre
Can Roca (Tiana)
El nou Antigó (Teià)
El Mas de Sant Lleí (Vilanova del Vallès)
Masia Can Cabús (Alella)
Orfila Gastrobar (El Masnou)
Sant Jaume (Argentona)
Sauló (Vallromanes)

Forn de pa i pastisseria David Pastisser
Rovira Cafès

Dissabte 5 de setembre
El Pati de la Morera (El Masnou)
L'Avi Mingo (Tiana)
La Magrana (Alella)
La Masia de la Xesca (Badalona)
La Taverneta (Barcelona)
El Mas de Sant Lleí (Vilanova del Vallès)
Sant Jaume (Argentona)
  
Forn de pa i pastisseria David Pastisser
Rovira Cafès

Diumenge 6 de setembre
Celler Marfil (Alella)
El Cafè de l'Acadèmia (Vilassar de Dalt)
Els Garrofers (Alella)
La Cuina dels Capitans (El Masnou)
La Cuina del Guinardó (Barcelona)
La Santa (El Masnou)
Orfila Gastrobar (El Masnou)

Pastisseria Restaurant Pati de la Morera r
Rovira Cafès

Els cellers de la Mostra:
Alella Vinícola
Bouquet d'Alella
Joaquim Batlle
Roura 
Alta Alella
Celler Can Roda
Marqués d'Alella
Serralada de Marina

Els altres ingredients
La Festa de la Verema té altres ingredients importants, com són les activitats lúdiques i festives: el correfoc del Diables del Vi d'Alella, els balls amb les orquestres La Salseta del Poble Sec i l'Orquestra Swing Latino, les havaneres amb el grup Port Bo, la ballada de sardanes amb la cobla La Principal de Llobregat, la despertada amb els Trabucaires del Vi d'Alella acompanyats dels de la Colla dels Federins, Associació de Trabucaires de Terrassa, la botifarrada popular, la trobada de gegants i les activitats infantils. Tampoc no hi faltarà la Fira d'artesans: seran una cinquantena de parades instal•lades a la Rambla d’Àngel Guimerà i la plaça dels Germans Lleonart. Un altre ingredient festiu és la exposició “Càntirs i el seu museu a Argentona, un món per descobrir”, organitzada pels Trabucaires del Vi d'Alella que es pot visitar del 2 al 10 de setembre a la sala d'exposicions de les antigues Escoles Fabra.

Les dades de la Festa
La Festa de la Verema d'Alella és l'esdeveniment més important que se celebra en aquest municipi i una cita esperada del final d'estiu tant pels veïns del poble com a per a persones de fora de la localitat. S'estima que cada any atreu més de 25.000 visitants. A les darreres edicions s'han incrementat considerablement les degustacions, superant les 30.000 consumicions (15.000 de copes de vi i 15.000 de menjar). El pressupost de la Festa de la Verema ascendeix enguany a 157.000 euros.

#Veremalella15
A més d'un centenar de cartells, venecianes i el gran mural instal•lat a l'Empedrat del Marxant, l'Ajuntament ha editat 5.000 programes que s'han repartit a totes les llars del municipi i als diferents equipaments municipals. La Festa de la Verema també serà present a la xarxa amb l'etiqueta #Veremalella15.

Un cartell amb sis cares
La imatge gràfica és obra de l'estudi de disseny Atipus que va ser el guanyador del concurs convocat per l'Ajuntament. Són sis cartells diferents en els quals destaquen l'enologia, la gastronomia i la cultura popular.
 

Festa VeremaFesta VeremaFesta Verema
Festa VeremaFesta VeremaFesta Verema


La Setmana del Vi de la DO Alella
Setembre és el més del vi per excel•lència. Després de Festa de la Verema arriba la Setmana del Vi. La sisena edició se celebra del 18 de setembre al 4 d'octubre i inclou més de 60 activitats programades per promotors públics i privats de 18 municipis del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès.  Dedicada a la promoció del vi i del patrimoni gastronòmic i cultural del territori, la Setmana del Vi està organitzada pel Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella. Més informació a www.doalella.cat

Programa Festa de la Verema

Programa Festa de la Verema

Fitxer: Llibret_FestaVerema2015.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 64
Mida: 4.44 MB

Afectacions viàries i mesures de seguretat

banner festa segura


PROGRAMA DE LA 41a FESTA DE LA VEREMA 2015

Dimecres 2 de setembre

19.30 h Inauguració de l'exposició “Els càntirs i el seu museu a Argentona. Un món per descobrir”.
Del 2 al 10 de setembre. Exposició organitzada pels Trabucaires del Vi d'Alella.
Lloc: Antigues Escoles Fabra.

