Notícies
Publicat el 8 de maig de 201908.05.2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
El Ple aprova el primer Pla Local de Seguretat d'Alella
Policia Local

Alella ja té Pla Local de Seguretat. El darrer Ple municipal, celebrat el passat 26 d'abril, va aprovar el document elaborat amb l'objectiu d'establir i ordenar en el temps les actuacions que s'han de dur a terme en l'àmbit de la seguretat, identificant els actors i els paràmetres que cal tenir en compte per tal d'avaluar l'eficàcia de les accions previstes i tot això d'una manera transversal i a partir d'una perspectiva de gènere.

El Pla Local de Seguretat 2019-2021, redactat per l'empresa MIT consultoria mètodes i tècniques i elaborat a partir d'una comissió de treball, parteix d'una diagnosi de la seguretat al municipi realitzada a partir de les estadístiques de la Policia Local i de l'Administració de Justícia i de la recollida de dades i indicadors de l'entorn físic, demogràfic i econòmic, així com els recursos en matèria de seguretat que té el municipi i les aportacions de tècnics i agents claus de la ciutadania. Amb les dades aportades per la diagnosi s'ha tractat de construir i planificar, estratègicament, la proposta d'actuació local, plantejant les prioritats en matèria de seguretat des de la perspectiva de gènere, els objectius genreals i específics i les accions necessàries per solucionar les disfuncions detectades. 

Pel que fa al pla d'accions s'estableixen cinc eixos i 42 accions: 

  •  Eix 1: Millora de la coordinació, coneixement i comunicació des de la perspectiva de gènere en les polítiques de seguretat. Inclou 9 accions a desenvolupar 
  •   Eix 2: Reducció de fets delictius i foment de la convivència i civisme. Inclou 11 accions a desenvolupar 
  • Eix 3: Accions contra les violències masclistes. Inlocu 9 accions a desenvolupar
  •  Eix 4: Millora de la mobilitat i la seguretat viària. Inclou 5 accions a desenvolupar
  • Eix 5: Augmentar la seguretat urbanística i la protecció de la ciutadania enfront de riscos naturals i emergències. Inclou 8 acciona desenvolupar 

L'elaboració del Pla Local de Seguretat és una de les actuacions incloses dins del Pla d'Actuació Municipal 2015-2019 (PAM). El document es va aprovar al Ple municipal amb els vots d'ERC+SxA i Alternativa per Alella-CUP, l'abstenció d'Alella Primer-CP i el vot en contra de Gent d'Alella i PDeCAT.  

El representant del grup municipal de PDeCAT va qualificar el Pla de "deficient i poc professional" i va assenyalar, entre d'altres mancances, que no té en compte la situació d'alerta 4 per terrorisme que hi ha Alella i a tot l'àrea metropolitana, no fa esment al sistema d'emergència 112 o la competència envers la carretera P-5002. També va ser crític amb el Pla el representant de Gent d'Alella "es tracta d'un pla de campanya, que hauria d’haver-se fet fa dècades", i que ha estat elaborat al final de mandat per "gent aliena i sense coneixement de la realitat del poble" i sense participació ciutadana.  Des del grup municipal d'Alella Primer-CP es va optar per l'abstenció qualificant de molt generals les accions del Pla i posant de relleu la necessitat d’aprofundir més en alguns aspectes com ara el oci nocturn del jovent. 

Tot i considerar que no s'havia gestionat bé el tema policial durant el mandat a nivell de plantilla, Alternativa per Alella-CUP va votar favorablement al Pla del qual va dir que es tracta d'un document de partida amb un vigència de dos anys, que posa el focus en problemàtiques específiques que afecten al jovent i a l’adolescència i va valorar que s’hagi fet tenint en comte la perspectiva de gènere. L'alcalde va insistir que es tracta d’una primera eina de la qual disposen molts pocs municipis catalans, un punt de partida per començar a caminar, veure si les accions proposades són efectives i elaborar un pla més ampli de cara al proper mandat, si es considera convenient.  

 

Pujar al principi de la pàgina