Notícies
Publicat el 27 de maig de 201927.05.2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
ERC primera força al Maresme amb 12 escons al Consell Comarcal

configuració del consell comarcal 2019

Canvis en la configuració del Consell Comarcal del Maresme i sacseig al mapa maresmenc. Esquerra Repúblicana de Catalunya es consolida com a primera força comaracal amb el 28,31% dels vots. El PSC es reforça en municipis clau i passa a ser la segona força política del Maresme. En canvi, Junts per Catalunya baixa posicions ocupant el tercer lloc. El 26M, a més, ha dibuixat un mandat on es recuperen majories absolutes i es configuren ajuntaments més fàcils de governar.

EL CONSELL COMARCAL DEL MARESME (2019-2023)

ERC es distancia de Junts x Catalunya i reforça la primera posició amb 12 escons, el PSC passa de tercera a segona força guanyant 2 representants (8), Junts x Catalunya (antiga CiU) perd 3 llocs (de 9 representants passa a 6). C's manté els 2 consellers/es. També obtenen 2 representants la coalició En Comú Guanyem (ICV ja tenia 2 representants), la CUP perd 1 i es queda amb 2 representants comarcals i el PP també perd un conseller/a i només tindrà un representant aquest mandat. 

Podeu veure la fòrmula que s'aplica per escollir els representants al Consell Comarcal CLICANT AQUÍ

FONT: CONSELL COMARCAL DEL MARESME 
9 municipis amb majoria absoluta 

Tornen les majories absolutes als ajuntaments del Maresme. 9 municipis de la comarca ja saben qui serà el seu alcalde. La seva formació política ha obtingut la majoria absoluta del plenari, en alguns casos amb sorpresa incorporada. A Palafolls, municipi liderat històricament pel PSC, les urnes han donat majoria absoluta a ERC. Els republicans també repeteixen majoria a Alella i Òrrius i sumen TeiàSant Andreu de Llavaneres. Per la seva banda, Junts per Catalunya té la majoria dels plenaris de Premià de Dalt i de Santa Susanna; el PSC s'imposa a Pineda de Mar i la candidatura independent que suma amb ECG governarà a Sant Iscle de Vallalta.  

Marc Almendro, qui ha substituït Andreu Francisco al capdavant de la candidatura d'ERC, s'estrenarà com a alcalde d'Alella. Andreu Bosch (ERC) repetirà com a alcalde de Teià. També mantindrà el càrrec Josep Triadó (Junts x Catalunya) a Premià de Dalt, igual que Jordi Rull (ERC) a Òrrius i Joan Mora (ERC) a Sant Andreu de Llavaneres. Les urnes també han donat  majoria absoluta a Eduard Turón per la candidatura Som-hi per Sant Iscle (Sant Iscle de Vallalta).

Xavier Amor, històric alcalde socialista de Pineda de Mar també té assegurada la reelecció igual que Joan Campolier ( Ara/Sempre Santa Susanna - JUNTS). I, Francesc Alemany (ERC) s'estrenarà com a alcalde de Palafolls.  


FONT: Consell Comarcal del Maresme 
El mapa electoral del Maresme és multicolor

eleccions municipals 2019 al Maresme

Les eleccions municipals dibuixen un mapa del Maresme multicolor. ERC és la força majoritària tant en nombre total de vots (60.152) com en nombre de regidors (158) i és el partit més votat a 14 dels 30 municipis del Maresme, però el PSC obté molt bons resultats en els dos municipis amb major població (Mataró i Pineda de Mar) i també és la força més votada a Dosrius i Malgrat de Mar. En total, els socialistes han rebut 48.984 vots al Maresme i han obtingut 88 representants municipals. Per la seva banda, Junts x Catalunya pateix una davallada a nivell comarcal, però es manté com la força més votada a 10 municipis. Suma 32.344 vots i 94 regidors i regidores. A més de les 3 principals forces polítiques, la candidatura independent Som-hi per Sant Iscle s'imposa en aquest municipi i a Argentona la llista més votada és la plataforma Unitat Argentona per la República. 

A nivell comarcal, Ciutadans es converteix en la quarta força política amb 14.135 vots i 20 regidors. El lloc següent l'ocupen les candidatures que han sumat per En Comú Guanyem (12.529 vots i 25 regidors). La CUP ha patit una davallada tant en nombre de representants com en nombre total de vots. Ha comptabilitzat 1q1.887 vots i 23 regidors i regidores, però les sigles que han resultat més damnificades han estat les del PP que només han obtingut 4 regidors al Maresme i 7.676 vots.

Aquestes són les candidatures que han superat el 3% del total de vots comarcals i, per tant, tindran representació al Consell Comarcal del Maresme. Per veure la configuració del proper Consell Comarcal CLIQUEU AQUÍ. El repartiment dels 33 escons del Consell Comarcal es fa seguint una fòrmula que valora 2/3 dels vots i 1/3 del nombre de representants municipals. CLIQUEU AQUÍFONT: Consell Comarcal Maresme
Pujar al principi de la pàgina