Dijous 3 de setembre

18.30 h Tallada de raïm a la vinya de Can Magarola i berenar infantil.
Lliurament de diplomes a les dames d'honor, hereus i pubilla.
Inscripcions: Oficina de Turisme.
Lloc: Vinya testimonial de Can Magarola.

20.30 h Inauguració de l'exposició “El paisatge transmèdia”, un projecte de Carlota Castells i Xavi Saucedo amb la col•laboració de l'Escola Fabra i l'Escola la Serreta.
Del 3 de setembre a l'11 d'octubre.
Lloc: Can Manyé.

Divendres  4 de setembre

18 a 23 h Fira d'artesans.
Lloc: Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart.

19 h Acte d'inauguració de la Festa de la Verema.
Pregó a càrrec de Pep Riera.
Proclamació de la pubilla del 2015, acompanyada de les dames d'honor, hereus i pubilla del 2014.
Trepitjada del raïm pels hereus i dames d'honor. Benedicció del primer most.
Lectura del veredicte dels premis del concurs d'aparadors i sorteig d'obsequis entre les persones que han descobert la paraula secreta del concurs d'aparadors.
Presentació de la nova peça de la col•lecció de complements de vi del Casal d'Alella.
Lloc: Plaça de l'Ajuntament.

20 a 23 h Mostra Gastronòmica.
Degustacions de vins de la DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques. Venda de complements per al vi de Casal d'Alella.
Lloc: Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l'Ajuntament.

23 h Correfoc amb els Diables del Vi d'Alella.
Recorregut: Inici Torrent Vallbona (Fàbrica de pintures), Santa Eulàlia, Eduard Serra i Güell, Riera Fosca i final amb castells de focs a la plaça d'Antoni Pujadas.

24 h Ball amb l'Orquestra La Salseta de Poble Sec.
Lloc: Plaça d'Antoni Pujadas.

Dissabte 5 de setembre

9 a 23 h Fira d'artesans.
Lloc: Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart.

9.30 h Visita guiada als cellers Parxet.

10 h Visita guiada al celler Joaquim Batlle.

10 h Ruta guiada “Les masies del vi a Alella, una història per conèixer”.

A partir de les 10 h Tapes + Vi.
Vine a tastar la selecció de tapes pensades especialment per degustar amb una copa de vi DO Alella.

10 a 14 h Banc de sang.
Lloc: parada de bus de Can Lleonart.

10.30 h Visita guiada al celler Alella Vinícola.

11 h Visita guiada al celler Alta Alella.

13 a 14 h Actuació castellera amb la colla Capgrossos de Mataró
Lloc: Plaça de l'Ajuntament.

18 h Presentació dels vins DO Alella.
A càrrec dels enòlegs dels cellers DO Alella, amb la col•laboració de la revista Papers de Vi i d'estudiants del Grau Superior de màrqueting i publicitat en el sector vitivinícola.
Lloc: Can Lleonart.

20 a 23 h Mostra Gastronòmica.
Degustacions de vins de la DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques. Venda de complements per al vi de Casal d'Alella.
Lloc: Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l'Ajuntament.

22.30 h Tast Jove de vins DO Alella amb una breu explicació de cada vi.
Descobrirem el seu gust i aroma de la mà d'un jove entès en vins. Informació al facebook de CEP'S o ceps.alella@gmail.com
Preu: 6 euros.
Lloc: Can Lleonart.

23.30 h Ball Orquestra Swing Latino.
Lloc: Plaça d'Antoni Pujadas.

Diumenge 6 de setembre

8 h Despertada amb els Trabucaires del Vi d'Alella acompanyats de la colla dels Federins, Associació Trabucaires de Terrassa.
Recorregut: Can Gaza, les Heures, Escoles Pies, Balmes, Santa Eulàlia, Eduard Serra i Güell, Quatre Torres, Riera Fosca, pg. Germans Aymar i Puig, Dom Bosco, plaça de l'Església i final a la Plaça de l'Ajuntament.

9 h Botifarrada popular.
Preu: 4 euros.
Lloc: Plaça de l'Ajuntament.

9 a 23 h Fira d'artesans.
Lloc: Rambla d’Àngel Guimerà i plaça dels Germans Lleonart.

