Informadors ambientals per reduir els abocaments incívics

AbocamentsL'Ajuntament ha posat en marxa aquest mes de desembre una campanya informativa i de sensibilització ciutadana per tal de reduir la problemàtica detectada, des de fa uns mesos, d'abocaments indeguts a les àrees de recollida, i davant de l'increment del volum de residus que es produeix durant l’època nadalenca. 

La campanya, que va començar el 8 de desembre i s'allargarà  fins al dia 16 de desembre, es concreta en la presència d'un agent cívic a les àrees més conflictives, que informa els usuaris i usuàries que els utilitzen sobre com han de gestionar els residus. Amb aquesta iniciativa es pretén canviar els comportaments incívics d'alguns veïns i veïnes que utilitzen les àrees de recollida per abocar de forma incontrolada residus voluminosos i restes vegetals. Durant els primers 10 mesos de l'any —de gener a octubre— s'han recollit 60.000 kg de residus voluminosos i restes vegetals abandonats al costat de les àrees de contenidors o en punts d'abocament incontrolats escampats per qualsevol zona del municipi. 

Les recollides d'aquests abocaments suposen un sobrecost del servei que acaba repercutint en el funcionament general del servei de recollida. A més, la presència de residus fora del seu lloc suposa un increment al brutícia en el municipi, que ha de suportar la resta de conciutadans, i és un fet sancionable, segons la normativa de residus. 

S'ha de tenir molt present que la responsabilitat dels residus és de qui els genera (pels casos de serveis contractats com jardiners, paletes, pintors, neteja de casa...), que s'han de responsabilitzar que els residus arribin als contenidors o instal·lacions que toquen i no acabin abandonats a la via pública o a la natura. 

Paral·lelament, al llarg d'aquest mes de desembre, es faran visites als compostadors de la xarxa de compostaires casolans del municipi, de la qual formen part 350 llars alellenques.

Només cal una trucada

Desfer-se dels mobles, electrodomèstics o trastos vells és ben fàcil, només cal adreçar-se al servei municipal de recollida porta a porta que funciona des de l'any 2003, trucant al telèfon 937905560 i concertant el dia i hora de la recollida.  L'horari d'atenció és de dilluns a divendres de 9 a 13h i de 16 a 18h. També es pot trucar fora d'aquest horari i deixar el missatge al contestador. L'empresa encarregada del servei es posarà en contacte amb la persona interessada per concretar el dia i l'hora de la recollida. Es tracta d'un servei gratuït que es presta tres dies a la setmana: dilluns, dimecres i divendres. Amb aquest servei es pretén facilitar a la ciutadania la recollida d'aquests residus sense necessitat de desplaçar-se i evitar els abocaments incontrolats de voluminosos o restes verdes a la via pública. Des de principis d'any (de gener a octubre), s'han recollit a través del servei porta a porta de voluminosos un total de 41.164 kg mitjançant 1.055 sol·licituds (trucades) ciutadanes. 

L'Ajuntament també fa recollida de restes vegetals de mida petita porta a porta. En aquest cas, cal sol·licitar la saca per dipositar les restes a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania i deixar-la, prèvia concertació telefònica al 937905560, davant de la porta de casa els dies de recollida, que són dilluns, dimecres, divendres i diumenge. Només es poden recollir mitjançant aquest sistema les restes de mida petita no llenyosa, com fulles, branques de tamany reduït, gespa o males herbes. Els troncs, branques mitjanes i grans s'han de portar a la deixalleria. Entre gener i octubre s'han realitzat una mitjana 107 recollides al mes. Amb tot, en aquest període també s'han realitzat 483 recollides de restes de poda no programades en àrees de contenidors i el seu entorn.

Cal recordar també que la deixalleria fixa municipal és l'alternativa a la recollida domiciliària, que els veïns i veïnes també la poden utilitzar per dur directament els seus residus voluminosos, mobles vells, restes de poda o altres residus admesos (www.ladeixalleria.cat).

Més impropis a la FORM 

Cada quadrimestre es realitzen caracteritzacions per tal d'avaluar els nivells de reciclatge de cada municipi, a partir de l'estudi d'una mostra de la recollida de residus de la fracció orgànica (FORM). Els resultats de les darreres caracteritzacions són positius perquè demostren uns nivells molt baixos d'impropis, és a dir, de residus que no han d'anar al contenidor de la FORM. Aquests resultats permetran que el retorn del cànon de 2018 sigui que rebrem serà sensiblement superior als últims, perquè hem separat millor els residus. 

  •    19 %  el primer trimestre
  •     5 %   el segon trimestre
  •    11 %  el tercer trimestre
  •     5 %   el quart trimestre 
Informació publicada el 10 de desembre de 2018