Escrit CDC desembre de 2015: "Fitxatge d'hivern"
  • Logo convergentsEs necessita gerent, 62 mil euros de sou anual. Raó: Ajuntament d'Alella. És el que hi ha previst als pressupostos 2016.
    En general les coses no són bones ni dolentes per si mateixes. Diguem que la seva bondat depèn de l'oportunitat, del cost, de l'ús que se'n doni i de les seves conseqüències previsibles. Quan l'actuació té repercussió pública sempre és convenient explicar-la, i quan afecta a recursos públics, com és el cas, caldrà anar més justificar-la. La transparència de veritat no és donar publicitat sinó justificar-ne prèviament la necessitat, o com a mínim la conveniència. Cal que l'alcalde justifiqui el perquè del fixatge d'un gerent, i sobretot el cost i els avantatges que n'espera obtenir, en interès de tots.

    De moment de tot això no en sabem res. Hem de suposar que ho sabrem quan toqui. L'entrada (o promoció) d'un gerent ha de tenir com objectiu clar, per no dir únic, millorar en eficiència, o sigui, prestar un millor servei al ciutadà a un menor cost públic. Vol dir perfeccionar el funcionament intern de la Casa, professionalitzant la gestió sota la direcció d'una persona altament qualificada i capacitada. Més enllà de la direcció administrativa, un gerent ha de posar ordre, coordinar i fer més eficaces les direccions polítiques de cada regidoria. Professionalitzar la gestió ha de comportar guanyar en eficàcia sense incórrer en duplicitats ni en malbaratament de recursos. Un gerent ha de millorar el servei públic estalviant costos. Vaja, que la incorporació s'ha de notar. Qualsevol ciutadà que s'hi fixi ha de poder dir “mira, des de que hi és l'Ajuntament funciona millor. Quin gran fixatge ha fet l'alcalde!”

    Els primers senyals solen anticipar el bon sentit o no de l'actuació. Podríem acceptar que l'alcalde mantingués el seu actual sou (el màxim que li permet la llei) encara que amb tota seguretat el nou gerent l'alliberà de certes labors. Però no seria de cap manera acceptable, per no dir que seria una burla, mantenir l'actual nivell de costos dels 7 regidors de govern, amb una mitjana de 28 mil euros anuals per persona amb dedicació completa. Els regidors hauran de passar per força a cobrar només per assistència a plens i reunions o, a molt estirar, per una dedicació parcial (12h. setmanals). De no ser així, la contractació d'un gerent seria directament un engany. Un frau.