Escrit ERC+SxA febrer 2015 - "Un salt de qualitat, un salt de responsabilitat"
  • Tal i com s'explicava al Full del mes passat, l'entrada en funcionament del nou servei municipal de recollida dels residus sòlids urbans d'Alella, suposarà un important salt qualitatiu: gestió directa per part de l'Ajuntament de totes les fraccions, àrees completes (amb els cinc tipus de contenidors) a tot el poble, substitució dels actuals contenidors per altres de nous, increment de les freqüències de buidatge i rentat de les àrees i dels contenidors, augment de la freqüència de recollida de restes vegetals i dels voluminosos, adquisició d'un segon camió recol•lector, campanyes de sensibilització, etc.

    L'Ajuntament ha pres la decisió de posar noves eines per millorar aquest servei, però per poder garantir la seva eficiència, ens cal fer també un salt endavant per millorar el grau d'implicació que tots i totes tenim en la gestió responsable dels residus que generem. No podem oblidar que els camions que cada dia buiden els contenidors dels nostres carrers, en realitat estan buidant els nostres residus, i que aquests no desapareixen per art de màgia, sinó que tenen unes conseqüències mediambientals i econòmiques.

    Cal tenir present que cada residu llençat on no toca ens costa diners: una tona de cartró llençada al rebuig (aquells diaris o caixes que llencem al rebuig, potser perquè fins ara no teníem un contenidor blau suficientment a prop), ens costava més de 30€, quan separada correctament suposaria uns ingressos de més de 50€; és a dir, parlem d'un sobrecost de més de 80€ per cada tona de cartró mal separada. Aquests sobrecostos que actualment estem suportant entre tots i totes, poden desaparèixer fàcilment si ens responsabilitzem de separar sempre correctament: paper i cartró, orgànica, envasos, vidre... i al rebuig només allò que no puguem separar.

    A més, l'Ajuntament ofereix un servei gratuït de recollida de restes verdes i de voluminosos (de nosaltres mateixos depèn no tenir matalassos o mobles al carrer) i, en darrer lloc, també podem accedir gratuïtament a la deixalleria mancomunada i a la deixalleria mòbil.

    Per tot això, cal que, individualment i col·lectiva, fem encara més esforços per assumir la part de responsabilitat que ens pertoca. És imprescindible tant des d'un punt de vista mediambiental, com d'eficiència econòmica.

    Amb aquest servei millorat es resoldran moltes de les dificultats i problemàtiques que havíem pogut tenir. Ara només cal que entre tots i totes ens comprometem a fer una gestió responsable dels nostres residus.