Publicat el 30 de març de 201230.03.2012

L'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona inicia el 2 d'abril el termini de cobrament de la primera fracció de l'IBI, que s'havia d'haver fet efectiu a partir de l'1 de març però que es va haver d'ajornar com a conseqüència dels dubtes generats en els criteris d'aplicació del Reial Decret-Llei 20/2011, de 30 de desembre.
Per tal d'informar d'aquest ajornament i de la data de començament de cobrament, així com del coeficient municipal que finalment ha d'aplicar l'Ajuntament en aquest impost, el consistori alellenc ha enviat una carta informativa a totes les llars del municipi.
En aquesta comunicació s'explica que el Ple de l'Ajuntament d'Alella va aprovar el 27 d'octubre de 2011 una modificació de l'ordenança fiscal núm.1 reguladora de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), segons la qual es passava del 0,72 al 0,74% el tipus de gravamen que s'aplicava als béns urbans i es mantenia en el 0,70% el tipus impositiu dels béns rústics. Aquesta modificació suposava un increment del 2,7% de l'impost per als béns urbans.
Posteriorment, i quan les ordenances fiscals per a l'any 2012 ja havien esdevingut definitives, el Govern de l'Estat va publicar el Reial Decret-Llei 20/2011, de 30 de desembre, que estableix un conjunt de mesures per a la reducció del dèficit públic, entre d'altres, un augment del tipus impositiu de l'IBI dels béns urbans del 10% per als exercicis 2012 i 2013 en tots aquells municipis amb revisions cadastrals anteriors a 2002, com és el cas d'Alella.
Aquest increment acumulatiu, extraordinari i sobtat de l'IBI imposat pel Govern de l'Estat, tot i no ser volgut, és d'obligat compliment per part d'aquest Ajuntament.

Endarreriment en el cobrament
L'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona (ORGT) va decidir endarrerir el començament del període de cobrament de la primera fracció de l'IBI fins que no van ser aclarits els dubtes generats pel propi Estat respecte dels criteris d'aplicació del Reial Decret-Llei 20/2011. Els rebuts es comencen a cobrar el proper dilluns 2 d'abril, un cop aclarit el tipus impositiu que s'havia d'aplicar. El gravamen que s'aplica als béns immobles urbans és del 0,814%, la qual cosa suposa un increment del 13% d'aquest impost respecte l'import que va pagar el contribuent l'any 2011.
Per a l'any 2012 no hi havia cap possibilitat legal d'incidir en el nou tipus impositiu fixat per l'Estat. Per a l'any vinent però, hi ha la voluntat municipal de reduir l'impacte d'aquest augment Estatal, i és per això que des d'aquest Ajuntament s'estan estudiant les possibles vies legals que permetin alleugerir el pes d'aquest augment de l'IBI al contribuent.