Batudes per controlar l'excés de població dels porcs senglars

Senyalització batuda porc senglarLa Societat de Caçadors d'Alella ha comptabilitzat la presència d'uns 250 exemplars de porcs senglars, entre adults i cries, a tot el terme municipal d'Alella. Per tal de controlar aquest increment i regular l'excés de població, aquest estiu s'han fet batudes extraordinàries, que continuen durant la temporada de caça que va començar el 6 de setembre i finalitza el 27 de març. Amb les batudes es pretén controlar l'excés de població i reduir els danys que causen els senglars a l'agricultura, els horts i els jardins, i el risc que suposen per a la circulació i per a les persones. En el que va de temporada s'han abatut 8 senglars al vedat regulat per per la Societat de Caçadors d'Alella. La propera batuda està prevista per aquest dissabte 5 de desembre, de 7.30 a 16.30 aproximadament, en la zona coneguda com Ginestells i Ca la Rau, en la zona forestal entre Mas Coll i Can Comulada.

En els darrers anys s'ha detectat un increment considerable de les poblacions de senglars al terme municipal d'Alella, com a la resta del territori català. L'increment és degut a la manca de depredadors i la seva elevada capacitat reproductiva: les femelles crien dues vegades l'any i a cada part tenen una mitjana d'entre quatre i cinc garrins. L'excés de senglars fa que, en molt casos, surtin dels seus espais habituals i accedeixen a carreteres i zones habitades.

Recomanacions:

Què podem fer a l’àmbit privat?

  • No apropar-se mai a un porc senglar, perquè podrien respondre de forma violenta.
  • No donar mai menjar als senglars ni a cap altre animal salvatge, ni deixar al seu abast els aliments de les vostres mascotes. Resulta contraproduent perquè s'alteren les seves pautes de comportament natural i instintiu i poden generar situacions de risc en tenir reaccions imprevisibles i perilloses.
  • Llençar sempre la brossa als contenidors i tapar-los correctament després d'abocar-hi els residus.
  • Instal·lar tanques als horts i jardins per evitar l'accés dels porcs senglars.
  • Quan circuleu pels camins i zones forestals extremeu les precaucions per tal d'evitar possibles accidents. Cal moderar la velocitat i circular exclusivament per les vies destinades a la circulació motoritzada.
  • Evitar tenir plantes bulboses a l'abast dels senglars. Són comunes en la seva alimentació.

Què fer durant les batudes?

  • Cal respectar en tot moment la senyalització que la Societat de Caçadors instal·la als camins i pistes forestals (inicis, creuaments i finals) que donin accés a la zona de les batudes i en els quals s'alerta de la realització de les batudes.
  •  Evitar la zona de caça marcada durant la realització de batudes, pel risc que representa.
  • S'ha d'evitar abandonar els camins principals quan es realitzen activitats cinegètiques.
  • Quan es realitzen les batudes de senglars, els caçadors han de respectar sempre una distància mínima de 100 metres dels habitatges, i sempre col•locats d'esquenes a les àrees habitades. En el cas de caça menor, la distància mínima de seguretat es redueix a 50 metres degut que usen armes de perdigons.
  • La temporada de caça major, en el cas dels senglars, és del  6 de setembre 2015 al 27 de març 2016, i en el que portem de temporada, s'han capturat 10 exemplars al vedat regulat per la Societat de Caçadors d'Alella.

   

Calendari de caça major  2015-2016

Informació publicada el 3 de desembre de 2015