9.30 h Visita guiada al celler Can Roda.

10 h Visita guiada al celler Serralada de Marina.

A partir de les 10 h Tapes + Vi.
Vine a tastar la selecció de tapes pensades especialment per degustar amb una copa de vi DO Alella.

10.30 h Visita guiada al celler Roura.

11 h Visita guiada al celler Bouquet d'Alella.

11 h Trepitjada de raïm en família.
Tallarem el raïm a la vinya testimonial i després el trepitjarem fins a obtenir el nostre propi most a la masia de Can Magarola. Activitat nova, divertida i adreçada a tots el públics. Dirigida per la sommelier Rosa Vila.
Lloc de trobada: Vinya testimonial de Can Magarola.

18 h Sardanes amb la cobla Principal de Llobregat. Trobada de colles veteranes.
Lloc: Plaça d'Antoni Pujadas.

18 h Conferència “7 Portes. L'experiència de treballar en un restaurant llegendari”.
A càrrec del propietari del restaurant 7 Portes de Barcelona, Paco Solé Parellada i amb la col•laboració dels estudiants del Grau Superior de màrqueting i publicitat en el sector vitivinícola.
 Preu: 5 euros.
Lloc: Can Lleonart.

18 h Visita guiada patrimonial “El paisatge de la Vall de Rials: vinya, sauló i mar”. 
Lloc de trobada: Oficina de Turisme.

20 a 23 h Mostra Gastronòmica.
Degustacions de vins de la DO Alella, caves de la zona i especialitats gastronòmiques. Venda de complements per al vi de Casal d'Alella.
Lloc: Hort de la Rectoria, la Porxada i Plaça de l'Ajuntament.

21 h Correfoc infantil amb la Colla infantil dels Diables del Vi d'Alella.
Recorregut: Inici al costat de l'Oficina de Turisme, Riera Fosca i final a la rotonda de Can Sans “bolet”.
Lloc de sortida: Oficina de Turisme.

22 h Havaneres amb el grup Port Bo i rom cremat preparat per Quico Lluch.
Lloc: Parc Gaudí.

Dimarts 8 de setembre

20 h Classe magistral de tast de vins. “La volta al món en 80 minuts”, amb la sommelier Rosa Vila.
Preu: 10 euros.
Lloc: Can Lleonart.

Dimecres 9 de setembre

20 h Classe magistral de tast de vins. “La naturalitat en el vi”, amb el sommelier Carlos Puñet.
Preu: 10 euros.
Lloc: Can Lleonart.

Dijous 10 de setembre

20 h Classe magistral de tast de vins. “Tast a colors”, amb la sommelier Montse Velasco.
Preu: 10 euros.
Lloc: Can Lleonart.

Dissabte 12 de setembre

22 h Plaça dels països catalans (Mas Coll)
Històries d'estrelles, amb Oriol Bargalló. Espectacle organitzat per  l'Associació de Veïns Mas Coll
Gaudirem d'una vetllada d'astronomia conduïda per l'Oriol Bargalló. Mitjançant un projector-simulador de les estrelles l'Oriol ens explicarà les llegendes de la Mitologia Grega de cada constel•lació del cel. A més a més no hi faltaran cançons, danses i jocs. Per acabar i si les condicions ens ho permeten, observarem les estrelles en directe.

Diumenge 13 de setembre

10 h Plantada de Gegants.
24a Trobada de colles geganteres.
Amb la participació dels gegants d'Alella, Cabrils, Dosrius, el Masnou, Gegants de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, La Llacuna, Les Borges Blanques, Palafolls, Perpinyà, Port de la Selva, Premià de Dalt, Sant Andreu del Palomar, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Fost de Campsentelles, Sant Joan Despí, Teià i Tordera.
Lloc: Avinguda de Sant Josep de Calassanç (Passeig de la Riera Coma Clara).

12 h Cercavila de la Colla de Gegants, Capgrossos, Grallers i Timbalers d'Alella.
Recorregut: Avinguda de Sant Josep de Calassanç, les Heures, Torrent Vallbona, Santa Eulàlia, Balmes, plaça de l'Església, Rector Desplà, Plaça de l'Ajuntament, Empedrat del Marxant, rambla d’Àngel Guimerà (per la calçada), plaça dels Germans Lleonart, Riera Principal i final a la plaça d'Antoni Pujdas.



 

Pujar al principi de la pàgina